Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Gigabyte GeForce 6600GT i TV-Out, brak obrazu !

ofcy 26 Gru 2006 23:26 7258 14
  • #1 26 Gru 2006 23:26
    ofcy
    Poziom 9  

    Witam,

    Posiadam
    karte graficzną Gigabyte GeForce 6600 GT z wyjsciem TV-Out oczywiscie :) bo do tego bedzie odnosil sie temat postu.

    Schody zaczely sie kiedy podlaczylem urzadzenie bezprzewodowe do komputera i tv w celu ogladania filmow na tv.

    Ponizej zamieszczam schemat podlaczenia urzadzenia z komputerem i telewizorem.
    Gigabyte GeForce 6600GT i TV-Out, brak obrazu !

    Niestety po wielu probach udalo mi sie uzyskac tylko i wylacznie dzwiek, obrazu nie bylo.
    Stwierdzilem ze byc moze jest to wina urzadzenia bezprzewodowego i pozyczylem kabel S-Video Minijack -> EURO.

    Zadowolony podlaczylem grafike z tv i co sie okazalo? Ze brakuje obrazu!
    Zdesperowany zaczalem kombinowac, najpierw sterowniki z plyty dostarczonej do karty, pozniej najnowsze ze strony nvidii, probowalem tez z omegami ale nic nie skutkowalo. Zaczalem wiec przegladac zawartosc plyty cd z driverami i znalazlem cos takiego

    X:\DRIVER\patch\TVout

    a w nim dwa pliki
    HUADRV.DLL
    patchnvidiaTVout.exe

    kilknalem dwa razy na plik exe i nic sie nie pojawilo, pewnie skopiowal plik dll do folderu systemowego.

    Niestety po restarcie obrazu jak nie bylo tak nie ma.

    Telewizor do Daewoo.

    Wczesniej mialem Radeona i wyjscie TV bylo w nim 4 pinowe. Obraz w tv byl. Teraz gf ma wyjscie 9 pinowe i taka przejsciowke jak zamieszczona na obrazku.

    Stracilem juz nadzieje wszelkie. To samo dzieje sie na Panasonicu.
    Tv nie sa stare, ale moz to ich wlasnie wina? Podobno nie wszystkie Tv potrafia odbierac obraz z s-video -> Euro ale wczesniej przeciez dzialalo?
    Tyle tylko ze kabel podlaczony byl bezposrednio do karty graficznej a nie do zadnej przejsciowki jak w przypadku gf.

    Klonowania obrazu, opcje DualView i inne nie dawaly rezultatu. Wymuszanie wykrycia TV tez nie przynioslo rezultatow.

    Moze Wy macie jakies pomysly?

    A moze ktos spotkal sie z podobnym problemem?

    Pozdrawiam! Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi!

    Znalazlem cos takiego!

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...t=tv+out&sid=b433da0b93e08a73a4fa9c33ef43aded

    Ale zbytnio mi to nei pomoglo

    Probowalem tez na wylaczonym komputerze i wylaczonym tv.

    Moze jest jakas instrukcja krok po kroku? Moze trzeba zachowac jakas okreslona kolejnosc? Wyczerpuja mi sie juz pomysly

  • #2 27 Gru 2006 00:41
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Po kolei
    najpierw zrób konfiguracje bez urządzenia bezprzewodowego , jak odpali na samym kablu wtedy je podłączysz.

    Teraz tak . instalujesz sterowniki Nvidia.
    podłączasz tv z kartą graficzną kablem . schemat prosty :
    W euroscart w TV pin 20 to wejście TV, masa - pin 18 lub ramka ekran.
    W karcie graficznej jest co prawda więcej pinów jak SVHS ale są one wykorzystywane do wej/wyj więc w twoim wypadku wystarczy standardowa przelotka dostarczona wraz z kartą graficzną.
    Audio nas nie interesuje więc pomijam tą kwestie.
    Po podłączeniu wszystkiego odpalasz TV , potem komputer. przechodzisz w ustawienia ekranu Zakładka NView i tam ustawiasz Klonowanie obrazu.
    Jesli TV nie został wykryty przechodzisz w lewym panelu w zakładke Narzędzia i zaznaczasz "Wymuś wykrycie TV" po czym restart kompa.
    Jesli nadal nie masz obrazu to coś nie tak z kablem.

    Napisz jeszcze jaką masz wersje sterowników NVidia
    Gigabyte GeForce 6600GT i TV-Out, brak obrazu !-ten pin który wskazuje rysunek powinien trafić na Euroscart do pinu 20

  • #3 27 Gru 2006 00:53
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Sprawdź połączenie miernikiem dla pewności.

    Dodam że u mnie kabel ekranowany ma 10m i obraz idealny, podłączony dokładnie według tego schematu.

    Gigabyte GeForce 6600GT i TV-Out, brak obrazu !

    Na tym schemacie widać gdzie jest pin 20 na scarcie. Nie używam sygnału chrominacji bo na dzień dzisiejszy nie mam takiej potrzeby - pogarsza mi obraz.
    Tak wygląda miejsce gdzie powinieneś zaznaczyć wymuszenie TV.
    Czyli odfajkowane wykrycie TV (jak na dole).
    Gigabyte GeForce 6600GT i TV-Out, brak obrazu !

    Moderowany przez TONI_2003:

    :arrow: Kliknij aby powiększyć :!:
    Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej!
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być, ale jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych!
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

  • #4 27 Gru 2006 00:55
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    W moim wypadku są to sterowniki ver. 93.71

    Sprawdź też innym urządzeniem czy gniazdo w TV jest sprawne . np: podłącz Video lub inne źródło nadające sygnał TV.

  • #5 27 Gru 2006 01:12
    ofcy
    Poziom 9  

    Więc tak zastosowałem się do twoich rad i niestety nie poskutkowało.

    Jesli chodzi o przejsciowki to posiadam jeszcze jedna od tunera tv w ktorym jak wiadomo jest vivo. Przejsciowka tunera rozni sie od przejsciowki graficznej tym ze kolory czinczy sa "normalne" tzn. zółty, czerwony, biały.

    Probowałem polaczyc komputer z tv za pomocą czincz -> czincz z przejsciowka od tunera wpieta do grafiki i z przejsciowka od grafiki.

    Nie wiem jak wyslac obraz za pomoca tunera do tv, bo standardowy program sobie nie radzi.

    Wydaje mi sie ze nie jest to wina kabla, bo niema obrazu ani na zwyklym kablu ani na urzadzeniu bezprzewodowym.
    Sprawdzalem na najnowszych sterownikach i na wersji 77.72.

    Gniazdo TV jest sprawne bo w Panasonicu dzieje sie tak samo a do AV1 mam podlaczone video ktore sprawdzalem dzisiaj rano.

    Jutro sprawdze czy w ogole tv-out jest podpiety pod karte graficzna :)

  • #6 27 Gru 2006 01:17
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Code:
    Jutro sprawdze czy w ogole tv-out jest podpiety pod karte graficzna Smile


    Jak mam to rozumieć ?

  • #7 27 Gru 2006 01:21
    ofcy
    Poziom 9  

    DriverMSG napisał:
    Code:
    Jutro sprawdze czy w ogole tv-out jest podpiety pod karte graficzna Smile


    Jak mam to rozumieć ?



    Znaczy sie czy wyjscie tv-out w karcie graficznej jest polaczone z samym ukladem karty graficznej bo moze tylko taki bajer wystajacy ze sledzia :)

    Zastanawia mnie jeszcze ten patch na plycie od gigabyte i ten program ktorym moglbym nadac wyjscie z vivo w tunerze tv.

  • #8 27 Gru 2006 01:26
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Ja posiadam karte GeForce 6600 z takim samym złączem Vivo jak u ciebie ale nie mam w nim Wejścia TV. Tylko i wyłącznie Wyjście . Mogę ci jedynie powiedzieć że obraz na TV można uzyskać nawet zwykłymi drutami (marnej jakości ale da rade).

    Jesli nie testowałeś jeszcze gniazda w TV - stawiam że to ono może mieć coś nie tak.

    Jak dotąd nie spotkałem jeszcze karty która by miała atrape gniazda lub jego wade , chyba że ktoś w niej grzebał.

  • #9 27 Gru 2006 01:37
    ofcy
    Poziom 9  

    Ja mowie o Vivo w tunerze TV nie wiem za pomoca jakiego programu moge przeslac obraz z komputera do tv.

    Bo samo nagrywanie na vhs jest proste :)

    Wiec moze tv-out na karcie jest uszkodzony?
    Jutro bede mial inna karte i wtedy zobaczymy.

    Euro w telewizorze dziala, przed chwila podlaczalem konsole.

  • #10 27 Gru 2006 01:38
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    A jaka to karta TV

  • #12 27 Gru 2006 13:33
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    NIe jestem pewien ale ona chyba nie ma wyjścia Video

  • #13 27 Gru 2006 13:45
    ofcy
    Poziom 9  

    Jezeli da sie nagrywac z tunera na kasete vhs to chyba jest wyjscie TV. (przynajmniej tak pisze w insturkcji z tego co pamietam, jestem aktualnie poza domem i nie mam mozliwosci sprawdzenia)

    Wracajac do karty pierwszy raz podlaczalem tv-outa na wlaczonym komputerze, czy mogl on ulec uszkodzeniu? Po drugie nadal trapi mnie ten patch na plycie ze sterownikami.

    Czytalem tez ze warto upgrejdowac bios.

    I jeszcze jedno czy ta przejsciowka moze powodowac ze moje telewizory nie potrafia odbierac sygnalu s-video -> euro?

    Czy jest jakas roznica jezeli do s-video w przejsciowce dolaczonej do karty graficznej podlaczylbym przejsciowke z s-video na czincz? i dopiero wtedy podlaczyl obraz do telewizora?

  • #14 27 Gru 2006 14:09
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    jeśli sprawne przejściówki to powinno śmigać
    Musisz miernikiem sprawdzić czy sprawne.
    Bios raczej nie ma nic do tego gniazda , chyba że bios zupełnie uszkodzony.

    Dodano po 7 [minuty]:

    Gigabyte GeForce 6600GT i TV-Out, brak obrazu !

    Jeżeli to taka karta to nie ma wyjścia Video.

  • #15 27 Gru 2006 14:17
    ofcy
    Poziom 9  

    http://www.nvision.pl/forum/index.php?showtopic=3676&hl=

    znalazlem cos takiego.

    Jak wymusic to nadanie sygnalu? Nie znam sie na elektronice a bardzo zalezy mi na tym aby ttv-out dzialal ;/

    W domu dolacze calkowicie monitor i sprawdze czy obraz pojawia sie na TV, podobno najlepszy sposob na sprawdzenie tv-outa :) nie moj, wyczytalem gdzies.

    ---EDIT---

    Zainstalowalem najnowsze detonatory,
    Typ kodera TV - Zintegrowany z nVidia czyli wszystko OK?

    Probowalem podlaczyc sam Telewizor ale niestety brak obrazu :(
    Nie mam juz pomysłów. Postaram sie zamiescic zdjęcie karty.
    Moze cos jest nie tak z TV-Outem?

    Podobno TvTool wykrywa brak urzadzenia z tv-outem u mnie TvTool takiego komunikatu nie wyswietla, wiec prawdopodobnie tv-out działa.

    Ponowie moje pytanie, jak wymusić aby TV wyslal ten sygnal do komputera, moze moje TV nie sa jeszcze tak inteligentne?

    Pozdrawiam!

    Gigabyte GeForce 6600GT i TV-Out, brak obrazu !

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME