Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laser 225mW z nagrywarki DVD-RW

electroNICK 23 Dec 2006 19:32 501189 1547
Automation24
    unitral
    User under supervision
    zailacz impulsowy działa z częstotliwością do kilkudziesięciu kHz a to ograniczenie prądowe kilku Hz, więc skuteczna wartość prądu i napięcia jest bardzo mała.
    Zbuduj driver z lm317 i będzie dobrze.
    Poza tym charakterystyka diody laserowej nie podaje napięcia zasilania lecz jedynie prąd, więc czy 2,8V wystarczy ? Nie wiadomo.
    LM317 zasil z 12V.
    On zmienia napięcie na wyjściu tak, aby prąd wynosił zadaną wartość, ponieważ w wielkim skrócie opór diody laserowej jest silnie nieliniowy.
    A prawo Ochma chyba znasz :)
  • Automation24
    .3lite
    Level 17  
    unitral wrote:
    zailacz impulsowy działa z częstotliwością do kilkudziesięciu kHz a to ograniczenie prądowe kilku Hz, więc skuteczna wartość prądu i napięcia jest bardzo mała.
    Zbuduj driver z lm317 i będzie dobrze.
    Poza tym charakterystyka diody laserowej nie podaje napięcia zasilania lecz jedynie prąd, więc czy 2,8V wystarczy ? Nie wiadomo.
    LM317 zasil z 12V.
    On zmienia napięcie na wyjściu tak, aby prąd wynosił zadaną wartość, ponieważ w wielkim skrócie opór diody laserowej jest silnie nieliniowy.
    A prawo Ochma chyba znasz :)

Dzięki, i jeszcze jedno na tej auckji nie pisze, że jest to zasilacz impulsowy ; o więc myślałem, że raczej będzie dobry.

Edit:

Może bardziej przydał by mi się jakieś regulowane źródło prądowe, raczej myślę o zbudowaniu układu tego co podał c4r0 na swojej stronie.

Czy ktoś mógłby podać spis ze schematu czego dokładnie potrzebuje?(Nie rozumiem niektórych oznaczeń) U mnie w mieście niestety nie ma żadnego sklepu elektronicznego, więc albo musiałbym jechać gdzieś dalej, ew. zamówićto na tme.pl.
    c4r0
    Level 36  
    Ograniczenie prądowe w zasilaczu 5A na pewno nie jest dobre do zasilania diody laserowej. Zrób sobie źródło tak jak napisał unitral, możesz też użyć LM7805 zamiast 317 (schemat z wartościami rezystora dla obu przypadków masz na mojej stronie: link). Przecież to tylko jeden układ i rezystor, po co kombinować?

Aha, jak chcesz regulację to może zainteresowałoby Cię moje źródło na wzmacniaczu operacyjnym? Jest dość dobre i ma dużo funkcji, bazuje na driverze z die4drive.

Mam zamiar niedługo to opisać i wrzucić na stronę lub tutaj do działu DIY, ale nie wiem kiedy to nastąpi, jak na razie mogę schemat podrzucić.
    .3lite
    Level 17  
    o0, jakbyś mógł to prosze o umieszczenie schematu : )

Dziękuje i pozdrawiam.

Dodano po 2 [godziny] 43 [minuty]:

Mógłby ktoś wypisać wszystkie elementy z układu c4r0? Niektórych symboli nie rozumiem, a jutro z rana zabieram się do sklepu elektronicznego i chciałbym to kupić.

Ew. Jakby c4r0 jeszcze zdążył rzucić schematem Jego nowego źródła prądowego to też przydało by się : )
  • Automation24
    c4r0
    Level 36  
    Oto schemat, na płytce jest 2x to co na schemacie + stabilizator 5V. Aha, i jeszcze do dodatniego wejścia wzmacniacza dochodzi rezystor 10k z kondensatorem 100n i potencjometr, jest to wejście modulacji AM ale nie jest konieczne do normalnej pracy.

c4r0
    Level 36  
    To są zwykłe stabilizatory, więc można je wykorzystać na takich samych zasadach jak LM317. Ale nic nowego Ci to nie da, będziesz musiał dać spory radiator do tego scalaka. Ten mój ma tą zaletę, że mało się grzeje bo taka przetwornica impulsowa ma większą sprawność.
    .3lite
    Level 17  
    Ja tam po zakupach w sklepie elektronicznym, kupiłem sobie wszystko co na schemacie c4r0 + kilka lm317 (na przyszłość), radiatory i duperele ;d.

Soczewka jest z bazarowego, nie na to aby paliło, ale aby miał dosyć równoległą wiązke i zasięg.

A tip127 mi się strasznie grzał przy tych 2 bateriach i dałem go na radiator i jest ok.
    c4r0
    Level 36  
    Z takimi połączeniami (linka owinięta na końcówce przewodu od miernika) no i ogólnie układem w takim pająku daleko nie zajedziesz... A sprawdziłeś czy jak spada prąd to spada też napięcie na baterii? Jeśli tak to sprawa jasna.
    Freddy
    Level 43  
    .3lite wrote:
    Kurde, albo mam kijowe baterie i już się wyczerpały albo sam nie wiem.

Prąd przepływający przez diodę ciągle się zmiejsza, filmik:
    http://www.youtube.com/watch?v=RzeJ1bG-fxA

Nie wystarczy "położyć" TIPa na radiatorze
    .3lite
    Level 17  
    Freddy wrote:
    .3lite wrote:
    Kurde, albo mam kijowe baterie i już się wyczerpały albo sam nie wiem.

Prąd przepływający przez diodę ciągle się zmiejsza, filmik:
    http://www.youtube.com/watch?v=RzeJ1bG-fxA

Nie wystarczy "położyć" TIPa na radiatorze

On jest przyklejony...(aż takiego debila nie rób ze mnie ;s)

Napięcie także spada powoli, no więc chyba wiadome :) Pozatym to jest tylko na test, nie mam zamiaru tak tego trzymać, ylko zrobić jakąś płytkę i obudowę. (A co do miernika, przecież nie przylutuje kabla jeśli chce sprawdzić jaki jest prąd na chwilę).

Aha, i kto co poleca do zasilania tego układu? Akumulator żelowy?
    otp2
    Level 15  
    Quote:

Czym "Superglue" ? Pozatym z baterii 9v sensowny prąd jaki można pobrać to 90-100ma więc nie dziw się że, napięcie a co za tym idzie prąd spada na łeb na szyję.

otp2
    c4r0
    Level 36  
    Możesz trochę zmodyfikować ten układ, a mianowicie dorzucić zenerkę o jak najniższym napięciu i jeden rezystor. Trzeba będzie dobrać na nowo wartości elementów, ale mały spadek napięcia na baterii nie będzie w ogóle wpływał na prąd wyjściowy, bo ta modyfikacja uniezależni napięcie bazy od napięcia zasilania. Co do tranzystora - przykręć go albo przymocuj czymś co go dociśnie. Sam klej bez dodatkowego dociskania stanowi zbyt grubą warstwę pomiędzy radiatorem i tranzystorem. I gdybyś zdecydował się na tą modyfikację z zenerką to najpierw zrób ten układ co masz porządniej...
    .3lite
    Level 17  
    otp2 wrote:
    Quote:

Czym "Superglue" ? Pozatym z baterii 9v sensowny prąd jaki można pobrać to 90-100ma więc nie dziw się że, napięcie a co za tym idzie prąd spada na łeb na szyję.

otp2

Poxipolem+docisk 6kg(ale i tak będe zmieniał radiator, i już nie klejone, tylko wywiercone na śrubki).
    Co do baterii, no właśnie taką odpowiedz chciałem uzyskać i bardzo Ci dziękuje.

Więc kto co poleca? Posiadam jeszcze Akumulator żelowy 12v(3.3Ah) tylko rozładowany, więc przyda się go naładować, i tutaj się nasuwa pytanie, nie ma ktoś jakiegoś schematu ładowarki do akumulatorów żelowych?

Dodano po 3 [minuty]:

c4r0 wrote:
    Możesz trochę zmodyfikować ten układ, a mianowicie dorzucić zenerkę o jak najniższym napięciu i jeden rezystor. Trzeba będzie dobrać na nowo wartości elementów, ale mały spadek napięcia na baterii nie będzie w ogóle wpływał na prąd wyjściowy, bo ta modyfikacja uniezależni napięcie bazy od napięcia zasilania. Co do tranzystora - przykręć go albo przymocuj czymś co go dociśnie. Sam klej bez dodatkowego dociskania stanowi zbyt grubą warstwę pomiędzy radiatorem i tranzystorem. I gdybyś zdecydował się na tą modyfikację z zenerką to najpierw zrób ten układ co masz porządniej...

Ciekawe, ciekawe, zapewne się skusze na takie coś.
    Frenzel
    Level 14  
    Witam mam takie pytanie. Mam laser dvd i jakbym dodatkowo przepuścił promień przez pryzmat(widziałem na allego za 20zl) pod dobrym katem to wyjdzie mi zielony promień czy promień ulegnie rozczepieniu.
    c4r0
    Level 36  
    LOL :P pryzmat nie zmieni Ci koloru. A rozproszenie pojawi się jak ścianki będą nierówne (zmatowione) albo materiał "brudny". Ale z teoretycznego punktu widzenia wyjdzie Ci z pryzmatu taka sama wiązka jak w niego weszła.
    malutki000
    Level 17  
    Do uzyskania zielonego lasera używa się diod o długości fali 1064, a nie 780nm (bo takie właśnie są w nagrywarkach cd) a więc nawet gdybyś posiadał odpowiednie kryształki to i tak z lasera z cd nie uzyskasz lasera zielonego (odpowiednie połączenie kryształków i lasera jest bardzo trudne i nie opłaca się tego robić w warunkach domowych zwłaszcza przy cenach zielonych laserów)
    Anonymous
    Anonymous  
    c4r0
    Level 36  
    Art.B wrote:
    Nie 1064 tylko 808nm... Tym 808nm pompowane są jony neodymu w ośrodku typu YVO4, YAG, itp, generujące na 1064nm, a ta częstotliwość jest podwajana w krysztale nieliniowym (KTP, BBO, LBO, itp.) do długości fali 532nm.
    Czyli do wytwarzania zieleni wykorzystywana jest długość fali 1064. Są również lasery z diodami 1064nm i samym kryształem nieliniowym.

I pytanie ode mnie - czy konkretny kryształ KTP współpracuje tylko z jedną długością fali? Gdzieś widziałem że można zrobić laser niebieski z diody 980nm i KTP, pytanie czy jest to to samo KTP co przy laserze zielonym czy tylko taki sam akronim?
    .3lite
    Level 17  
    c4r0 wrote:
    Art.B wrote:
    Nie 1064 tylko 808nm... Tym 808nm pompowane są jony neodymu w ośrodku typu YVO4, YAG, itp, generujące na 1064nm, a ta częstotliwość jest podwajana w krysztale nieliniowym (KTP, BBO, LBO, itp.) do długości fali 532nm.
    Czyli do wytwarzania zieleni wykorzystywana jest długość fali 1064. Są również lasery z diodami 1064nm i samym kryształem nieliniowym.

I pytanie ode mnie - czy konkretny kryształ KTP współpracuje tylko z jedną długością fali? Gdzieś widziałem że można zrobić laser niebieski z diody 980nm i KTP, pytanie czy jest to to samo KTP co przy laserze zielonym czy tylko taki sam akronim?

Dokładnie to samo słyszałem, kiedyś dosyć nie dawno na allegro była dioda 980 nm 1,2W za 120zł licytacja, ale nikt nie licytował a teraz żałuje, że ją nie kupiłem bo przetestowałbym ją na krysztale KTP.

A i jeszcze do wiadomości, ludzi którzy chcą robić układ na schemacie c4r0, zalecałbym kupienie także jakiegoś radiatora na tego tipa do dłuższej pracy, bo radiator mój (wymiary: 4,5cm*4,5cm*0,5cm, z karty graficznej) potrafi się grzać przy dłuższej pracy.

Naładowałem mój akumulator żelowy 12v(3,3Ah) i bardzo fajnie działa układ na nim.
    Anonymous
    Anonymous  
    pavel0910
    Level 15  
    Witam!
    Chciałbym wykonać laser, tyle że z nagrywarki CD. Taki jak tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1001896.html
    Zamówiłem sobie taką nagrywarkę CD:
    - http://www.allegro.pl/item358119253_combo_lg_52x_na_16x_dvd.html
    Teraz mam kilka pytań:
    - Czy odległość soczewki ok diody powinna być regulowana czy przymocowane wszystko na stałe?
    - Kamera lepiej widzi IR, więc jak to jest z tym laserem? Czy widać dokładnie gdzie się świeci?
    Z góry dzięki za odpowiedź.
    bartek3579
    Level 17  
    pavel0910 wrote:

- Czy odległość soczewki ok diody powinna być regulowana czy przymocowane wszystko na stałe?

To zależy tylko od ciebie czy chcesz mieć możliwośc regulacji odległości punktu gdzie wiązka się skupia czy nie.
    Snikers
    Level 24  
    pavel0910 wrote:
    - Kamera lepiej widzi IR, więc jak to jest z tym laserem? Czy widać dokładnie gdzie się świeci?

widac gorzej niz bazarowy laserek ale do metra na scianie cos zobaczysz w dzien, potem gorzej.

przy okazji chwale sie moim CNC zrobionym w kilka "popoludni"
    na laserze IR z CDRW chyba na 135mA chodzi obecnie

ps. dzieki C4R0, jednak VirtualDub'em sobie to przyspieszylem

Dodano po 34 [sekundy]:

w wolnym czasie przyszykuje opis do DIY tego ploterka jak sie nie rozmysle :P
    c4r0
    Level 36  
    Ładnie :D Ilokrotnie to jest przyspieszone? Jak pewnie zauważyłeś u mnie ploter rysuje po krawędziach a nie liniami jak u Ciebie, będę musiał tego spróbować :D A tak w skrócie z czego zrobiłeś ten ploter i jakie ma pole manewru i prędkości? Bo ja od dłuższego czasu zastanawiam się nad budową czegoś większego i szybszego niż to moje gówienko :P
    Snikers
    Level 24  
    oryginalny film ma 21min, a teraz 2min 26sek wiec nie wiem ile to razy szybciej :P. Potrafi duzo szybciej w osi Y dzialac, ale w X gubi mi kroki (regulacja pradu mnie czeka) i narazie go programowo zwolnilem.

hmm z czego... os X drukarka (prowadnice) i skaner co daje okolo 330mm i (przez przelozenia) 0.043.... mm/krok.

os Y z nagrywarek prowadnice (czyli na szerokosc plyty moge plotowac czyli okolo 35mm) za to z kol zebatych zrobilem przekladnie i na osi y mam 0.00155... mm/krok bez luzow

os Y bedzie przerabiana bo 35mm nie powala i chociaz napisy mozna robic fajne, to grafika odpada. drukarka juz czeka:)

jesli chodzi o metody to sa wlasnie te dwie. w moim przypadku zalezy to od g-codu.

raster- grafike w formacie bmp konwertuje b2g do g-codu i wtedy plotuje jak drukarka (jak na filmie)

ploter- grafike w corelu przerabiamy (lub mamy) na wektor, eksport pliku plotera .plt a potem konwersja do gcodu

wypalanie tlustego S jak Snikers ;) z pierwszych minut po pierwszym odpaleniu gotowego urzadzenia

bartek3579
    Level 17  
    Zamieścił byś jak sterujesz silnikiem z nagrywarki, bo mam kilka pomysłów, ale na razie żaden mnie nie satysfakcjonuje. Zostaje ich trochę po wymontowaniu diod i szkoda żeby się marnowały. Na początek pole 35mmx35mm będzie satysfakcjonujące.
    .3lite
    Level 17  
    Właśnie o to samo chciałem zapytać co bartek3579, jakbyś mógł powiedzieć jak sterujesz silnikami z nagrywarki (i chodzi Ci o te które sterują laserem?)
    Snikers
    Level 24  
    tam sa montowane najnormalniejsze silniki krokowe bipolarne (4 kable) - przynajmniej innych nie widzialem. o tych silnikach napisano juz wiele i zrobiono duzo wiec google, elektroda szukaj.

ja uzylem scalony sterownik A3977 ktory zawiera translator sygnalow STEP, DIR, ENABLE oraz wbudowane tranzystory mocy fet, mikrokrok 1/8, kontrole pradu i kupe bajerow magicznych.

oczywiscie sa tez proste ("kierunek", "obracaj sie")scalone kontrolery tych silnikow a nawet mikrokontrolery (na elce z kodami zrodlowymi) ale nie nadaja sie za bardzo do CNC.

natomiast silniki unipolarne mozna podpiac bezposrednio (tranzystory oczywiscie) do lpt i niektore programy CNC maja opcje sterowania fazowego (traci sie niestety piny z 2ch dla bi.pol. do 4pin dla uni.pol)