Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laser 225mW z nagrywarki DVD-RW

electroNICK 12 Jul 2009 05:59 499278 1547
Computer Controls
    Freddy
    Level 43  
    Dealextreme znam, Kaidomain jest tańszy. Myślałem, że masz tańsze źródło. Poza tym, jesteś pewien, że te z DEalextreme to nie takie same jak na allegro ?
  • Computer Controls
    c4r0
    Level 36  
    Są takie same. Czy ja mówiłem że nie? Ale w dealextreme masz 5mW za jakieś $11 z przesyłką a na allegro ...
    123XmaX
    Level 12  
    c4r0 wrote:

~123XmaX
    300zł to kosztuje dobry wskaźnik 5mW. A te wszystkie od kilkudziesięciu do 200 mW to jest po pierwsze ściema a po drugie szajs - żadna porządna firma nie robi wskaźników laserowych o takiej mocy z wielu powodów.

Jednak jakieś robią , kolega ma 50mW z polskiej strony on za niego dał 300zł, ale to z 6 miesięcy temu, albo nawet i później, i do dziś mu bardzo dobrze działa, mimo to, że spadł już mu kilka razy z ponad 1m. Balon też "dziurawi", więc w sumie byle co to nie jest, i fajny zasięg ma ;D.
    Chociaż na pewno te "profesjonalne lasery" będą dużo kosztować.

pozdrawiam
    User removed account
    Level 1  
    .3lite
    Level 17  
    Nie, zazwyczaj mają 3,3mm (o ile dobrze pamiętam)
    Aro_
    Level 15  
    Właśnie sprawdzałem diodę z nagrywarki 18x. Powoli zwiększałem prąd i ...wielkie zaskoczenie, padła przy 170mA!!! Nagrywarka to LG H42N, uszkodzona. To chyba nie jest normalne?

Dodano po 1 [godziny] 59 [minuty]:

Kolejna nieco inna dioda padła, tym razem przy prądzie 270mA. Także z nagrywarki 18x. Wygląda na to, że w 18x są słabsze diody niż w 16x. Przynajmniej w LG. Na szczęście dioda z nagrywarki 20x chodzi spokojnie przy prądzie prawie 400mA, na razie więcej nie dawałem.
    123XmaX
    Level 12  
    Niektórzy moc 200mW uzyskują z nagrywarek x16, a electroNICK uzyskał z nagrywarki x4 200mW. Czyli, czy wogóle warto się patrzeć na moc nagrywarki DVD?. Czy to może przez driver?

pozdro
    User removed account
    Level 1  
    123XmaX
    Level 12  
    sebxx4 wrote:
    Jakim cudem można uzyskać z nagrywarki x4 moc diody 200mW

Np. zasilając ją ok.250mAh, nie licząc strat na optyce itd.

Pozdrawiam
  • Computer Controls
    .3lite
    Level 17  
    123XmaX wrote:
    sebxx4 wrote:
    Jakim cudem można uzyskać z nagrywarki x4 moc diody 200mW

Np. zasilając ją ok.250mAh, nie licząc strat na optyce itd.

Pozdrawiam

Od kiedy to się pojemnością zasila? I nie, na pewno z nagrywarki 4x nie uzyskasz 200mW, pewnie ledwo uzyskujemy 160mW z 16x i tych 250mA.
    123XmaX
    Level 12  
    Zobacz co napisał autor tego tematu. Jego nagrywarka ma DVD-RW x4 i ma z niej moc ok.200mW.

Pozdrawiam
    .3lite
    Level 17  
    123XmaX wrote:
    Zobacz co napisał autor tego tematu. Jego nagrywarka ma DVD-RW x4 i ma z niej moc ok.200mW.

Pozdrawiam

Nie kłóć się nawet jak podstawowych pojęć nie wiesz, poza tym bzdury pisał bo nie ma odpowiedniego sprzętu do mierzenia mocy lasera.

Dioda z nagrywarki 16x powinna mieć około 250mW w impulsie, co oznacza, że będzie miała mniej w CW, nie mówiąć już, ile będzie miała nagrywarka 4x.

Kolega c4r0 mierzył moc swojej diody z nagrywarki 20x i 600mA prądu, skupionia z soczewką akrylową wychodzi koło 230-240mW mocy, a taka dioda z 16x też z soczewką akrylową wychodzi moc na poziomie 130-140mW.
    Zapewne byłoby więcej jakby wykorzystać specjalną soczewkę z powłokami dla 655nm ale je tutaj nie idzie dostać.
    mskojon
    Level 31  
    Na ebay'u sprzedawca "lasers4u" ma soczewki akrylowe pod 670nm, mało tego, ma nawet moduły z regulowaną optyką, bez diody! Nie wiem tylko, czy wysyła do Polski, gdyby ktoś był zainteresowany, spytał się sprzedawcy i napisał tutaj to by było miło :D
    123XmaX
    Level 12  
    .3lite ale mi chodziło bez optyki, bo na niej traci się nawet ponad 50% mocy diody, ale to już zależy od optyki. Np. miałem "oryginalny" kolimator z lasera (tych starych, bo te co tera, te chińskie, to nie da się na to patrzeć), ten kolimator i dioda laserowa z DVD miały zasięg ok. 2KM, ale potem odpad i mi się stracił, więc zrobiłem od nowa kolimator, zasię był już jakieś 1,5KM, duża różnica.

Pozdrawiam
    .3lite
    Level 17  
    Nikt z nas tego nie testował więc nie potwierdzimy, może c4r0 kiedy złapie czas to sprawdzi.
    Freddy
    Level 43  
    mskojon wrote:
    Na ebay'u sprzedawca "lasers4u" ma soczewki akrylowe pod 670nm, mało tego, ma nawet moduły z regulowaną optyką, bez diody! Nie wiem tylko, czy wysyła do Polski, gdyby ktoś był zainteresowany, spytał się sprzedawcy i napisał tutaj to by było miło :D

Wiesz, że dzwonią, ale nie wiesz w którym kościele !.
    Jeśli piszesz już o użytkowniku to napisz szczegóły, a nie nabijaj sobie punktów połowiczną odpowiedzią.
    Użytkownik ma wyraźnie podane gdzie wysyła towar. Pokazuje nawet mapkę, do jakich krajów i ile już wysłał. Do Polski wysłał już 6 razy.
    Wysyłka do: Ameryka Północna i Ameryka Południowa, Europa, Azja, Australia
    Na podstawie typu przesyłki można natomiast wywnioskować cenę, sprawdzając na stronie US Post.
    User removed account
    Level 1  
    .3lite
    Level 17  
    sebxx4 wrote:
    A tak z ciekawości - bo tam wyżej gdzieś pisało że można użyć soczewki z laserka z bazaru za 5zł. Ale chodzi o taki z plastikową soczewką i w plastikowej obudowie ? Bo na nim pisze że dioda laserowa <1mW a tak naprawdę to w tym jest taka mała płytka na której jest przełącznik, jakiś rezystot SMD i dwie sklejone ze sobą płyteczki z drucikiem który się świeci. Całość jest wsadzona do tej plastikowej obudowy z soczewką a to wszystko jest w takiej aluminiowej tulejce...

Tam jest dioda laserowa a dokładniej sama struktura, dioda laserowa nie tylko występuje w obudowie jak 5,6mm.

Tak, używałem tej soczewki i nawet dobra.
    User removed account
    Level 1  
    c4r0
    Level 36  
    .3lite napisał że soczewka jest OK, nie że całość. Dioda z DVD musi być zamontowana w czymś odprowadzającym ciepło, plastik odpada.
    User removed account
    Level 1  
    User removed account
    Level 1  
    .3lite
    Level 17  
    na 95% tak, 5% to może być, że jest sklejone wszystko, ale wątpie.

Wyciągasz driver i diodę, wsadzasz diodę z DVD i tyle.
    User removed account
    Level 1  
    .3lite
    Level 17  
    -Nie
    -Nawet łatwo, jeśli Ci nie zależy na zatrzymaniu tamtej to raczej bez problemu.
    User removed account
    Level 1  
    .3lite
    Level 17  
    -Są 2 powody:
    1. Driver jest sprzeżony z fotodiodą diody laserowej, a taka dioda z DVD nie ma fotodiody.
    2. Steruje niskim prądem około 30mA

-W tym module to nie wiem, prawdopodobnie jest wciśnięta normalnie albo lekko przyklejona jak w 2 różnych modułach co mam.

-Nie miałem, jeden ruch młotka i dioda wypadała (oczywiście uszkodzona, bo nie potrzebuje takich diod).
    Pierek
    Level 12  
    Witam,
    Mam pytanie do c4r0, a mianowicie w jakim modelu nagrywarki LG znajde ktorys ze scalaczkow 1CZ41H lub BD9703? W napedach Pioneera oraz Philipsa ktore mialem niestety ich nie bylo. Bede bardzo wdzieczny za odpowiedz, poniewaz nie chce kupowac w ciemno kolejnego DVD-RW a zalezy mi na tych ukladach (w sklepach ktore odwiedzilem rowniez ich nie bylo).

~~
    przepraszam za brak polskich znakow.
    User removed account
    Level 1