Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toshiba nie uruchamia się

18 Gru 2006 16:47 6445 10
  • Poziom 16  
    witam posiadam laptopa toshiba satellite pro 4600 lecz po naładowaniu bateri nie chce mi sie uruchomić tylko świeci kontrolka która pokazuje że komputer działa jeśli ktoś wie co może być tego przyczyną to bardzo proszę o odpowiedz z góry wielkie dzięki
  • Poziom 39  
    A czy nie uruchamia się tylko z baterii czy nie chodzi również z zasilacza?
    Pozdr.J.
  • Poziom 16  
    z zasilacz sie nie uruchamia i z baterii sie nie uruchamia
  • Poziom 39  
    No to dalej- nie uruchamia się nic czy np tylko system ? ( a ekran biosu np wchodzi ?) Czy wydaje jakieś dźwięki ? Czy słychać pracę dysku ?
    Pozdr.J.
  • Poziom 16  
    nic kompletnie nie działa nie słychać nic żadnego szelestu dysku ani wentylatora tylko świeci kontrolka
  • Poziom 39  
    Wygląda na to że padła płyta.....
    ew coś na płycie.
    A jak dioda się świeci ?
    Pozdr.J.
  • Poziom 17  
    Jak dobrze pamiętam, to właśnie w S4600 upalał się kondensator SMD i dioda przy procesorze. Zdejmij górną obudowę (schodzi razem z matrycą), ściągnij radiator z procka i zobacz czy wzrokowo nie widać przysmażeń, upaleń. Spotkałem się już z kilkoma takimi przypadkami, nie wszystkie udało mi się uratować. Przed grzebaniem wyjmij baterię!

    Pozdrawiam, Janusz
  • Poziom 16  
    na gołe oko to nie widać żadnego elementu upalonego

    Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

    powiedzcie mi gdzie mogę kupić płyte do toshiby satellite pro 4600 no bo szukałem w internecie i nie mogę znaleźć na starej płycie pisze coś takiego "toshiba FINSS3"
  • Poziom 13  
    Witam.
    Z tego co czytam sobie tutaj może wynikać że padł tzw. power managment lub jakichś inny podrzedny układ zasilania. Nie naprawiałem płyt toshiby ale myśle że konstrukcje mają podobną do HP i naprawa może być wmiare prosta... pod warunkiem że będziesz miał części.
    Jeśli masz dostęp do oscyloskopu to spardz czy bios żyje bo jednym z obiawów uwalenia się PM jest to że nie ma sygnałów na biosie. Jeśli jest to pokolei sprawdz czy są napięcia na cewkach... jeśli tak to zaczya się robić niedobrze bo to może nie być zasilanie tylko południe lub północ.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 13  
    Może poprostu padła ci pamięć. Kiedyś tak miałem, przypadkiem doszedłem do tego ponieważ zrobiłem tak:
    wyjąłem baterię i zasilanie, poczekałem kilka sekund, wcisnąłem przycisk wyłącznika, przytrzymałem go kilka sekund (może 5), włożyłem wtyk zasilacza do kompa, zaczekałem kilka sekund z wciśniętym włącznikiem, puściłem wyłącznik i normalnie włączyłem kompa. Matryca się zaświeciła, wentylator zaczoł pracować.
    Nie jestem pewien ale to pewnie tryb serwisowy?
    pzdr