Przegladajac opcje Everesta na laptopie napotkalem pewien problem poniewaz mam grafike ATI Rage Mobility 8mb:
Wszystko fajnie ale w zakladce Mikromoduly plyty glownej na mostku polnocnym mam cos takiego:
To 64 mnie zdziwilo bo przeciez on zabiera tylko 8mb.. patrze nizej a tan:
Po tym udalem sie do zakladki Pamiec zeby zobaczyc czy aby napewno zabiera 64mb i ku moim oczom pokazalo sie to:
I teraz pytanie czemu on zbiera 64mb, czy tak musi byc czy warto to wylaczyc jak tak to jak to zrobic? Bo tak wlasciwie to teraz odkrylem i nie moge powiedziec ze laptop jest jakis umolny bo filmy chodza bez problemow, starsze gierki ktore porzebuja te 8mb tez no i jak troche pomiesza sie w opcjach gry to nawet chodza te z akceleratorem 3d ale juz troche gorzej. Co proponujecie??
Pozdrawiam
Code:
Opis urządzenia ATI RAGE Mobility (COMPAL)
Napis z karty 1002-4C4D-64-14C0-0007
Napis z BIOS'u SGRAM BIOS 4.225T(Blanco)
Typ mikroukładu ATI RAGE Mobility P/M AGP 2X (A21/2)
Typ konwertera DAC ATI Internal DAC
Zainstalowane sterowniki atidrab (5.01.2195.5012 (ReleasedBinaries.010718-0005))
Rozmiar pamięci 8 MB
Wszystko fajnie ale w zakladce Mikromoduly plyty glownej na mostku polnocnym mam cos takiego:
Code:
Kontroler AGP
Wersja AGP 1.00
Stan AGP Włączone
Urządzenie AGP ATI Rage Mobility (Compal)
Rozmiar pamięci fizycznej dostępnej dla AGP 64 MB
Obsługiwane szybkości AGP 2x
Bieżąca szybkość AGP 2x
Fast-Write Nieobsługiwane
Side Band Addressing Obsługiwane, Włączone
To 64 mnie zdziwilo bo przeciez on zabiera tylko 8mb.. patrze nizej a tan:
Code:
Problemy i Sugestie
Problem Ponad połowa pamięci fizycznej jest dostępna dla AGP. To może zmniejszyć wydajność.
Po tym udalem sie do zakladki Pamiec zeby zobaczyc czy aby napewno zabiera 64mb i ku moim oczom pokazalo sie to:
Code:
Pole Wartość
Pamięć fizyczna
W sumie 127 MB
Użytych 107 MB
Wolne 19 MB
Wykorzystanie 84 %
Rozmiar pliku wymiany
W sumie 307 MB
Użytych 162 MB
Wolne 145 MB
Wykorzystanie 53 %
Pamięć wirtualna
W sumie 434 MB
Użytych 269 MB
Wolne 165 MB
Wykorzystanie 62 %
Physical Address Extension (PAE)
Obsługiwane przez system operacyjny Tak
Obsługiwane przez procesor Tak
Aktywna Nie
Problemy i Sugestie
Sugestia Zainstaluj więcej pamięci aby poprawić wydajność aplikacji
I teraz pytanie czemu on zbiera 64mb, czy tak musi byc czy warto to wylaczyc jak tak to jak to zrobic? Bo tak wlasciwie to teraz odkrylem i nie moge powiedziec ze laptop jest jakis umolny bo filmy chodza bez problemow, starsze gierki ktore porzebuja te 8mb tez no i jak troche pomiesza sie w opcjach gry to nawet chodza te z akceleratorem 3d ale juz troche gorzej. Co proponujecie??
Pozdrawiam