Witam!! chciałbym aby ktos kto zna się na rzeczy doradził mi jaki kupić zestaw audio do Seata Ibizy z 1994 roku, w przodzie są dziury na głośniki 16cm, na tył to juz dowolnie, bo dziury w półce zrobie sobie, radyjko mam sony Xplode 4x45 W co chcę osiągnąć?? uwielbiam głęboki, bardzo wyrazisty bas, ale nie jakiś tam dudniacy jak dyskoteka, tylko cichy ale bardzo głęboki, prosze o porady jaki sprzęt kupic... z góry dziękuje
Słucham Techno, HH, Reggae, a kwota... hmmm na samą półkę tylną około 500 zł. oczywiście za 2 głośniczki, z przodu juz mam, więc odpada, chce tylko na półke teraz, z góry THX
Zastanawiam sie tez czy nie zrobić poprstu lub kupić jakiego wooferka zamiast głośników na półke...
Oooo no fajnie to wygląda... a jesli możesz to powiedz mi czy to jest warte swojej ceny?? bo niechce kasy wpakowac w coś co bedzie grało tak ze lepiej żeby wogole nie grało:/ wiem że 500 zł to nie za wiele kasy ale na wiecej narazie mnie nie stac... czy jakościowo to naprawde dobry zestaw??
Myślę że kupię ten zestawik, ale skrzynkę chciałbym sam sobie zrobić, tylko czy ktoś z Was jest w stanie wyliczyć mi jakie rozmiary skrzynki mają być? tylko nie dawajcie mi wzorów żadnych bo ja po prostu leże z matmy, no i jeszcze jedno pytanie czy to ma być zamknięta skrzynka czy z reflexem??
tak to wg mnie jest warte swojej ceny..za 500zl w sumie nie ma takiego manewru i jakosc jest jak na ta cene spoko., napewno bedziesz zadowolony..wielu ludziom montowalem Solinga ktorzy chcieli posluchac muzy a nie lupania i buczenia..
co do glosnika..by wyliczyc pod niego sklrzynke potrzebujesz jego parametry..chyba sa na stronce..mysle ze mzoesz zapytac spzredawce to poda CI parametry skrzyneczki skoro juz sam chcesz ja zrobic..choc moim zdaniem za 60zl nie warto tego samemu klecic..ja kupilem od nich skrzyneczke i jest super wykonana takze polecam.. skrzyneczka zapewne bedzie z bass reflexem..
No więc zamówiłem sprzecik który mi poleciłeś, koło piątku powinno wszystko być juz u mnie w domku wiec zdam relacje co i jak z tym wszystkim dzięki wielkie za pomoc, i mam nadzieje że jest jak piszesz z tym basem nie dyskoteka ale czysty miły i głęboki basik pozdrówka,
koleś mi mówił że skrzyneczka do tego to 40 l ma mieć około, a ja niewiem za bardzo jak sie za nią zabrać, a nie kupie bo kasy to juz nie mam ani grosza :/ więc jeśli ktos moze to heelp prosze o dokładne wymiary, ile wysokosci, szerokości i długości, bass reflex ma być 10 x 14 cm
aaaham i jeśli mozesz to powiedz mi jak to podłaczyć wszystko, bo tak, rafio to sony Xpode, 4x45W z tyłu sa wyjścia 4x z kostki na głośniki i 2x na czincze R,L i dalej niewiem jak to podłączac do wzmacniacza ani jak sam wzmacniacz do głosnika, a zasilanie wzmacniacza moze iść z tego samego co do radia?? czy trzeba osobno z akumulatora jakoś ciągnąc??
a wiec tak, objetosc liczysz ze wzoru wys*szer*głeb.. te wymiary ktore podam beda wymiarami zewnetrznymi..
Szerokość 46 cm
Wysokość 36 cm
Głębokość 30 cm
wychodzi ok 48L zewnatrz..jak odejmiesz obietosc glosnika i objetosc scianek a takze bass-reflex bedzie ok 40L.. bass reflex daj 10x15cm starannie szlifujac krawedzie by nie bylo swistow powietrza.. wnetrze wyglusz watolina..oczywiscie wszytsksie scianki..
co do podlaczenia..podlaczasz przewod RCA czyli chinche pod radio i prowadzisz do wzmacniacza (podlaczasz pod wejscie czyli input zachowujac R i L tak jak w radiu) a w ogole masz chcinche na radiu czy to wychodza kabelki z kostki do podlaczenia wzmacniacza? bo nie zroumialem..zakladam ze masz chinche na radiu..
co do zasilania wzmacniacza..kabelek prowadzisz z ktorej strony Ci jest wygodniej..tylko pamietaj ze kable zasilania i chinche nie moga byc na tej samej stronie..czyli jest prowadzisz L strona kabel zasilajacy to P strona przeciagasz kabel RCA.. robi sie tak zeby nie bylo zakolcen..
co do kabelka zasilajacego jesczce..bezpiecvznik musi byc MAX 20 cm od akumulatora..
z radia jesczcze musisz podlaczyc jeden kabalek-po to zeby jak wlaczysz i wyl radio zalaczal sie automat wzmacniacz..najczesciej taki kabelek podlaczasz do kabelka 'Auto Antena' ktore zapewne bedzie w kostce na radiu..on jest taki bialo niebeiski.. kabelek ciagniesz do wzmacniacza i podlaczasz do REMOTE..
co do podlaczenia masy..podlacz do karoserii pamietajac o zdrapaniu farby zabezpieczajacej.. co do podlaczenia glosnika..kupujesz pare metrow kabelka 2x4mm^i podlaczasz w ten sposb:
na glosniku masz dwie cewki czyli tak jakby dwa kanaly..wzmacniacz jest dwukanalowy i podlaczasz jeden kanal do jedej cewki a drugi kanal do drugiej..tyllko NIE POMYL + z - bo mozesz uszkodzic glsonik..na skrzyni beda Ci potrzebne wiec 2 szt konektorow a nie 1szt..
gdy wszystko zlozysz ustaw basik pokretlami i filtrami na wzmaku taki jak najbardziej Ci odpowiada..nie nlezy od razu katowac glosnika zeby wszystko sie ladnie dotarlo..zaleca sie 40godz takiego normalnego sluchania..glosniczek po dotarciu bedzie gral milszym basem.. zalecam tez radyjko podlaczyc bezposrednio do akumulatora jakims grubszym kablem np 4mm^..tak samo daj max 20cm od akumulatora jakis maly bezpiecznik..np 4-5A..takie podlaczenie sprawi ze jak podglosnisz wiecej to nie bedzie Ci radyjko mrugac..jesli nie mruga to zostaw tak jak jest.. milej pracy i sluchania..
oo jak śliczniei dokładnie :d kupiłem gotowy BR, kabelki, i gniazdo do podłączania kabelków, ale zostało mi pytanko... czy w trapezie czy w kwadracie skrzyneczke zrobić?? pozatym to już chyba mam wszystkie informacje a z radyjka wychodzą2 czincze z obudowy bez zadnych kabelków, ale mam taki różowy kabelek wolny jeden to moze ten jest do remonte?? albo jest jeszcze jeden oprócz niego opisany remonte.. nie pamiętam dokłądnie... ale i tak dzięki wielkie za informacje wyczerpująco i prosto
skrzyneczke zrob jako prostopadloscian, bedzie latwiej.. a co do kabelka to znajdz na radiu kabelek nazywajacy sie 'Auto Antena' jest bialo niebieski..
choc jesli podlaczysz pod ten REMOTE w radiu to tez powinno byc OK..jesli zakupieles jakis zestaw kabelkow Boschmann'a to tam pomiedzy kablami RCA (chinchami) jest wtopiona zyla wlasnie do podlaczenia REMOTE..nie bedziesz musial ciagnac specjalnie kabelka..
No i wzmacniacz dostałem, ale pojawił sie mały problemik, kabel ten od anteny nie włącza wzmacniacza gdy gra CD, więc podłączyłem do tego różowego nie opisanego, wszysto teraz działa, wzm. sie włacza prawidłowo, tylko niewiem czy go to nie uszkodzi albo coś :/ i jeszcze jedno małe ale... coprawda niemam narazie subwoofera ale mam taki głośniczek 25 cm, niskotonowy, sprawdzałem tylko wzmacniacz czy wszystko działa ale niezbyt to czysto grało i niewiem dlaczego, jak przestawiłem przełącznik L.P.S na off to grał jak zwykły głośnik, a jak jest on to właśnie taki cichszy i mniej wyraźny jest dźwięk, mam coś przestawiać tym pokrętłem frequency??, i jeszcze jedno pytanie, bo skoro do 2 cewek mam podłączyć dwa kanały, to nie będzie takiego problemu że kanały są stereo?? nic to nie przeszkadza?? bo sygnał z prawego i lewego przecież nie jest identyczny...
jesli sie wlacza to jest OK i nic nie powiino sie uszkodzic..
a co do drugiej czesci..przelacznik LPS jest ba ON tzn ze wlaczasz wtedy filtr niskich czestotliwosci i wzmacniacz bedzie gral tylko basem (po to jest subwoofer)..pokretlem frequency ustawiasz czestotliwosc tego filtra..tam jest jesczcze podbicie basu z tego co pamietam o bodajze 6db.. jest jesczcze pokretlo GAIN lub LEVEL czyli poziom natezenia dzwieku.. oczywiscie glosniczek musi byc w skrzyni zeby wszytsko fajne zagralo i wszystko bylo ladnie slychac.. co do kanalow..dobrze kombinujesz..kanaly bassu przy stereo nie sa czasem takie same,ale..z glosnikiem nic sie nie stanie..nie przy takich mocach.. ja mam juz ponad 3 lata w domu tak podlaczony sub i zero problemow..a dodoam ze jest katowany i wiele imprez przezyl..