Witam.
Witam właśnie zamykam stan surowy domku
. Rozmyślam nad kupnem taniego pieca i przerobienie go na zautomatyzowany... Zautomatyzowałem sporo nietypowych maszyn ale naprawdę o ogrzewaniu niemam pojęcia !
Prosiłbym w miarę możliwości fachowców z tej dziedziny o pomoc (sugestie, ktytykę itp...) możliwości warsztatowe i materiałowe mam spore. Co do samego sterownika to inny temat (poradzę sobie z wykonaniem wg ustaleń w rym temacie - gotowe nie wchodzą w rachubę).
Założenia:
1. Wykorzystać tani piec na paliwa stałe
2. Dobudować duży zasobnik ze ślimakiem na drobne paliwa stałe (np.ekogroszek)
3. pomiar temperatur: wody, pomieszczeń, zewnętrznej
4. sterowanie dmuchawą, pompką, i ślimakiem dozującym
5. utrzymanie żaru
6. pomiar (detekcja) poziomu paliwa w piecu
na początek chciałbym wiedzieć czy jest wogóle sens przebudowy w sensie czy jest realne otrzymanie dobrych parametrów... niechciałbym tutaj poruszać tematu cen materiałów, robocizny itp.
Muszę wiedzieć jaki piec kupić, żeby dało się go wykorzystać na max
zapotrzebowanie Cieplne to ponad 12kW (wg projektu).
Jeśli projekt ruszy, to z chęcią podzielę się poszczególnymi etapami przebudowy, spostrzerzeniami, fotkami itp. na forum(np. tutaj.).
PROSZĘ O OPINIE
Witam właśnie zamykam stan surowy domku

Prosiłbym w miarę możliwości fachowców z tej dziedziny o pomoc (sugestie, ktytykę itp...) możliwości warsztatowe i materiałowe mam spore. Co do samego sterownika to inny temat (poradzę sobie z wykonaniem wg ustaleń w rym temacie - gotowe nie wchodzą w rachubę).
Założenia:
1. Wykorzystać tani piec na paliwa stałe

2. Dobudować duży zasobnik ze ślimakiem na drobne paliwa stałe (np.ekogroszek)
3. pomiar temperatur: wody, pomieszczeń, zewnętrznej
4. sterowanie dmuchawą, pompką, i ślimakiem dozującym
5. utrzymanie żaru
6. pomiar (detekcja) poziomu paliwa w piecu
na początek chciałbym wiedzieć czy jest wogóle sens przebudowy w sensie czy jest realne otrzymanie dobrych parametrów... niechciałbym tutaj poruszać tematu cen materiałów, robocizny itp.
Muszę wiedzieć jaki piec kupić, żeby dało się go wykorzystać na max

Jeśli projekt ruszy, to z chęcią podzielę się poszczególnymi etapami przebudowy, spostrzerzeniami, fotkami itp. na forum(np. tutaj.).
PROSZĘ O OPINIE