mam radio JVC KD-G511, ale ukradziono mi od niego panel.
czy jest mozliwosc zeby wymontowac z niego wzmacniacz i podlaczyc go w domu?
chcialbym podlaczyc to jakos do komputera...
Możliwość jest ale jest też niebezpieczeństwo, że coś spalisz.
Jeśli radio ma wejście audio to wystarczy odpowiedni kabel do połączenia komputera z radiem.
Jeśli nie ma wejścia to:
1. Możesz kupić adapter/przejściówkę wtykany zamiast kasety, do którego podłącza się kabel z sygnałem audio (do sterowania magnetofonem będzie potrzebny panel...).
2. Mozesz grzebać w radiu i podłączyć się do końcówek mocy lub przedwzmacniacza (jeśli chciałbyś korzystać z panela, którego nie masz ).
W drugim przypadku będzie ci potrzebny schemat radia lub opis wyprowadzeń końcówek mocy.
Radio ma wejscie audio.
To wystarczy ze podepne do niego sygnał z komputera, zasilanie do radia i bedzie grało?
A jak chciałbym regulować jakoś głośnosc? To mozliwe bez panela?
ps. w specyfikacji znalazlem jeszcze cos takiego:
"Możliwość współpracy z fabrycznym sterowaniem audio"
co to dokladnie znaczy? :>
Głośność możesz regulować przy pomocy miksera karty dźwiękowej - regulatora głośności w pasku zadań (Windows/Linux) ale bez panela prawdopodobnie nie włączysz radia...
Żeby wpiąć się do końcówek mocy musiałbyś sprawdzić jakie one są (oznaczenia układów) a wtedy przy pomocy noty katalogowej dałoby się wybrać punkt przyłaczenia karty dźwiękowej.
Czy głośność jest na max? To trochę nie tak. Końcówka mocy ma jakąś tam czułość, która mówi nam jakie napięcie trzeba doprowadzić do wejścia układu żeby na jego wyjściu uzyskać moc znamionową. Czułość jest niezmienna a regulacja mocy (głośności) odbywa się poprzez zmianę wielkości napięcia doprowadzanego do wejścia końcówki mocy. W komputerze może się to odbywać przy pomocy miksera, choć ja wolę solidny potencjometr, który jest niezależny od kaprysów oprogramowania. Takie rozwiązanie wymaga budowy przedwzmacniacza takiego jak np. w tym wątku https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic646101.html
Co zrobić z końcówkami:
1. Odłączyć wejścia od reszty radia (przeciąć ścieżki lub wylutować zworki, zachować kondensatory jeśli są).
2. Podłączyć kartę dźwiękową do wejść końcówki mocy z zachowaniem układu przedstawionego w nocie katalogowej (czyli najprawdopodobniej przez jakieś kondensatory elektrolityczne, które być może już masz na płytce).
3. Sprawdzić czy końcówki są zasilane bez panela. W razie konieczności doprowadzić zasilanie do końcówek.
4. Sprawdzić czy końcówki nie są wyciszane przez resztę radia (należy wprowadzić układ w stan pracy).
5. Podłączyć głośniki, zasilanie, sygnał do wejścia końcówki (można wykorzystać fabryczne wejścia po odcięciu ich od przedwzmacniacza na płytce radia) i grać.