Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Adoptowanie nowszego licznika do 124 200d Mercedes

KAR26 17 Dec 2006 21:28 2486 5
    KAR26
    Level 17  
    witam -mam mercedesa 124 200D. i w liczniku nie ma obrotomierza, wiec zastanawiam sie na zmianie z obrotomierzem , ale na allegro jest kilka liczników z tym że są to w większości liczniki od benzynki i ceny zaczynają sie najczęsciej od:150 pln. , a są dużo tańsze liczniki od mercedesa "A" i bardziej wypasiony klasy E . Wiec mam pytanie czy te nowsze liczniki to potrzeb€ją dodatkowego modułu do działania wskaźników , kontrolek i pojawia sie problem z prędkościomierzem , u mnie jest na linkę , a w nowszych jest impulsowo sterowany , czy taki czujnik można zamontować w skrzyni biegów bez przerabiania lub wymiany skrzyni .
    Proszę o wypowiedzenie się na temat adaptacji licznika .
    Z góry dziękuję .
    ziarus1
    Level 22  
    w nowym jest calkiem inna elektronika i raczej nie ma szans na przerobienie 124 tak aby dzialal nowy licznik.
    Pozdrawiam
    KAR26
    Level 17  
    Witam -rozumiem że w 124 nie wysilili sie z elektroniką , ale czy w liczniku od mercedesa klasy A wskaźniki i kontrolki są podłaczone bezpośrednio do czujników i czy licznik do odzczytywania czujników np: poziomu paliwa podszebuje sterownika ?

Dodano po 1 [minuty]:

przepraszam za błędy :)
    -Jawor-
    Level 13  
    Adaptacja nowszego licznika do W124 jest kompletnie bez sensu. Nawet w A-klasie, która jest najprostszym Mercedesem, większość sygnałów idzie po CAN'ie.
    Zastanawiałeś się wogóle pod co podłączysz obrotomierz, nawet jeżeli kupisz oryginalny licznik od 124?
    Jacek79
    Level 37  
    pod przetwornik podłaczony do czujnika obrotów wału
    -Jawor-
    Level 13  
    Owszem, ale w 200D nie ma takiego przetwornika chyba, że to automat, i dojdą oprócz licznika dodatkowe koszty w postaci czujnika na wale, przetwornika i dorobienia instalacji.