Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

pralka amica pa4580a520 miga 5razy i nie grzeje wody

zuzannap 19 Dec 2006 09:26 4039 18
    zuzannap
    Level 11  
    ja i mąż zaczęliśmy od sprawdzenia grzałki, jak to pisano na forum . Grzałka jest ok. Po kabelkach doszliśmy do elektroniki i na płytce jest spalony triak z0607( kawałek jego odstrzeliło) i jeden lub dwa z czarnych elementów na drugiej stronie ( chyba są to rezystory, ale nie jesteśmy pewni). Na jednym widnieje napis 103, a na drugim prawdopodobnie było 331. Czy ktoś potrafi powiedzieć co to jest i czy da się wymienić samemu bez kupna całej płytki? Proszę o pomoc gdzie kupić te elementy ( najlepiej w Warszawie). Rok temu z kawałkiem już wymieniliśmy całą płytkę i dokładanie do tej pralki przestało juz być zabawne. :cry:
    Załączam zdjęcie zniszczonych części:
    pralka amica pa4580a520 miga 5razy i nie grzeje wody
    staszekf
    Level 33  
    Sprawdź czujnik temperatury ,wcześniej wymieniając spalony triak Pozdrawiam.
    zuzannap
    Level 11  
    a jak sprawdzić ten czujnik miernikiem? co powinniśmy otrzymać jeśli działa poprawnie, a co wskaże, jeśli jest uszkodzony?
    Anonymous
    Anonymous  
    zuzannap
    Level 11  
    W odpowiedzi na pow. mail - triak ostatni po lewej - patrzac na plytke od strony bialej na dole podlaczenia kabli. Rezystor dochodzacy do nóżki sterowania tego triaka.
    Kontynułując:
    cóż, maż kupił i przelutowal triak - zamiennik i rezystor 330 o wiekszej ilości wat.
    Nie sprawdziliśmy termistora, bo zepsuł sie nam miernik. Pokazuje +/-1 co by się nie podłączyło.
    Właczyłam pranie - pralka grzeje :D, ale nie odpompowuje wody - miga 3x. :|
    Włączenie 9 lub 8 nic nie daje tylko przempowywanie wody w obiegu zamkniętym przez zraszacz.
    Po przejsciu testu 5 i trybu serwisowego miga 4x i pobiera wode.
    Po wyłączeniu zasilania i ponownym włączeniu na 9 odpompowała cześć wody przełczyła się na koniec (dioda pomaranczowa) i w obiegu zamkniętym zrasza pranie(miga gotowa 4x).
    Znowu wyłączenie z sieci, ponowne włączenie 9- podobnie,
    ponowne wyłączenie i włączenie 9 - cześć wody odpompowała , a cześć w obiegu zamkniętym zraszała pranie. W pewnym momencie przestała i zakonczyła bez sygnalizacji błędu odblokowując drzwi. Ponowne włączenie 9 dawało efekt pompowania wody w obiegu zamknietym. Spusciłam wodę i przedmuchalam rurke, wykreciłam filtr, ale nie bylo żadnych zanieczyszczeń. Włączyłam 8 - wirowała, ale i zraszała w obiegu zamkniętym. Przerwałam program. Chyba dokończę pranie ręcznie. :cry: Proszę o rady co zrobiliśmy źle, albo co tym razem może być uszkodzone.
    ps. po dłuższym wyłączeniu z prądu i ponownym wlaczeniu 9 - odpompowuje część wody, a część przez chwilę pompuje w obiegu zamkniętym, potem poprawnie kończy i odblokowuje drzwi.
    Anonymous
    Anonymous  
    zuzannap
    Level 11  
    co sprawdzić, aby być pewnym, że to moduł jest uszkodzony?
    Czy to oznacza wymiane calej elektroniki za ok. 260pln :?:
    Jak dobrze przejść tryb serwisowy po wykonaniu kroków 1-9 (z linku 4 posty wyżej) nic się nie dzieje , przyciśnięcie startu - powoduje pompowanie wody. Po chwili przestaje i nic , zmiana na 2 i start - znowu pompowanie wody do pralki. Jak prawidłowo opuścić tryb serwisowy. Ja ją muszę wyłączyć z zasilania, bo 3 diody mi nie gasną.
    zuzannap
    Level 11  
    Znalazłam w temacie"AMICA PA 5580B421- PROGRAMATOR" jak przejść cały tryb serwisowy - czy nie ma obawy, że przeleje mi sie woda z praki?
    Jak włączyłam 1 i 2 to już miałam pół bębna wody.
    Jak wrócę do domu zaryzykuję i przejdę do końca ten tryb.
    Anonymous
    Anonymous  
    zuzannap
    Level 11  
    Czy chodzi o zawór przesterowania Jetsystemu ?- tak jest opisany na schemacie. Do niego dochodzi triak i rezystor, który wymieniliśmy - idąc po ścieżkach na płytce.
    Mam normalnie włączyć 9, nie w trybie serwisowym?
    Wczoraj jak wyłączałam pralkę z sieci na 15 min. i włączałam ją na 9 to po 3 razach wypompowałam całą wodę. Za każdym razem kończyła bez błędu, tylko ostanie 15-20s w dwóch pierwszych wypadkach wypompowywania zamieniała w natrysk w obiegu zamkinętym. Potem miała ok. 1,5 min ciszy i zapalała lampkę koniec.
    Anonymous
    Anonymous  
    zuzannap
    Level 11  
    w międzyczasie zrobiłam tryb serwisowy na:
    1 - ok
    5 - (test pompy/ wypompowanie) - woda działa w obiegu zamknietym przez natrysk - nie ubywa jej
    11 - test ukłau aqua spray (spring system) - bez żadnych objawów, jakby był nieaktywny, a przecież to jest model z tym systemem ?!
    Dam znać co z wynikami pomiaru na zaworze przesterowania jak tylko będą.

Dodano po 3 [godziny] 51 [minuty]:

Podczas programu 9 - na zaworze przesterowania jest napiecie 220V.
    Jak sprawdzić, że uszkodzony jest zawór przesterowania, że to on wywołuje zwarcie?
    zuzannap
    Level 11  
    Bleble pisząc w ostanim poście z 19.12:
    "Moduł do wymiany
    zawór przesterowania uszkodził moduł "
    co kryje się pod pojęciem moduł - elektronika (cała płytka)?
    Czy powinnam kupić moduł , czy zawór, czy obydwa?
    Dziś wymienimy jeszcze raz triak i sprawdzimy , czy nadal jest napiecie na 9.
    Anonymous
    Anonymous  
    zuzannap
    Level 11  
    Teraz i przedtem kupiliśmy triak MAC97-8 M335.
    Czy to dobry zamiennik?
    zuzannap
    Level 11  
    Czy ktoś ma schemat elektroniki do tej pralki?
    Wydaje się, że triak jest dobry.

Dodano po 5 [godziny] 55 [minuty]:

pisząc elektroniki chodzi mi o schemat płytki, bo może mało konkretnie się wyraziłam.
    zuzannap
    Level 11  
    skończyło się wymianą płytki i zaworu przesterowania,
    pralka działa - mam nadzieję, ze długo.
    cezet
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ja zakładam dodatkowo przekaźnik załączający zawór przesterowania,jest to zabezpieczenie na przyszłość.