Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z kompem po instal NOD32

emoemo 23 Gru 2006 22:47 1782 10
  • #1 23 Gru 2006 22:47
    emoemo
    Poziom 15  

    Witam goraco wszystkich forumowiczów mam taki problem po zainstalowaniu Nod32 wyskakuje mi taki komunikat jak wyłaczam komputer: "Stacja nie jest gotowa do użycia, być moze jest otwarta. Sprawdz stacje
    A: upewnij sie ze włożono do niej dysk i ze zamknieto stacje" nie posiadam w tym komputerze stacji dyskietek ale chyba nie powinno miec nic wspólnego z tym a jesli ma to jak mam rozwiazac ten problem?? czekam na pomoc :-) i Zycze Wesołych i Pogodnych Świat :D

    0 10
  • Pomocny post
    #2 23 Gru 2006 22:54
    wiezlak
    Poziom 35  

    Sprawdź w BIOSie, czy nie masz czasem ustawionej stacji jako napęd A lub B (sekcja Standard CMOS Features).

    0
  • #3 23 Gru 2006 23:07
    Figi
    Poziom 37  

    Proszę wkleić log z HijackThis (jako tekst, nie załącznik).

    0
  • #4 23 Gru 2006 23:13
    emoemo
    Poziom 15  

    no faktycznie :) nie pomyślałem o tym, ale mam jeszcze podobny problem u kuzynki ona ma stacje dyskietek ale pewnie niesprawna?? tak przypuszczam i tez pewnie może być wina tego?? dzięki za pomoc życzę na święta tobie wspaniałego prezentu :D dzięki wiezlak

    Dodano po 3 [minuty]:

    Figi napisał:
    Proszę wkleić log z HijackThis (jako tekst, nie załącznik).
    nie rozumnie może u kuzynki to sprubuje zrobić ??

    Prosze poprawić błedy!
    [jankolo]

    0
  • #5 23 Gru 2006 23:20
    wiezlak
    Poziom 35  

    Pomogło? :D U kuzynki też sprawdź, czy ma wybraną w BIOSie właściwą literę dla stacji (A, B - standartowo będzie to A, lecz na niektórych kablach można było podłączać 2 stacje i wtedy druga złączka definiuje stację jako B) oraz właściwy typ stacji (na 99% jest to 1,44MB 3,5 cala). Sprawdź oczywiście na jakiejś dyskietce, czy stacja działa - jeśli nie, to zerknij najpierw czy stacja i płyta mają podłączoną prawidłowo i sprawną taśmę oraz czy jest podpięte zasilanie.

    Aha - postaraj się nie robić błędów w wiadomościach, które wysyłasz na forum (przed wysłaniem treści wciśnij przycisk "pisownia"), bo czasem w oczy kłują mocno różne "kwiatki". Błędy we wcześniejszych wiadomościach możesz poprawić wciskając przy nich przycisk "zmień".

    Tobie również spokojnych, pogodnych Świąt życzę i upragnionego prezentu :).

    0
  • #6 23 Gru 2006 23:26
    emoemo
    Poziom 15  

    na tym kompie u mnie to wylaczylem wcale ta dysketke w biosie :) a u kuzynki to dysketka chyba dzialal ale po instalacji nod32 zaczelo sie to pokazywać :/ jak sie wylacza kompa to wlasnie wyskakuje ten komunikat sprawdze moze ona sie uszkodziła czy cos pozdrawiam

    Nadal błędy!
    [jankolo]

    0
  • #7 23 Gru 2006 23:32
    wiezlak
    Poziom 35  

    Jeśli komunikat u kuzynki również brzmi, jak przytoczyłeś "Stacja nie jest gotowa do użycia, być może jest otwarta. Sprawdź stacje.", to może być przecież tak, że stacja jest prawidłowo skonfigurowana i sprawna a program chce sprawdzić w niej dyskietkę, która po prostu jest nie włożona - logiczna sprawa :D. Pewnie w ustawieniach NOD trzeba wyłączyć funkcję, która sprawdza stację dyskietek przy wyłączaniu PC.

    0
  • #8 23 Gru 2006 23:33
    ZLAK
    Poziom 13  

    Spróbuj w opcjach noda odchaczyć żeby przy zamykaniu kompa nie skanował dyskietki.Ze swoich doświadczeń wiem że to powoduje czasami problemy z zamknięciem systemu a nawet zwieche.

    Moduł Amon skanuj bootsektory podczas zamykania.Ja tam nie mam taszka i jest ok.

    0
  • #9 23 Gru 2006 23:34
    emoemo
    Poziom 15  

    ZLAK napisał:
    Spróbuj w opcjach noda odchaczyć żeby przy zamykaniu komputera nie skanował dyskietki.
    Kolego a gdzie jest taka opcja bo szukałem :-)

    0
  • #11 23 Gru 2006 23:51
    emoemo
    Poziom 15  

    Sprawdzę dzięki wam chłopaki WESOŁYCH ŚWIAT :)

    0