Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie kolumny lub jaki wzmacniacz - proszę o poradę

pablotor 17 Dec 2006 16:28 1818 7
    pablotor
    Level 11  
    Sprzęt :
    Wzmacniacz Technics SU-A700
    Kolumny Jamo Studio 170

Postanowiłem zmienić któryś z elementów w celu poprawy wrażeń odsłuchowych :) Chciałbym po prostu iść o krok dalej...albo i nawet dwa kroki :) w jakości słuchanej muzyki.

W związku z tym mam pytanie:
    Czy w moim przypadku lepiej wymienić wzmacniacz czy kolumny?

Jeśli wzmacniacz to na jaki (cena do 800zł), a jeśli kolumny to też proszę o poradę jakie kupić (cena też do 800zł).

Kolumny podłogowe. Pokój 2,5 x 5 metrów.
    Gibon007er
    Level 22  
    chcesz kupować sprzęt czy robić ? :)

Jak Wzmacniacz żeby kupić to tylko Yamaha :) ... DIY GainClone albo Symasym :)

A o kolumnach mośna by dluuugo pisać :)
    Cienias87
    Level 15  
    Jeśli chcesz kupić wzmacniacz to do 800zł. znajdzie się coś ładnego, jest kilka firm i ich kilka modeli godnych polecenia. Podaj jakieś linki a my postaramy Ci się pomóc.
    pablotor
    Level 11  
    Jeśli chodzi o kolumny...
    Byłem dzisiaj w jednym z Toruńskich sklepów i zaoferowano mi :

JBL Balboa 30
    http://www.jbl.com.pl/apps/katalog/tekst.jsp?place=jbl_b3&news_id=525

oraz Celestion F30
    http://www.celestion.com/products/fseries/f30.html

i jeszcze jakieś ale niestety nie zapamiętałem nazwy :| ...koleś mi je niezwykle polecał więc sądzę, że albo były naprawdę taką rewelacją albo wyczuł, że ma do czynienia z laikiem i chciał wcisnąć jakiś badziew...postaram się uzupełnić brakującą nazwę...się ktoś nie zna to musi się nachodzic :D

Szperając po necie wyczytałem, że te JBL nie są szałem (oczywiście w tym przedziale cenowym) i że lepiej wypadają Celestiony.

Na miejscu nie słuchałem bo nie dysponowałem czasem...no i chyba lepiej mieć przy sobie swój wzmak oraz ulubione kawałki na CD.

Jeśli natomiast chodzi o wzmacniacz...wyczytując różne opinie na forach myślałem nad Marantzem, Denonem lub Harman Kardon.
    Mam jednak taki mętlik w głowie, że nie podam jakie ewentualnie modele wchodzą w grę :D może ktoś w taki razie poradzi która marka i jakie modele są warte ewentualnej uwagi ?

Rozmawiałem z kuzynem który siedzi trochę w sprzęcie audio i w pierwszej kolejności polecił mi jednak wymianę kolumn...później ewentualnie wzmacniacz...mówił, że do tych kolumn które mam nie ma sensu wymiana wzmaka bo różnica i tak będzie niewielka...za to wymiana kolum ujawni ukrytą moc która jeszcze drzemie w moim technicsie.

dodam, że nie jestem jakimś technomaniakiem któremu zalezy tylko na jak najgłośniejszym łomocie zagłuszającym telewizor grający u ludzi 4 bloki dalej...oczywiście lubię bas...ale bas to nie wszystko...
    Cienias87
    Level 15  
    Skoro zależy Ci na jakości to wiadome jest, że czeka Cię wymiana jednego jak i drugiego elementu. Skonstruowanie kolumn samemu nie wchodzi w grę? Będzie lepiej no i jaka satysfakcja, na forach jest dużo gotowych projektów, wystarczy poszukać i znaleźć coś dla siebie :) W Twoim przypadku wydaję mi się, że zmiana kolumn wniesie więcej do tego zestawu ale ten Technics to nie jest jakiś specjalnie dobry sprzęt, ale i tak pewnie wszytskiego jeszcze z niego nie wycisnąłeś (nie chodzi mi o granie na maxa :))
    pablotor
    Level 11  
    Oczywiście zdaję sobie sprawę, że aby polepszyć znacząco jakość dźwięku będę musiał wymienić i wzmacniacz i kolumny...niestety zrobienie tego za jednym razem nie jest możliwe (finanse) więc zmieniając jakiś element chciałbym aby było to coś co wniesie jak najwięcej dobrego :)
    Co do wzmacniacza to wiem właśnie, że nie jest to jakieś cudo :)

Zrobienie samemu kolumn...nie wiem czy znam się wystarczająco...nie znając wszystkich pojęć, oznaczeń itd. obawiam się że robiłbym coś co sam bym nie wiedział jak będzie brzmieć...w moim przypadku chyba lepiej najpierw posłuchać a potem wydać kasę :) Szczerze mówiąc nie odważyłbym się wpakować w gotówki i sam coś kombinować. Satysfakcja na pewno byłaby duża jeśli by się udało...jednak ryzyko porażki jest chyba zbyt duże.

Chociaż przemyślę i taką opcję...
    Cienias87
    Level 15  
    Przemyśl na prawdę :) nie spiesz się, poczytaj forum to i inne, pooglądaj konstrukcje, szybko się wciągniesz i nie będziesz chciał słyszeć o kupnych kolumnach :D