Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Clarion + Monacor. Podłączenie subwoofera na mostku + głośniki.

kosmatek 25 Dec 2006 20:07 1580 11
    kosmatek
    Level 23  
    Mam tak Radio Clarion DB328R i wzmacniacz monacor HPB-460 4 kanaly radio ma wyjcie na wzmacniacz ale tylko dwa kanaly a chce podlaczyc woofer na mostku + glosniki w drzwiach i tweetery... jak mam to zrobic by to w miare brzmialo?
    kosmatek
    Level 23  
    Tak myslalem ... a pozniej tak: woofer do mostku (na wzmacniczu real-tyl) a glosniki od drzwi razem z tweeterami na front? i gniazdo glosnikowe przy radio jest wtedy nie uzywane?
    aha jeszcze... w zmacniaczu mam 2 bezpieczniki po 20A ... jaki bezpiecznik uzyc na zasilajacym przy akumulatorze 40A czy 50A (a moze wiekszy?)
    łowieca
    Level 30  
    Dokładnie tak, głośniki bas-średniotonowe + tweeter pod wzmacniacz (oczywiście tweeter przez zwrotnice trzeba dac lub kondensator)
    Gniazdo głośnikowe w radiu wtedy jest odłączone i nieużywane (nic mu sie nie stanie, ja tak gram już ponad 2 lata)
    Bezpiecznik ja bym proponował 50A, bo wzmacniacz czasem może pobrać więcej prądu niż zamontowane w nim bezpieczniki (ale jak w tymmodelu to nie wiem).
    kosmatek
    Level 23  
    Mozesz zaproponowac jakies zwrotnice lub kondensatory do tweeterow?
  • Helpful post
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Jakie masz te głośniki(firma i model)
    kosmatek
    Level 23  
    woofer Tonsil SW 3251, tweetery oczywiscie nie pamietam wiem tylko ze max moc to 150W ale to raczej firma typu no name... i pioneery 16cm z membrana w zlotym kolorze - nie pamietam modelu a troche pozno by sprawdzac... pewnie za malo danych jak co to jutro sprawdze :(
    powalla
    Moderator of CarAudio
    To daj tylko szeregowo kondensator na tweeter 3,3uF(jeśli to 4 ohm głośnik,a jesli 8ohm to daj 4,7uF)
    kosmatek
    Level 23  
    okey dzieki... kabel 8mm2 do zasilania i na glosniki 2x4mm2 moga byc?

kondensator 3,3uF - wystarczy ze tak powiem w sklepie i dostane to co powinienem?
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Zasilanie daj minimum 16mm2(napisałeś 460 ,chyba 604?,a może to jakiś starszy model?) i głosnikowy 2,5mm2 starczy.Powiedz w sklepie ,że to do głośników wysokotonowych (nie mogą być elektrolityczne).
  • Helpful post
    ige
    Level 35  
    on ma monacora 460 kable zasilajace starcza 10mm2
    kosmatek
    Level 23  
    tak to starszy model... glosnikowe mam 2x4 - grubsze nie zaszkodza. dzieki za szybkie odpowiedzi.