Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

WebMajster-problem z zegarem i hasłem

jesta19 23 Gru 2006 10:50 1265 10
  • #1 23 Gru 2006 10:50
    jesta19
    Poziom 24  

    Witam!
    Może jestem na to za stary,ale zachciało mi się zbudować własną stronkę .Po trzech dniach nieudolnych prób,coś tam się wylęgło.Napotkałem jednak dwa(jak do tej pory)problemy:
    pierwszy to zegar pokazujący czas,mianowicie:
    po wpisaniu kodu HTML w WebMajsterze,nic nie wyświetla na podglądzie,ani na stronie,oto ten kod:
    <HTML>
    <HEAD>
    <SPAN id="Data" style="POSITION: absolute; LEFT: 0; TOP: 0; FONT-SIZE: 10pt;
    FONT-WEIGHT: bold; COLOR: #012345; FONT-FAMILY: Verdana, Arial;"></SPAN>
    <script>

    function czas() {

    if (!document.layers&&!document.getElementById&&!document.all)
    return

    var godzina, minuty, sekundy, dzien, licz_dzien, miesiac, dzisiaj, rok, tekst_miesiac, tekst_dzien;
    dzisiaj = new Date();
    godzina=dzisiaj.getHours();
    minuty=dzisiaj.getMinutes();
    sekundy=dzisiaj.getSeconds();
    rok=dzisiaj.getYear();
    dzien=dzisiaj.getDate();
    licz_dzien=dzisiaj.getDay();
    if (licz_dzien==0) {tekst_dzien="Niedziela"}
    if (licz_dzien==1) {tekst_dzien="Poniedziałek"}
    if (licz_dzien==2) {tekst_dzien="Wtorek"}
    if (licz_dzien==3) {tekst_dzien="Środa"}
    if (licz_dzien==4) {tekst_dzien="Czwartek"}
    if (licz_dzien==5) {tekst_dzien="Piątek"}
    if (licz_dzien==6) {tekst_dzien="Sobota"}
    miesiac=dzisiaj.getMonth()+1;
    if (miesiac==1) {tekst_miesiac="stycznia"}
    if (miesiac==2) {tekst_miesiac="lutego"}
    if (miesiac==3) {tekst_miesiac="marca"}
    if (miesiac==4) {tekst_miesiac="kwietnia"}
    if (miesiac==5) {tekst_miesiac="maja"}
    if (miesiac==6) {tekst_miesiac="czerwca"}
    if (miesiac==7) {tekst_miesiac="lipca"}
    if (miesiac==8) {tekst_miesiac="sierpnia"}
    if (miesiac==9) {tekst_miesiac="września"}
    if (miesiac==10) {tekst_miesiac="października"}
    if (miesiac==11) {tekst_miesiac="listopada"}
    if (miesiac==12) {tekst_miesiac="grudnia"}
    if ((rok>=00) && (rok<=1900)) {rok=1900+rok;}
    if (miesiac < 10) {miesiac="0"+miesiac;}
    if (dzien < 10) {dzien="0"+dzien;}
    if (godzina < 10) {godzina="0"+godzina;}
    if (minuty < 10) {minuty="0"+minuty;}
    if (sekundy < 10) {sekundy="0"+sekundy;}
    pelnyczas=tekst_dzien + ", " + dzien + " " + tekst_miesiac + " "+rok+"<br>"
    + godzina+":"+minuty+":"+sekundy;


    if (document.getElementById){
    document.getElementById("Data").innerHTML=pelnyczas
    }
    else if (document.layers){
    document.layers.Data.document.write(pelnyczas)
    }
    else if (document.all)
    Data.innerHTML=pelnyczas

    // Czestotliwosc odswiezania
    setTimeout("czas()",500)
    }

    </script>
    </HESD>
    <BODY>
    <body onLoad="czas()">
    </BODY>
    </HTML>

    W programie pajączek zegar jest wyświetlany prawidłowo.

    Drugi problem to hasło do podstrony,kod wpisałem na stronie nadrzędnej
    z której wchodzi się na stronę zahasłowaną.W podglądzie jest wszystko OK.Jednak po publikacji ,Mozilla wyświetla monit o hasło,ale po wpisaniu hasła pisze że strony nie odnaleziono,natomiast IE w ogóle nie widzi strony z monitem o hasło,oczywiście odnośniki są powstawiane
    Oto kod HTML jaki wpisałem:
    <HTML>
    <HEAD>

    <script Language="JavaScript">

    function password (pass) {

    var password = ''


    if (password != null){
    location.href= pass + ".html";
    }
    }
    </script>
    </HEAD>
    <BODY>
    Hasło
    <FORM name="login">
    <INPUT NAME="pass"><br><br>
    <INPUT TYPE="button" VALUE="Kliknij" onClick="password(form.pass.value)">
    <INPUT TYPE="RESET" VALUE="Pozamiataj">
    </form>
    </BODY>
    </HTML>

    Proszę o sprawdzenie tych kodów HTML.Podaję adres tej "strony",tylko proszę się nie śmiać ,to są moje pierwsze próby
    www.stasieluk.republika.pl

    0 10
  • Pomocny post
    #2 23 Gru 2006 12:05
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam. Tak na początek, dokument HTML zaczyna się od "<html>" (właściwie powinien być jeszcze DOCTYPE) a kończy na "</html>" to co stworzyłeś na stronie głównej, to zbitka dwóch stron. Przeglądarki nie wiedzą co mają z tym zrobić, więc w każdej będzie działać inaczej i zwykle w każdej źle.

    Na początku "pierwszej" strony jest arkusz CSS, lepiej umieścić go w osobnym pliku, po co ma być pobierany za każdym razem. Zastosowałeś w nim selektor ".mój", nie powinno się stosować polskich znaków (w dodatku żaden element na stronie nie jest oznaczony klasą "mój", więc arkusz nie spełnia swojej roli). Każdy element ma jednak określony styl, lepiej jest je przenieśc do arkusza w innym pliku, strona będzie dzięki temu krótsza.

    Na końcu skrypt, datownik działa, jeśli usuniesz z kodu "pierwszą stronę". Najlepiej usuń też z niego kod dotyczący wyboru między document.layers, document.getElementById a document.all, zostaw tylko getElementById, w tej chwili wszystkie najważniejsze przeglądarki to obsługują.

    Co do hasła, to chyba działa, jeśli dostajesz komunikat o nieznalezionej stronie, bo skrypt ma Cię przekierować na stronę o nazwie twoje_haslo.html, jeśli nie masz takiej, to zobaczysz odpowiedni komunikat.

    Polecam sprawdzanie swoich stron za pomocą Validatora: http://validator.w3.org pomoże Ci to wychwycić błędy. Najpierw testuj strony w porządnej przeglądarce (Operze lub Mozilli), dodatkowo obydwie mają dodatki dla webmasterów i przydatne narzędzie- konsolę błędów. Dopiero potem sprawdź (i popraw) aby działało w IE.

    Pozdrawiam, Krzysztof.

    0
  • #3 23 Gru 2006 14:54
    jesta19
    Poziom 24  

    Na stronie głównej jest tylko wstawiony kod zegara,tak jak widać w tekście,są zastosowane znaczniki<html> i </thml>.Tekst do hasła jest na innej stronie
    Użyłem gotowych szalonów,nie umiem pisać w HTMLu.

    Może ktoś poprawi te teksty tak aby działały?

    0
  • Pomocny post
    #4 23 Gru 2006 15:31
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam, poszukaj jakiegoś kursu HTML, może być Pawła Wimmera albo z Browsehappy. Kod powinien wyglądać mniej więcej tak (miałeś dwa <html>, więc nie mogło działać):

    Code:

    <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/st
    rict.dtd">
    <html>
    <head>
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
    <title></title>
    </head>

    <style type="text/css">
    body
    {
    background-color:#c0c0c0;
    font-size=12px;
    }
    .wstep
    {
       text-align:center;
       font-family:Times New Roman, Times, serif;
       color :#000000;
    }
    .wstep h1
    {
       margin-bottom: 50px;
    }
    </style>

    <body onload="czas()">

    <div class="wstep">
    <h1>Serdecznie witam na mojej stronce</h1>
    <h2>strona jest obecnie w budowie i trudno powiedzieć w jakim czasie zostanie
    ukończona</h2>
    </div>

    <div>
    <ul>
    <li><a href="allegro.html">Towary na  Allegro</a></li>
    <li><a href="zdjeciarodzinne.html">Zdjęcia rodzinne</a></li>
    <li><a href="omnie.html">O mnie</a></li>
    <li><a href="private\hasło.html">Dla rodziny</a></li>
    </ul>
    </div>

    <form>
    <input TYPE="button" VALUE="Napisz do mnie"  onClick="parent.location.href='mailto:jesta19@poczta.onet.pl'">
    </form>

    <img
    src="http://www.republika.pl/cgi-bin/Licznik.cgi?ft=1|frgb=255;255;255|tr=0|trgb=0;0;0|wxh=15;20|md=6|dd=F|st=1|sh=1|df=stasieluk"
    alt="licznik">

    <div id="Data"></div>

    <script type="text/javascript">
      function czas()
      {
      var godzina, minuty, sekundy, dzien, licz_dzien, miesiac, dzisiaj, rok, tekst_miesiac, tekst_dzien;
      dzisiaj = new Date();
      godzina=dzisiaj.getHours();
      minuty=dzisiaj.getMinutes();
      sekundy=dzisiaj.getSeconds();
      rok=dzisiaj.getYear();
      dzien=dzisiaj.getDate();
      licz_dzien=dzisiaj.getDay();
      if (licz_dzien==0) {tekst_dzien="Niedziela"}
      if (licz_dzien==1) {tekst_dzien="Poniedziałek"}
      if (licz_dzien==2) {tekst_dzien="Wtorek"}
      if (licz_dzien==3) {tekst_dzien="środa"}




      if (licz_dzien==4) {tekst_dzien="Czwartek"}
      if (licz_dzien==5) {tekst_dzien="Piątek"}
      if (licz_dzien==6) {tekst_dzien="Sobota"}
      miesiac=dzisiaj.getMonth()+1;
      if (miesiac==1) {tekst_miesiac="stycznia"}
      if (miesiac==2) {tekst_miesiac="lutego"}
      if (miesiac==3) {tekst_miesiac="marca"}
      if (miesiac==4) {tekst_miesiac="kwietnia"}
      if (miesiac==5) {tekst_miesiac="maja"}
      if (miesiac==6) {tekst_miesiac="czerwca"}
      if (miesiac==7) {tekst_miesiac="lipca"}
      if (miesiac==8) {tekst_miesiac="sierpnia"}
      if (miesiac==9) {tekst_miesiac="września"}
      if (miesiac==10) {tekst_miesiac="października"}
      if (miesiac==11) {tekst_miesiac="listopada"}
      if (miesiac==12) {tekst_miesiac="grudnia"}
             if ((rok>=00) && (rok<=1900)) {rok=1900+rok;}
             if (miesiac < 10) {miesiac="0"+miesiac;}
         if (dzien < 10) {dzien="0"+dzien;}
         if (godzina < 10) {godzina="0"+godzina;}
             if (minuty < 10) {minuty="0"+minuty;}
         if (sekundy < 10) {sekundy="0"+sekundy;}
      pelnyczas=tekst_dzien + ", " + dzien + " " + tekst_miesiac + " "+rok+"<br>"
         + godzina+":"+minuty+":"+sekundy;

    document.getElementById("Data").innerHTML=pelnyczas;
    setTimeout("czas()",500);
    }
    </script>

    </body>
    </html>


    I jeszcze jedno, nie umieszczaj plików z polskimi znakami w nazwie.

    Co do hasła, to powinno być tak:
    Code:
    <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/st
    
    rict.dtd">
    <html>
    <head>
    <script type="text/javascript">
    function password (pass) {
    if (pass != null){
    location.href= pass + ".html";
    }
    }
    </script>
    </head>
    <body>
    Hasło
    <form name="login">
    <input NAME="pass">
    <input type="button" value="Kliknij" onClick="password(login.pass.value)">
    <input type="reset" value="Pozamiataj">
    </form>
    </body>
    </html>

    Pozdrawiam, Krzysztof.

    0
  • Pomocny post
    #6 23 Gru 2006 16:55
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam, te kody które podałem w poprzednim poście to całe, gotowe kody dwóch oddzielnych dokumentów. Nie wklejaj ich do żadnego szablonu, poprostu skopiuj i bez żadnych dodatków zapisz a następnie opublikuj.

    Pozdrawiam, Krzysztof.

    0
  • #7 23 Gru 2006 17:05
    jesta19
    Poziom 24  

    Jeśli chodzi o hasło to zrobiłem tak-otworzyłem "dodaj tekst HTML"i wkleiłem,działa
    A co do pierwszego tekstu dotyczącego zegara to po wklejeniu poprzez "dodaj tekst HTML" zrobiło się coś takiego jakby były widoczne dwie stronyw innym układzie.
    Podoba mi się ten zegar,jak byś mógł poprawić kod tak aby można było dodać tylko sam zegar bez ingerencji w ustawienie strony ,będę bardzo wdzięczny.
    Tu nie chodzi o moje lenistwo,siedzę przy tym już któryś dzień,aż żonka sie dziwi ze jeszcze monitor cały :)

    0
  • Pomocny post
    #8 23 Gru 2006 17:15
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam, wygląda na to że masz problemy ze swoim edytorem - WebMajster nie stworzy dobrego kodu, a jak widać utrudnia jeszcze pisanie własnego ;) Jeśli chcesz porządny edytor, który za pomocą myszki tworzy w miarę dobry kod i łatwo pozwala go ręcznie modyfikować, to polecam Dreamweaver'a. Jednak może wydać Ci się trudny i przytłoczyć mnóstwem opcji na początku.
    Z prostszych edytorów tekstowych polecam Edit+, lekki i obsługuje poprawne kodowania, w odróżnieniu od notatnika, otworzysz nim stronę którą stworzyłeś w webmajstrze i poprawisz ;)

    Do działania zegarka potrzeba:
    skryptu: od "<script type="text/javascript">" do "</script>
    div'a: <div id="Data"></div>

    Te dwa elementy możesz umieścić wedle uznania, do działania skryptu potrzeba jeszcze uruchomić funkcję "czas". Odnajdź w dokumencie deklarację "<body..>" i zamień na: "<body onload="czas()">"

    Pozdrawiam, Krzysztof.

    0
  • #9 23 Gru 2006 17:35
    jesta19
    Poziom 24  

    Czy to ma wyglądać tak?


    <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/st
    rict.dtd">
    <html>
    <head>
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
    <title></title>
    </head>

    <style type="text/css">
    body

    <body onload="czas()">


    <div id="Data"></div>

    <script type="text/javascript">
    function czas()
    {
    var godzina, minuty, sekundy, dzien, licz_dzien, miesiac, dzisiaj, rok, tekst_miesiac, tekst_dzien;
    dzisiaj = new Date();
    godzina=dzisiaj.getHours();
    minuty=dzisiaj.getMinutes();
    sekundy=dzisiaj.getSeconds();
    rok=dzisiaj.getYear();
    dzien=dzisiaj.getDate();
    licz_dzien=dzisiaj.getDay();
    if (licz_dzien==0) {tekst_dzien="Niedziela"}
    if (licz_dzien==1) {tekst_dzien="Poniedziałek"}
    if (licz_dzien==2) {tekst_dzien="Wtorek"}
    if (licz_dzien==3) {tekst_dzien="środa"}
    if (licz_dzien==4) {tekst_dzien="Czwartek"}
    if (licz_dzien==5) {tekst_dzien="Piątek"}
    if (licz_dzien==6) {tekst_dzien="Sobota"}
    miesiac=dzisiaj.getMonth()+1;
    if (miesiac==1) {tekst_miesiac="stycznia"}
    if (miesiac==2) {tekst_miesiac="lutego"}
    if (miesiac==3) {tekst_miesiac="marca"}
    if (miesiac==4) {tekst_miesiac="kwietnia"}
    if (miesiac==5) {tekst_miesiac="maja"}
    if (miesiac==6) {tekst_miesiac="czerwca"}
    if (miesiac==7) {tekst_miesiac="lipca"}
    if (miesiac==8) {tekst_miesiac="sierpnia"}
    if (miesiac==9) {tekst_miesiac="września"}
    if (miesiac==10) {tekst_miesiac="października"}
    if (miesiac==11) {tekst_miesiac="listopada"}
    if (miesiac==12) {tekst_miesiac="grudnia"}
    if ((rok>=00) && (rok<=1900)) {rok=1900+rok;}
    if (miesiac < 10) {miesiac="0"+miesiac;}
    if (dzien < 10) {dzien="0"+dzien;}
    if (godzina < 10) {godzina="0"+godzina;}
    if (minuty < 10) {minuty="0"+minuty;}
    if (sekundy < 10) {sekundy="0"+sekundy;}
    pelnyczas=tekst_dzien + ", " + dzien + " " + tekst_miesiac + " "+rok+"<br>"
    + godzina+":"+minuty+":"+sekundy;

    document.getElementById("Data").innerHTML=pelnyczas;
    setTimeout("czas()",500);
    }
    </script>

    </body>
    </html>

    0
  • Pomocny post
    #10 23 Gru 2006 17:49
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam, tak, jest prawie dobrze, ale zapomniałeś wyciąc dwóch linijek:

    Code:
    <style type="text/css"> 
    
    body
    :)

    Pozdrawiam, Krzysztof.

    0
  • #11 23 Gru 2006 18:29
    jesta19
    Poziom 24  

    Usunąłem te dwie linijki i nic,jutro wigilia,może to bydlę przemówi ludzkim głosem,kod jest dobry w pajączku na podglądzie pokazuje zegar.

    Życzę wszystkim wesołych i szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia i smacznego jajka,ale to już na Wielkanoc :)

    0