Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kuchenka Mastercook 3400 - migotanie

pablomis 17 Dec 2006 14:41 3803 3
    pablomis
    Level 11  
    Witam

Mam problem podobny do przedstawionego w https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic99818.html.
    Czyli po nagrzaniu się piekarnika zdarza się, że przekaźniki zaczynają migotać. Ginie ustawiona temperatura i ustawia się defaultowe 180C. Zegar się nie resetuje ale wszystkie cyferki znikają na jakiś czas.
    Dodatkowo zdarza się, że ustawiona temperatura nie jest respektowana (ale nie jest to zasada - zazwyczaj zdarza się to po takim migotaniu).
    Dodam, że zegar wyciągnąłem i sprawdziłem działanie. Jako czujnik temperatury podpiąłem potencjometr i sprawdzałem zachowanie się przekaźników - wszystko było ok.
    W zegarze nie było jeszcze nic wymieniane.
    Czy zna ktoś przyczyne tego migotania?

Będe bardzo wdzięczny za każdą pomoc.
    bronek1806
    Level 22  
    witaj!
    po pierwsze jeżeli zegar ustawia się na 180stopni to znaczy ze wypalone albo przegrzane są styki w łączniku Krzywkowym (łącznik którym wybierasz funkcje) wymień go.
    po drugie jeżeli zegar nie reaguje na zmianę temp w piekarniku, to wtyczka od czujki temp niema dobrego styku w kostce przy zegarze (popraw styki podoginaj blaszki) i powinno chulac
    pablomis
    Level 11  
    Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś bronek1806:
    Ustawienie temperatury działa jak najbardziej wszystko ok. Problem jest tem, że w pewnym momencie zegar gaśnie samoczynnie, strzelają przekaźniki - to jest przy nagrzanym piecyku. Dopiero później czasami następuje ignorowanie temperatury.
    Niestety ale twoja podpowiedź nie pomogła zlikwidować migotania !!

Czekam na dalszą pomoc !
    awy
    Level 19  
    Nastaw temperaturę i popukaj lekko w szybkę zegara lub odkręć przedni panel i popukaj w jego obudowę. Jeżeli temperatura się resetuję należy go rozebrać i poprawić zimne luty.