Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

przygasajacy sopran MAGNAT CLASSIC 216

rafipl 24 Gru 2006 23:26 2075 5
  • #1 24 Gru 2006 23:26
    rafipl
    Poziom 18  

    no wiec tak mialem w poprzednim autku nastepujacy system: radyjko CLARION DB cos tam (cena okolo 500-600zl) na przodzie system odseparowany MAGNAT ULTRA 216 podlaczony pod wzmacniacz MAGNAT BULLPOWER 2200, na tyle ten sam system pod radyjkiem, w bagazniku 2x skrzynia BP 600w podlaczone na mostkach pod BP GTA 470. gralo mi to wysmienicie. autko sprzedalem razem ze sprzetem i teraz pokusilem sie zainwestowac jeszcze ciut wiecej pieniedzy w audio i wyposazylem autko w nastepujaca konfiguracje:
    PIONEER DEH 6800
    na przodzie odseparowany system MAGNAT CLASSIC 216 (na zwrotnicach)
    na tyle MAGNAT CLASSIC 163
    przod i tyl podlaczone pod 1wzmacniacz MAGNAT RAVE 440 (4 x 110 W max)
    teraz jeszcze czekam na wzmacniacz BP GTA 470 ktorym zasile jak poprzednio 2suby BP tyle ze 750w, ale do rzeczy...
    nie wiem czy to wina tego ze jeszcze nie gra mi w autku na niskich tonach, ale poki co odczuwam maly niedosyt szczegolnie wysokich tonow. moze byloby wszystko ladnie, gdyby nie to, ze jak na radyjku podkrece vol pod koniec skali to chwilke pogra dosyc ladnie i wyciszaja sie soprany jak nieco scisze radyjko to znow powracaja. przeciez tego tak sie nie da sluchac z jakims automatycznym sciszaniem wysokich tonow. i moje pytanie brzmi co jest za to odpowiedzialne i co zrobic zeby wyeliminowac ten efekt? zauwazylem ze tylne glosniki raczej nie maja tego efektu wiec wydaje mi sie, ze radio za to nie jest odpowiedzialne... wiec co? zwrotnice ktore sa na przodzie? prosze o porade bo ze tak powiem jestem zdesperowany i zaczynam zalowac ze nie kupilem tak jak wczesniej 2x magnat ultra 216
    dziekuje i zycze wesolych swiat :)

    0 5
  • #2 25 Gru 2006 10:20
    powalla
    Moderator CarAudio

    Coś masz źle podłączone,bo to nie "automatyczne ściszanie" tylko zabezpieczenie tweetera w zwrotkach działa (wygląda jak 2 grosze z 2 drucikami).Poszukaj zwarcia na kablach ,bo jeśli odłączysz te zabezpieczenie to spalisz tweetery .

    0
  • #3 25 Gru 2006 10:24
    rafipl
    Poziom 18  

    hmmm zwarcie na kablach? qrde ale to dziala prawie rowno na obu tweeterach i tylko gdy podkrece na pionku tak na ponad 52/60 na skali VOL. nie wierze ze na dwoch kablach jest cos nie tak podlaczone (ciagnalem oczywiscie kable nowe-nie korzystalem z instalki samochodowej). dzisiaj ustawie na wzmaku zamiast 4kanaly to 2 (na przod czyli mostek) i zobacze co wtedy

    0
  • #4 25 Gru 2006 10:29
    powalla
    Moderator CarAudio

    Masz poprawnie "nastawiony" gain ,bo wydaje mi się ,że przesterowujesz wzmak (wszystkie podbicia na radiu daj na 0 i loundnes też )
    Jeśli na niskim poziomie dźwięku jest Ok to nie są kable .

    Dodano po 1 [minuty]:

    Na tyle grają normalnie,bo tam nie ma tego elementu (bezpiecznika).

    0
  • #5 27 Gru 2006 08:49
    rafipl
    Poziom 18  

    wrzucilem mocniejszy wzmacniacz bo za cicho mi to gralo. teraz mam magnat classic 480 i podoba mi sie. wymienilem zwrotnice-wrzucilem jakies noname. ogolnie jest ten sam efekt, jednak teraz wydaje mi sie, ze odcina sopran na wiekszym poziomie (prawie juz mi to odpowiada bo mam dosyc glosno, no ale byloby dobrze jakby nic mi nie odcinalo). co do ustawien w radiu - sopran mam ustawiony na 0 lub +1 zas LOUD podbity na maxa

    na niskim poziomie dzwieku wszystko jest ok. sopran przygasa tylko na koncowce skali w radiu (dodam ze na wzmacniaczu vol jest ustawiony na 3/4 skali)

    mam jeszcze malutki problemik-lekko slychac w radiu znieksztalcenia jak pracuje silnik (chyba wiadomo o co chodzi) fajnie by bylo usunac ten efekt :) ale to tylko slysze praktycznie jak mam sciszone na maxa radio

    Dodano po 4 [minuty]:

    aha rozmawialem z gosciem od ktorego bralem wzmacniacz o tym problemie i mowi, ze pierwsze slyszy. powiedzial ze jakby odcinalo niskie tony to byloby mozliwe, bo w zwrotnicach sa jakies kondensatorki, ktore przy glosnej muzyce nie zdarzylyby sie naladowac i odcinalo by niskie... hmm a ja mysle czy czasem to nie bedzie przy wyzszych? bo to by mi pasowalo - sopran odcina mi po kilku sekundach. powiedzmy wlacze radio troche sobie cichopogra, podkrece glosno na radyjku tak na 50/60 pogra sobie z 10-15sekund glosno i scisza sie sopran. sciszam na chwile tak na 40/60 i powraca sopran ale jak odrazu wezme spowrotem na 50/60 to praktycznie odrazu sie scisza

    0
  • #6 27 Gru 2006 13:18
    powalla
    Moderator CarAudio

    "powiedzial ze jakby odcinalo niskie tony to byloby mozliwe, bo w zwrotnicach sa jakies kondensatorki, ktore przy glosnej muzyce nie zdarzylyby sie naladowac i odcinalo by niskie... hmm a ja mysle czy czasem to nie bedzie przy wyzszych?"

    DOBRE - ale raczej on wie tylko jak ci sprzedać wzmacniacz,a na "kondensatorkach nie zna się wcale"

    w tym temacie greg-si pisze opisując foto zwrotki "oznaczenie na zw3 to 'R86C Mexico' " i to właśnie jest ten "bezpiecznik.(2 foto nad napisem "52" (mały żółty element,pod cewką)

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...ca+helix&sid=b03afa6fe307127825813f250121af8f

    To właśnie "odcina" tweeter ,chroniąc go tym samym przed spaleniem(jak go wywalisz to spalisz tweeter).

    0