Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

pytanko dotyczące STK4241

buri147 26 Dec 2006 20:11 1208 10
    buri147
    Level 16  
    siema

Mam pytanko odnosnie STK4241. Na zasilaczu mam nacięcie między + a 0 42V a między 0 a - 42V . i nie wiem czy nie uszkodze STK.
    danielkk
    Level 31  
    nie uszkodzisz... masz dobre napiecie.......
    buri147
    Level 16  
    ale napięcie max zasilania STK wynosi ±70V a u mnie będzie ±84V
    tak przynajmniej jest w tym linku http://www.altron.com.pl/cgibin/shop?info=al28z&sid=0dbaa40a

Dodano po 1 [minuty]:

opłaca sie kupić ten układzik ten z linku powyżej??

Dodano po 49 [sekundy]:

i jak zrobić do tego układu Protector i podbicie basów
    danielkk
    Level 31  
    Miałem wzmacniacz na orginalnym STK i co?? spalił sie...

kupiłem podrubke za 35zł i co???...... spaliła sie!!!!!!!!

poszukaj moze jakiejs konstrukcij na tranzystorach MOSFET w tym sklepie sa takie. bedziesz miał duzo lepszy dzwięk i wiecej sie nauczysz montujac taki układ

Dodano po 2 [minuty]:

http://www.altron.com.pl/cgibin/shop?info=al34z&sid=38020b8e

to jest ciekawa konstrukcja... chcesz miec stereo to kupisz 2 takie!!!

a jak nie to kup cos na TDA moze w mostku to bedziesz miał 150W

http://allegro.pl/item150551341_plytka_wzmacniacza_150w_tda7294_w_mostku.html
    buri147
    Level 16  
    ja mam wzmacniacz na tym układzie daje mu prawie na full i co służy mi już 3 lata i nie narzekam ale jeszcze raz czy te napięcia są dobre do sazilenia tego układu??
    danielkk
    Level 31  
    nie zwrociłem uwagi na note aplikacyjna.. skoro tam pisze ze wolno tylko 70V to 84 bedzie za duzo. Czyli masz pewnie orginalnego STK i kolumny o impedancij 8Ω
    buri147
    Level 16  
    to jak mam zbić to napięcie może dać jakiś układ w szereg??
    danielkk
    Level 31  
    uzyc słabszego trafo.....
    buri147
    Level 16  
    ale ja nie chcem słabszefo trafa. Dostalem je za 30zł i chcem je wykożystać. Jedno ma na wyjściu 30V na 8A. A mam podłączone dwa szeregowo. Prosze o inne propozycje obniżenia napiecia.
    danielkk
    Level 31  
    obawiam sie ze nie ma mozliwosci obnizenia napiecia zeby potem mozna je było wykorzystac do wzmacniacza na tej koncowce STK. Napisz nowy post z pytaniem jak obnizyc napiecie wyjsciowe trafa....
    Ptolek
    Level 36  
    Zaraz zaraz, masz dwa trafa 30V, czyli po wyprostowaniu 42V napięcia stałego.

Łączysz to szeregowo i masz -42V, masę i +42V, a to zapisuje się skrótowo ±42V. Mierząc między plusem a minusem (pomijajac masę) masz różnicę potencjałów 84V.

STK może mieć zasilanie ±70V, czyli między plusem a minusem 140V.

Z tego wynika, że ten STK jest zasilany stosunkowo niskim napięciem, nie wykorzystujesz chyba jego pełnej mocy (to zależy jeszcze od impedancji głośników). W każdym razie nic nie musisz obniżać! Upewnij się że masz wystarczający radiator i możesz grać ile chcesz.