logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 2 komputery do HUB-a SURECOM 5 portów?

Lukalago 29 Sie 2003 16:15 2015 13
  • #1 308551
    Lukalago
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    Jak w temacie, HUB SURECOM 5 portów.
    Jak to teraz podłączyć (2 kompy) żeby było wszystko OK.
    Necik sobie przychodzi wpinam go do huba (które gniazdko?) wychodze dwoma kablami (z których gniazdek?), wchodzę do kompa jednego, drugiego (jakie ustawienia mam w nich zrobić?). Acha w hub-ie jest przełacznik przy piątym gniazdku NORMAL/CASCADE, o co chodzi?
    Dzięki za info, pozdr.
  • #2 308568
    skywalker
    Poziom 22  
    Ocena: 29
    Witam
    powinieneś napisać kto jest providerem inetu ja ksieć blokowa to trzeba się dogadać z adminem a jak nie to musisz wiedzieć czy jest maskarada.
    jak mają być 2 kompy to dajesz w jednym 2 karty sieciowe i ustawiasz
    w Widows:
    udostępnianie połączenia internetowego (win98 panel sterowania dodaj usuń programy)
    kreator sieci domowej ( win Me XP)
    w Linux :
    trzeba ustawić maskaradę :
    np: ipchains -A forward -s 192.168.1.0/24 -d 0/0 -j MASQ

jakby co możesz pisać na gg jestem dzisiaj w domu
  • #3 308579
    Lukalago
    Poziom 26  
    hehe, ja wlasnie caly czas jechalem na dodatkowej karcie sieciowej, ale ten pomysł okazal się do bani (musi byc głowny komp caly czas włączony), więc kupiłem huba, i jak to teraz zrobić żeby to hulało,. Dogadywanie się z uslugodawcą internetowym - WYKLUCZONE :)
  • #4 308736
    hightower
    Poziom 11  
    Hm no tak ale skad czerpiesz internet? bo hub ma zlacza RJ-45 i takim zlaczem musialbys zapodac mu internet. Jezeli twoj provider rozsyl;a sygnal przewodem z taka koncowka to nie ma sprawy . Wystarczy zasadzic kabel doprowadzajacy internet do jednego z gniazdek ( najlepiej nie do tego gdzie jest przelacznik , sluzacy do laczenia z innym hubem np) z pozostalych gniazdek kablem do komputerow. A co do konfiguracji systemy to musialbys podac dokladnie skad mas zinternet.
  • #5 308815
    Bicker1
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    hightower napisał:
    Hm no tak ale skad czerpiesz internet? bo hub ma zlacza RJ-45 i takim zlaczem musialbys zapodac mu internet. Jezeli twoj provider rozsyl;a sygnal przewodem z taka koncowka to nie ma sprawy . Wystarczy zasadzic kabel doprowadzajacy internet do jednego z gniazdek ( najlepiej nie do tego gdzie jest przelacznik , sluzacy do laczenia z innym hubem np) z pozostalych gniazdek kablem do komputerow. A co do konfiguracji systemy to musialbys podac dokladnie skad mas zinternet.

tak łatwo to sie nie da, jak gość na w domu kabel zakończony wtykiem RJ45 to jest on do włożenia w kartę sieciową a nie w zwykłe gniazdo w hubie, można go ewentualnie wsadzić w gniazdo uplink ( przy przełączniku ustawionym na uplink), ale z reguły provider nie jest taki głupi żeby się go dało w ten sposób zrobić w balona bo adres IP jest przydzielany (zazwyczaj) automatytycznie przez serwer DHCP na podstawie adresu MAC karty sieciowej.
    Rozwiązania są dwa : router na linuksie z maskaradą lub router sprzętowy z możliwością ustawienia adresu MAC
  • #6 309067
    Lukalago
    Poziom 26  
    Wyglada to tak. Kabel z netem podłaczony mam do 5 gniazdka (gdzie jest przełacznik) i wychodze juz dowolnymi. Ip u mnie nie jest przypisywane na podstawie MAC tylko statycznie. Więc wygląda na to, ze musialbym dostać jakies wolne IP, żeby miec net w drugim kompie. Jezeli wpisze te same ustawienia to wtedy mozemy korzystac ale TYLKO na zmiane z netu (bezsens). Wydaje mi sie ze tego nie da sie zrobić w ten sposób co ja myslę, chyba ze jakis jest inny sposób na tego hub-a. Acha nie wiem czemu ale ten Hub dziala tylko jak przełącznik jest w pozycji CASCADE co to oznacza? Jak dam na normal to hub nie daje netu (???)
  • #7 309164
    Bicker1
    Poziom 19  
    Przełącznik normal/cascade tak naprawde przełącza wyprowadzenia w środku tego gniazdka tak aby dało się połączyć huby przy pomocy "prostego" kabla który normalnie służy do łączenia huba z kartą sieciową.
    Jak masz statycznie przydzielane IP to możesz spróbować trafic w jakieś nieużywane, ale jak zajmiesz używane przez kogoś innego to wyskoczy konflikt i admin może zacząć poszukiwać intruza :(
  • #8 310507
    Lukalago
    Poziom 26  
    No właśnie, tez tak myslę, bedzie trzeba wrocić do drugiej karty sieciowej i udostepniania :(
  • #9 310689
    Mad Bekon
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    A czy router przypadkiem do tego nie służy? Z tego co wiem, to do wejscia routera trzeba wpiac kabel od dostawcy, do wyjscia huba, i skonfigurowac, tyle... PS. Switche to chyba jest fajniejsza rzecz :) Pozdrawiam
  • #10 310745
    jurex2
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    madbekon - router to fajna rzecz, tyle tylko że ty nie znasz desygnatu tego rzeczownika - jeżeli chłop ma przydzielone jedno IP dla konkretnego numeru karty sieciowej - to choćby się dwie niedziele w tygodniu zeszły to i tak nic nie wymyśli - a jeżeli dogadanie się z providerem nie wchodzi w grę to tylko maskarada - którą jak admin jest BARDZO sprytny to też się da wykryć
  • #11 312876
    Bicker1
    Poziom 19  
    jurex2 napisał:
    madbekon - router to fajna rzecz, tyle tylko że ty nie znasz desygnatu tego rzeczownika - jeżeli chłop ma przydzielone jedno IP dla konkretnego numeru karty sieciowej - to choćby się dwie niedziele w tygodniu zeszły to i tak nic nie wymyśli - a jeżeli dogadanie się z providerem nie wchodzi w grę to tylko maskarada - którą jak admin jest BARDZO sprytny to też się da wykryć

przecież lukago pisze że IP ma statyczne, spokojnie może postawić mały router i :)
  • #12 318136
    jankurt
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Albo użyć programu np Proxyi
  • #13 321691
    jackyll
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Do tego celu sluzy wlasnie router
    jezeli korzystasz z modemu to msui miec wejscie rs232 jezeli masz net z kabla to wejszie WAN RJ45, lub tez uniwersalny (ma oba wejscia ale jesty duzo drozszy)
    Router kupisz na allegro za okolo 250~300 zl jest to zewnetrzny box i nie potrzebuje do dzialania wlaczonego kompa.
    Oczywiscie jest cichy i udostepnia duzo mozliwosci (firewall, maskowanie adresow IP - na zewnatrz widac Cie jako 1 komputer a mozesz miec podlaczone np 4 kompy)
    Konfiguruje sie go przez odpoweidnie oprogramowanie przez strone WWW z dowolnego kompa.
    Najlepiej kupic router z 4 wyjsciami wtedy masz switcha za free do polaczenia 4 kompow w siec z przepustowoscia 10/100MBIT.
    1 wejscie rj45 (wan) i 4 wyjscia rj45 (lan)
    oczywiscie kazdy z kompw ma tez dostep do netu :)
  • #14 321720
    djlexus
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Najrawdopodobniej, tak sądzę po własnym doświadczeniu masz net z TV albo Neo czego nie można udostępniać innym osobom.
    Ja mam z TV i mam dwa niezależnie działaące kompy, tyle ze u mnie była możliwość wykupienia sobie za symboliczne dodatkowe 7zł miesięcznie drugiego pakietu IP, tak więc mogę przez Huba podłączyć dwa kompi i oba sobie śmigają niezależnie.
    Oczywiści nie jest to do końca zgodne z umową z operatorem, bo taka możliwość jest tylko dozwolona na terenie mieszkania, no a ja mam piciśgnięty kabel do sąsiada, ale w sposób taki, że nie jest możliwe jego zobaczenie.
    Więc jeśli masz z TV to zadzwoń anonimowo do operatora i doaiwdz się czy jest taka możliwość wykupienia dodatkowego IP.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia dwóch komputerów do 5-portowego huba SURECOM w celu współdzielenia dostępu do internetu. Hub posiada przełącznik NORMAL/CASCADE przy piątym porcie, który służy do łączenia z innym hubem za pomocą kabla prostego (uplink). Internet dostarczany jest kablem z wtykiem RJ-45, który standardowo podłącza się do karty sieciowej, a nie bezpośrednio do huba, chyba że hub jest ustawiony na tryb CASCADE i używa portu uplink. W przypadku statycznego przydziału IP przez dostawcę, konieczne jest posiadanie osobnych adresów IP dla każdego komputera, co często wymaga dodatkowego IP lub routera. Rozwiązaniem jest zastosowanie routera z funkcją maskarady (NAT), który umożliwia podłączenie wielu komputerów pod jedno IP, lub konfiguracja drugiej karty sieciowej w jednym komputerze z udostępnianiem połączenia internetowego. Routery z wejściem WAN RJ-45 i kilkoma portami LAN (switch) są rekomendowane do takiego zastosowania, oferując dodatkowo firewall i zarządzanie siecią. Próba podłączenia dwóch komputerów bez routera i bez zgody providera jest problematyczna i może prowadzić do konfliktów adresów IP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA