logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kart Pixelview Play TV HD rc/fm Nicam brak wyszukiwania!

Blackchart 25 Gru 2006 23:22 2345 8
REKLAMA
  • #1 3369755
    Blackchart
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam mój problem polega na tym ze: mam kartę TV pixelview play TV hd rc/fm nicam (revers 1E) no i niestety niechce mi wyszukiwać kanałów tzn. znajduje tylko TVP1 i w kiepskiej jakości nic pyzatym a na telewizorze mam polsat TVP1,2,3 tvn i tv4.
    Antena to siatkówka jakby, co. I pytanie polega na tym, bo mam dwie zworki przy głowicy na tej karcie czy da cos przestawienie ich w inna pozycje, a nie chce nic sam ruszać, bo nie chce popsuć karty moze macie inf. z opisem, co oznaczają te zworki?? Moze da się jakoś zmienić czułość itp., bo to toroche dziwne ze na TV chodzi ok a tam lipa wiem ze sygnał do karty powinien być brzytwa i taki według mnie jest. Moze poza tymi zworkami macie inny pomysł a moze to kwestia oprogramowania, bo ja mam PV-CX881PL+TV v1.07. Prosiłbym o pomoc sprawa dosyć pilna, bo mam jeszcze 2 dni na zdecydowanie czy biorę kartę czy nie...

Czy kolegę te błędy nie rażą?
    Proszę powstawiać również kropki i przecinki taki post to jeden bełkot !
    Dziękuję ...
    TONI_2003

Do Panów moderatorów większość błędów chyba zostało poprawionych prosił bym o skasowanie czerwonego napisu na samym dole. Co z mojej strony?? Będę starał się w przyszłości pisać normalnie.
  • REKLAMA
  • #2 3369822
    Likon
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Witam

Wdaje mi się że jadnak przyczyną jest zbyt słaby sygnał -
    tz. sygnał za słaby dla tej karty...
    Ocena mocy sygnału na przyładzie odbiornika TV może być
    myląca - niektóre odbiorniki są bardzo czułe i naprawdę niekiedy
    wystraczy niezbyt silny sygnał do poprawnego odbioru...
    Natomiast karty TV - komputrowe- są (chyba wszystkie ?)
    bardzo "tępe/głuche" i potrzebują wyjątkowo mocny sygnał...

Co jednak nie wyklucza że trafiła Ci się wyjątkowo " głucha"
    karta...

Myślę ze te zworki przy głowicy - zmiany - nie będzie miała
    wpływu na czułośc głowicy..

Antena siatkowa jest złą anteną o niskim poziomie sygnału w
    porównaniu z anteną kierunkową , bardziej zalecaną...

Jesli masz taką możliwość (?) , to podaj sygnał z tej anteny
    przez jakiś wzmacniacz antenowy..powinna być znaczna poprawa..
  • #3 3369874
    Blackchart
    Poziom 15  
    Ok dziękuję za pomoc i zainteresowanie się tematem :). Spróbuję po świętach z kupnem mocniejszego wzmacniacza antenowego a jak to nie pomoże to sam nie wiem, co zrobię... Albo zmienię kartę albo antenę :). Mam jeszcze jedno pytanie czy nie da się dać jeszcze jakiegoś drugiego wzmacniacza aantenowego, któryby dodatkowo wzmocnił ten sygnał?? Możliwe ze bzdury gadam, ale proszę o wyrozumiałość... :). Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3369947
    Likon
    Poziom 21  
    Cytat:
    ... czy nieda sie dac jeszcze jakiegos drugiego wzmacniacza antenowego ktory by dodatkowo wzmocnil ten sygnal??...

Odpowiem w ten sposób ... sam mam kartę TV , już bardzo
    starą ale nadal sprawną , podłączoną do bardzo "mizernej" antenki..
    dlatego muszę korzystać ze wzmacniacza antenowego ( 100 dBµV )
    co w zupełności wystarcza do bardzo dobrego odbioru TV na mojej
    karcie...
  • REKLAMA
  • #5 3370132
    piicia
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    W programie od karty powinieneś mieć możliwość dostrojenia ręcznego programów. każdy program w moim przypadku musiałem dostrajać ręcznie. rzecz wyglądała następująco. Każdy kanał łapał inną częstotliwość żeby znaleźć jakiś dobrze odbierający program suwak najpierw ustawiałem na lewy koniec i przesuwałem powoli w prawą stronę do końca w ten sposób łapałem poszczególne programy na różnych kanałach. Uprzedzam do bardzo nużące.
  • #6 3370207
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Proszę w tym temacie nie odpowiadać !
  • #7 3370506
    Blackchart
    Poziom 15  
    Jeszcze raz dziękuję ze zainteresowanie się tematem. Likon ty masz ten wzmacniacz 100dB jako dodatkowy czy jako tylko jeden?? Bo chodzi mi o to ze jak zabardzo wzmocnię sygnał to może będzie mi na karcie chodziło, ale na TV już nie… możesz powiedzieć, jaki ty masz model?? Piicia o tym to ja wiem i już się tym bawiłem, lecz to nic nie pomaga … niestety…

Do moderatorów dziekuje za zmiane tytułu. Proszę o skasowanie czerwonego napisu ...
  • REKLAMA
  • #8 3371120
    Likon
    Poziom 21  
    Mam taki oto zestaw do karty TV ..

Antena pokojowa - kierunkowa ale maleńka ( z CCCP) - wystawiona na dach wierzowca do tego jeden wzmacniacz antenowy
    - stary , 1990 rok - niemiecki .. :)

Karta TV to : AverMedia Phone98

Wzmacniacz oznaczenie :

Firma (chyba ? ) : SCHWAGER :)

Typ/model : 2-Geräte-Verstärker BN8699.

Made in Germany.

Myślę że jeden , ale dobry , wzmacniacz powinien wystarczyć..
  • #9 3371178
    Blackchart
    Poziom 15  
    Oki. Z powodu ze mam siatkówke postaram się dobrac podobny wzmacniacz pod względem danych technicznych. Mam nadzieje że pomoże :). Serdecznie dziekuje za pomoc i zycze miłej końcówki świat, oraz super sylwka:). To tak przy okazji. :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy karty TV Pixelview Play TV HD RC/FM NICAM (rev 1E), która nie wyszukuje poprawnie kanałów – znajduje jedynie TVP1 w słabej jakości, mimo że telewizor odbiera kanały Polsat, TVP1,2,3, TVN i TV4 bez problemu. Użytkownik posiada antenę siatkową, a na karcie są dwie zworki przy głowicy, których funkcji nie zna i obawia się ich zmieniać. W dyskusji wskazano, że główną przyczyną problemu jest zbyt słaby sygnał dla karty TV, która wymaga silniejszego sygnału niż telewizor. Antena siatkowa jest mniej efektywna niż antena kierunkowa, dlatego zalecane jest zastosowanie wzmacniacza antenowego. Jeden dobry wzmacniacz antenowy (np. o czułości 100 dBµV) powinien wystarczyć do poprawy odbioru. Zmiana pozycji zworków prawdopodobnie nie wpływa na czułość głowicy. W oprogramowaniu karty możliwe jest ręczne dostrajanie kanałów, co może pomóc w znalezieniu właściwych częstotliwości, choć jest to proces czasochłonny. Użytkownik rozważa zakup wzmacniacza antenowego i ewentualną zmianę karty lub anteny, jeśli problem nie zostanie rozwiązany. Przykładowo podano wzmacniacz antenowy SCHWAGER 2-Geräte-Verstärker BN8699 oraz kartę AverMedia Phone98 jako działający zestaw z anteną kierunkową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA