Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SUB GDN 25/40 Tonsil

coin 26 Dec 2006 02:41 5440 22
  • Witam!
    Moja pierwsza konstrukcja sub'a. Nie bede sie rozpisywał na temat ceny bo wszystko miałem z wyjątkiem okleiny (27zł) zestawu do regeneracji głośników (33zł) BR (5zł) Terminal do kabli (1,2zł)
    konstrukcja zaprojektowana przeze mnie pod czujnym okiem @Caleb'a i radami @Tremolo którym sredecznie dziękuje za cenne wskazówki.
    Dodam że miesiąc temu byłem zupelnie zielony w temacie DIY kolumn głośnikowych.
    Mój sub napedzany jest wzmacniaczem Hitachi który max ma 2x20W do wzmacniacza podłączony jest komp z kartą 5.1.
    W przyszłości planuje zrobić drugiego sub'a.
    Pojemność to ok 62l netto.
    Jeśli chodzi o właściwości odsłuchowe-jestem zadowolony w 100% Bardzo mocne brzmienie i niski bas - jedyny mankament że co chwila mi coś w rezonans wchodzi a to dzrzwiczki od biórka a to jakies butelki dzwonią :-)
    Sorry że fotki umiściłem odwrotnie-chronologicznie ;-) ale jest późno i nie czce mi się tego zmieniać...
    Czakam na komentarze.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    coin
    Level 12  
    coin wrote 60 posts with rating 4, helped 2 times. Live in city poznań. Been with us since 2005 year.
    4064484
    User under supervision
    ddlaczego taka wielka buda? jakie strojenie? zym to dokładnie zasilasz? stawiam 4 za okleina 3 za litraż 2 za strojenie i 1 za części użyte do regeneracji głośnika. ten głośnik już poprostu nie gra. To tak jak by merceesowi wstawić silnik od trabanta!
    oleczek1988
    Level 21  
    Witam serdecznie autora :)

Przejdę do rzeczy a mianowicie na samym początku już widać że subwoofer został złe wykonany.

Co jest nie tak:
    -litraż

-regenerowany głośnik na gumowym zawieszeniu :D Od kiedy te głośniki miały gumowe zamiast piankowego .

- słabe zasilanie subwoofera

-brak kolcy pod subwooferem

Czego nie umieściłeś w opisie a mogłeś dodać:
    -średnica bass reflex
    -strojenie ?
    - brzmienie

Plusy:
    - za wykonanie jak na pierwszy raz
    - wymiary nie najgorzej
    - okleina:) na początek do przyjęcia
    Gibon007er
    Level 22  
    no 62l to za duzooo

ale subik jest bardzo estetycznie wykonany :)

4-/6 :)
    coin
    Level 12  
    litraż dobrałem na podstawie podpowiedzi innych. Wszyscy pisali że litraż na taki głośnik to ok 60 litrów (a poza tym zawsze można go zmniejszyć-gorzej z powiększeniem).
    Co do głośnika to mam pełną świadomość że to nie jest oryginalbne zawieszenie ale regenerowałem je jeszcze przed tym jak zacząłem czytać forum i było już za późno...;-)
    BR to 10x15
    Kolce sa zrobione z wkrętów ale są -tylko na zdjęciu ich nie widać.
    Zasilam to wzmacniaczem na układzie STK025 nie wiem ile ma dokładnie mocy ale może mieć max 20W głośnik ma 40 więc uznałem że wystarczy.
    Dzięki za uwagi i czekam na kolejne.
    Gibon007er
    Level 22  
    fakt ze orginalne zawieszenie i membrane zastąpiłeś innym... ale gumowe zawieszenie ma wieksza żywotność :)

... a do zasilania mozesz poskładać jakiegos STK .. chyba ze nie masz kasy to Kostka TDA i filtr dolnoprzepustowy wystarczy :)
    coin
    Level 12  
    Quote:
    gumowe zawieszenie ma wieksza żywotność

Tym sie sugerowałem przy zakupie zawieszenia-wiedziałem że w oryginale jest pianka no ale co tam...stalo się.

Odnośnie filtra to nie potrzebuje bo wysokie i średnie obcina mi karta dźwiękowa w kompie.

i jeszcze jedno pytanie:
    to jaka wg Was ma być pojemność skrzyni na GDN 25 ? Kązdy pszę że za duża ale nie poda ile poprawnie powinno być.
    Pomniejszać już jej sztucznie nie chce ale mogę np. dorzucić jeszcze jeden BR i GDN 25 tylko wtedy to pewnie skrzynia okaże się za mała :-(
    Gibon007er
    Level 22  
    Gdybyś zastosował piankowe zawieszenie i papierową membrane zachowałbyś chociaż po części orginalną jakość dzwięku ale wydaje mi sie ,że i tak jest dobrze.
    Nie Pamietam jakiej pojemnosci ma byc buda pod 25/40 ale czy nie cos kolo 30-35l@ 40Hz-45Hz ?(nie wiem na ile teraz stroić.

Wsadziłbym go do budy 35-40l 45Hz :)
    Gibon007er
    Level 22  
    nie wiem czy dobrze poczytałeś ale w pierwej konstrukcji którą pokazałeś w linku jest subik na dwuch tonsilach i on ma 70l

70l/2 = 35l dla jednego Tonsila :)
    4064484
    User under supervision
    na ten głośnik orginalnie tonsil dawał +/- 40 litrów, troche mniej, w regenerowany na gumie najlepiej dać w 30 litrów, strojony na 50 hz i będzie fajnie grał. Powiedz jeszcze jakiej muzyki słuchasz.
    Gibon007er
    Level 22  
    Czyli z pojemnością skrzynie się nie pomyliłem :)

ale ja bym troszke niżej zestroił... tak jak to powiedziałem 45Hz ... bo niżej to bez sensu.. :)
    coin
    Level 12  
    Quote:
    nie wiem czy dobrze poczytałeś ale w pierwej konstrukcji którą pokazałeś w linku jest subik na dwuch tonsilach i on ma 70l

@Gibon007er
    No odbrze poczytałem i kolega który go zbudował narzekał że mu nisko nie schodzi i kolega @Caleb (który wg mnie zna sie na rzeczy) doradził:

Quote:
    wcale sie nie dziwie ze nisko nie schodzi. obudowa powinna miec dla dwoch sztuk okolo 120 litrow... 70 litrow to by od biedy bylo dobre dla jednego glosnika (ciut za duzo, ale akceptowalna wielkosc)... Sprobuj wyciagnac jeden glosnik i jakos tymczasowo szczelnei zatkac dziure.

@4064484
    Zgodze się że tonsil daje ok 40l na ten głośnik np w altusach 110 ale one za nisko nie schodzą niestety-ła dnie grają tzn. dużo "hałasu" robią ale bas nie jest najlepszy.
    Słucham muzyki bardzo różnej ale najczęściej jest to hip-hop (ogólnie "czarna muza"),techno od czasu do czasu jakiejs klasyki rockowej.
    Gibon007er
    Level 22  
    skoro mu nisko nie schodzi to niech zmieni dlugość br :lol:

a Powiedz jak to u Ciebie gra ?

jeśli Ci to odpowiada to po co ta rozmowa :)
    coin
    Level 12  
    u mnie gra b. dobrze bas jest niski i ma bardzo mocne brzmienie czyli w sumie to o co mi chodziło-trudno mi jest to opisywać słowami.

a rozmowa jest po to że zostałem skrytykowany za litraż który wg tego co podawano mi wcześniej miał być optymalny no i wreszcie po to abym wiedział na przyszłość jak powinno byc poprawnie.
    W sumie nie wiem jakby zagrał na mniejszej obudowie więc trudno mi porównywać wiem tylko że bas jest o niebo lepszy od altusów 110.

Poza tym teraz słyszę że jak na gumie jest zawieszenie to jeszcze mniejsza obudowa powinna być...już sam nie wiem ;-)

a co myślicie o dołożeniu jeszcze jednego GDN 25 i BR do tej obudowy?
    Gibon007er
    Level 22  
    czemu nie ;)

Efektywność wzrośnie o 3dB wiecej basu.
    Powinno byc ok.. i akurat do tej obudowy :D
    User removed account
    User removed account  
    4064484
    User under supervision
    bo trzeba obrać kompromis, wiadomo, większa buda, więcej hałasu, ale mniej basu, wiecej takiego midbasu i zmniejsza się wytrzymałość mocowa głosnika.
    Caleb_
    Level 33  
    ciekaw jestem czy wy "specjalisci" mieliscie kiedys chociaz tego tonsila i budowaliscie na nim cos, ze mowicie o 35 litrach dla niego. jestem pewien, ze w takiej malej obudowie bysmy uzyskali jedynie kickbass. Nawet na parametry pewnie nie spojrzeliscie, tylko tak o "buda za wielka" sugerujac sie pewnie obudowami potrzebnymi dla stxa... przy takiej obudowie (60 litrow) bez problemu wladujemy 40 wat (a tyle znamionowo ma glosnik) i nic sie nie uszkodzi.

a teraz wracajac do tematu:
    - regeneracja: teraz to w zasadzie taka obudowa jaka dales niekoniecznie jest ok - jesli wymieniales zawieszenie dolne i cewke to juz w ogole. ja bym ten glosnik sprzedal na allegro, a kupil taki tylko ze z uszkodzona pianka (badz gdn 25/60) i zregenerowal sama pianke z pabel.pl
    - gabka: sprobuj ja wyciagnac
    - troche malo wzmocnien. Przydaloby sie jeszcze troche poprzeczek.
    - wzmacniacz: no coz glosnik ma okolo 89dB na basie, wiec mysle, ze te 20 wat spokojnie wystarcza (zreszta tyle mialy owczesne unitry, ktore napedzaly kolumny na tym glosniku)
    coin
    Level 12  
    Quote:
    regeneracja: teraz to w zasadzie taka obudowa jaka dales niekoniecznie jest ok

Czyli co powinna byc trochę mniejsza do tych głośników (tzn z GDN 25 tylko z cięższą membraną i zawieszeniu gumowym)?

Po wyjęciu gąbki bass stał się jakby "twardszy" wg mnie trochę gorzej to brzmi.
    Raczej nie chce kupować nowych głośników i chciałbym jakoś poprawić to co mam. Czyli myślę o dołożeniu jezcze jednego głosnika GDN 25 takiego samego i BR 10x15.
    scut
    Level 15  
    Że niby chcesz do tej samej budy wlozyć drugi głośnik ?
    Sfajdolisz sobie okleine, na nowo trzeba będize oklejać. Poza tym on nie będzie "taki sam" wskutek różnym membran i zawieszenia.
    Caleb:
    Quote:
    troche malo wzmocnien. Przydaloby sie jeszcze troche poprzeczek.

Jak na te moc, moim zdaniem w zupełności wystarczy. Wzmocnienia pionowe między każdą ścianką + 2 poprzeczne belki jest ok!
    coin
    Level 12  
    Quote:
    Sfajdolisz sobie okleine, na nowo trzeba będize oklejać.

Dlatego go chciałem od dołu przykręcić i podwyższyć trochę kolce/nóżki tylko zastanawiam się jak to zmieni moją konstrukcję no lepsze czy na gorsze czy bez zmian :-)
    W sumie to drugi głośnik lezy i sie marnuje BR tez wzmacniacz ma jeszcze jeden kanał więc kwestia tylko wyciecia otworu i przykrecenia głośnika. Jakies 15min roboty tylko czy jest sens...?
    Caleb_
    Level 33  
    coin wrote:
    Quote:
    regeneracja: teraz to w zasadzie taka obudowa jaka dales niekoniecznie jest ok

Czyli co powinna byc trochę mniejsza do tych głośników (tzn z GDN 25 tylko z cięższą membraną i zawieszeniu gumowym)?
    niekoniecznie. trzebaby pomierzyc T-S, zeby wiedziec.
    Quote:
    Po wyjęciu gąbki bas stał się jakby "twardszy" wg mnie trochę gorzej to brzmi.
    to zostaw z gabka. myslalem ze po prostu wlozyles gabke i tak zostawiles, nie sprawdzajac jak moze byc bez gabki ;).
    Quote:
    Raczej nie chce kupować nowych głośników i chciałbym jakoś poprawić to co mam. Czyli myślę o dołożeniu jezcze jednego głosnika GDN 25 takiego samego i BR 10x15.
    potrzebna by byla dwukrotnie wieksza obudowa. poza tym drugi glosnik musialby miec jak najbardziej zblizone parametry do pierwszego. Oczywiscie BR bylby potrzebny inny ;). Zostaw jak jest. Jedyna zmiana jaka bym wprowadzil to kupno na allegro gdna 25/40 z uszkodzonym zawieszeniem i zregenerowanie na piance z pabel.pl - tego twojego regenerata bez problemu sprzedasz.