logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NOKIA 3100. Wyłącza się, na wyświetlaczu pojawiają się białe paski.

damiano321 24 Gru 2006 13:50 1200 6
REKLAMA
  • #1 3365820
    damiano321
    Poziom 2  
    Witam
    Mam problem z nokią 3100 ponieważ podczas użytku telefon się wyłącza. A gdy mocniej przyciska się czerwoną słuchawkę na wyświetlaczu pojawiają się
    białe paski po czym telefon się restartuje lub wyłącza. Ostatnio przestał mi czytać karty sim ery i heyah i pojawia się napis ,,włóż kartę sim" , natomiast orange czyta normalnie. co może z nią być:?:
  • REKLAMA
  • #2 3366053
    Gsm_michal
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    wygrzej procesor UPP i telefon powinien śmigać.. warunek musisz mieć stację na gorące powietrze:) jeśli nie masz to zanieś go lepiej do serwisu..
    ze świątecznym pozdrowieniem
    Michał
  • REKLAMA
  • #3 3366635
    damiano321
    Poziom 2  
    A ile by to kosztowało?? bo nie chce mi się do niej za dużo dokładać.
  • REKLAMA
  • #4 3366960
    Gsm_michal
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    ok 20.. zalezy gdzie:) jeśli to tylko grzanie.. gorzej jak wymiana procka to juz trochę więcej:)
    pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • #5 3367136
    PiM_FM
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    A to przypadkiem nie jest telefon noszony z tyłu w kieszeni? jak tak to płyta uszkodzona.. i lipa troche
  • #6 3367737
    damiano321
    Poziom 2  
    ja nie nosiłem z tyłu.

Dodano po 19 [minuty]:

Dodam jeszcze że jak jest podświetlenie włączone to słychać jak coś ,,bzyczy". A jak jest wyłączone to nic nie słychać.
  • #7 3368289
    PiM_FM
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    to bzyczenie to przetwornica podwyższająca napięcie dla podświetlania diód połączonych szeregowo

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 3100 ma problem z samoczynnym wyłączaniem się podczas użytkowania. Przy mocniejszym naciśnięciu czerwonej słuchawki na wyświetlaczu pojawiają się białe paski, po czym telefon się restartuje lub wyłącza. Dodatkowo telefon przestał odczytywać karty SIM operatorów Era i Heyah, wyświetlając komunikat „włóż kartę SIM”, natomiast karta Orange działa poprawnie. Możliwą przyczyną jest uszkodzenie płyty głównej, zwłaszcza jeśli telefon był noszony w tylnej kieszeni. Zalecane jest wygrzanie procesora UPP za pomocą stacji na gorące powietrze, co może kosztować około 20 zł, jednak w przypadku konieczności wymiany procesora koszty będą wyższe. Dodatkowo przy włączonym podświetleniu słychać charakterystyczne bzyczenie, które pochodzi od przetwornicy podwyższającej napięcie dla podświetlenia diod LED połączonych szeregowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA