Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

elemis 5511 dioda miga raz na czerwono raz na zielono

daimonfrey 21 Dec 2006 20:48 1238 4
    daimonfrey
    Level 2  
    Witam. Dostałem niedawno "w spadku" telewizor marki Elemis 5511ST i mam z nim pewien problem. Po włączeniu przyciskiem telewizor załącza sie na sekundę a potem przechodzi do stand by i ta na okrągło. Wygląda to tak, że miga tylko dioda raz na czerwono raz na zielono po wyłączeniu wtyczki z g502 dioda miga tylko na czerwono a gdy wyłączę wtyk z g501 tylko na czerwono. Podobno już wcześniej tak się działo lecz samo przestało. Bedę wdzięczny za wszelkie sugestie co do przyczyny takiej awarii. Styk dodatkowy wyłącznika już sprawdziłem.
    Krzychu7
    Level 40  
    Witam. Wylutuj tranzystor linii. W miejsce kolektor-emiter podłącz żarówkę. Załącz TV. Jeśli dioda nie będzie migać, to usterkę może powodować ten tranzystor, trafopowielacz lub obwody przez niego zasilane. Zmierz napięcie stałe na żarówce.
    LeDy
    Level 43  
    Najpierw wymień 1uF lub 10uF i 47uF w zasilaczu ,potem w B+ 47-100uF/160V a potem pomyślimydalej.
    daimonfrey
    Level 2  
    Witam
    Dziękuje bardzo za zainteresowanie tematem teraz nie mogę niestety nic robić przy tym telewizorku (święta, sprzątanie, żona itp) lecz zaraz po świętach sprawdzę i dam znać czy pomogło. Może trochę późno ale życze wszystkim Wesołych Swiąt i Szczęśliwego Nowego Roku !!! :D:D
    daimonfrey
    Level 2  
    Witam
    Bardzo przepraszam że sie nie odzywałem ale miałem straszne problemy z dostępem do sieci. A co do telewizora to dziwna sprawa ale on przy nastepnym (po świetach) włączeniu złączył się normalnie i pracuje do dzisiajjavascript:emoticon(':?:')
    Question, więc może jakiś zimny lut. Dopóki jednak działa mam szlaban na wszelkie naprawy poczekamy zobaczymy. Dziękuje jednak za zainteresowanie :?: