ziomal155 wrote:A ten przelicznik czasem nie dotyczy tego konkretnego modelu diody? ...ja mam diode z nagrywarki od bolka i pobiera 120mA a oddaje 47mW. Wiec nei wiem czy ten przelicznik 1,0 jest dobry.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereEl_liero wrote:jaka moc na czerwony laser z bazarów"?
można coś z niego wykombinować ?
Dodano po 1 [minuty]:
co sądzicie o tym?
http://allegro.pl/item151392220_najmocniejszy_laser_moc_5mw_dioda_2w1_polecam_.html
Bolo_Yeung wrote:Kupionym niedawno 5mW czerwonym laserkiem (po regulacji kolimatora tak że skupiał wiązkę w punkt w odległości około 2 cm od diody) udało mi się przepalić cienką czarną nitkę... więc się chyba da.
Bolo_Yeung wrote:Kupionym niedawno 5mW czerwonym laserkiem (po regulacji kolimatora tak że skupiał wiązkę w punkt w odległości około 2 cm od diody) udało mi się przepalić cienką czarną nitkę... więc się chyba da.
jarem2 wrote:zapomnijcie o cięciu czegokolwiek diodą z dvd/cd-romu,
Na chłopski rozum, przecież płyty nie wychodzą pocięte z napędu![]()
Jak chcecie coś ciąć to potrzebny jest profesjonalny (i drogi!) wymieniony tu już laser co2
poeta5 wrote:a to że płyty nie wychodza pociete to kwestia skupienia promienia lasera przez soczewke a nie szmej mocy lasera.
bolek wrote:-> El_liero
Do której chodzisz klasy? POrównaj harakterystyki diody led i diody laserowej, potem poszukaj optyki o odpowiednicj parametrach, jest np w Semiconie, lub TME
bolek wrote:-> El_liero
Do której chodzisz klasy? POrównaj harakterystyki diody led i diody laserowej, potem poszukaj optyki o odpowiednicj parametrach, jest np w Semiconie, lub TME
Z tą nitką i bazarkowym wskaźnikiem to tez się komuś nieźle pop@#$
Fioletowo diody zmajstrował Nichia, polacy opracowali lepszą metody na wykonanie "bazy" dla tego lasera...
A to że to maja śkośnoocy wrózy tylko i wyłącznie to że za rok-dwa każdy sierściuch będzie mógł sie pobawić taką diodką.
Co prawda do zabawy nadają się bardziej niebieskie (473nm) DPSS, ale co tam...
Ogólnie gratuluje autorowi tematu... i daruje sobie reszte pisania
El_liero wrote:bolek wrote:-> El_liero
Z tą nitką i bazarkowym wskaźnikiem to tez się komuś nieźle pop@#$
Fioletowo diody zmajstrował Nichia, polacy opracowali lepszą metody na wykonanie "bazy" dla tego lasera...
A to że to maja śkośnoocy wrózy tylko i wyłącznie to że za rok-dwa każdy sierściuch będzie mógł sie pobawić taką diodką.
Co prawda do zabawy nadają się bardziej niebieskie (473nm) DPSS, ale co tam...
Ogólnie gratuluje autorowi tematu... i daruje sobie reszte pisania
ja to sie nie znam na żadych laserach... a forum jest chyba po to żeby zdobyć wiedzę... więc się nie pucuj![]()
PS: 2 LO