logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xerox 5616 - czy warto naprawiać? Ocena jakości kopii i opłacalność naprawy

nefarious 27 Gru 2006 01:28 1869 19
REKLAMA
  • #1 3373342
    nefarious
    Poziom 11  
    Witam,

rozpocznijmy, od tego: wkopałem się w ksero xerox 5616 (tani zakup z allegro) i teraz zastanawiam się nad opłacalnością jego naprawy. (ksero ma być dla mnie, a jestem tylko biednym studentem)

Wysyłam dwa linki, górny z nich to skan strony, zrobionej jako jednej z pierwszej zaraz po włączeniu ksera, poniżej skan strony, już po paru stronach. Proszę zobaczcie te dwa skany i oceńcie czy są szanse na naprawę w postaci pożądnego czyszczenia optyki, elektrod itd, czy też od razu zakładać wymianę bębna?(jeśli tak, to obawiam się nad opłacalnością naprawy)

http://nefar.fm.interia.pl/str1.jpg
    http://nefar.fm.interia.pl/str2.jpg

Jest to dopiero drugie naprawiane przez ze mnie ksero, ale tutaj kopie są fatalne, w porównaniu do mojej pierwszej przygody. Pozatym właściwie mało co oprócz elektroniki działa prawidłowo w tym kserze, ale to inna kwestia, dlatego właśnie zastanawiam się nad zasadnością naprawy tego sprzętu. Ach zapomniałem dodać, że ksero ma na karku ok 200 tys kopi.

Z góry wielce dziękuję za odpowiedź

P.S. Ma ktoś może serwisówkę do tego modelu (nawet jeśli będzie po rosyjsku).
  • REKLAMA
  • #2 3373396
    Wywial
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Sadzac po jakosci kopi to napewno beben a nie wiadomo czy wywolywaczka tez nie jest padnieta. Sama konserwacja nie wiele tu pomoze.
    Pozdawiam.
  • #3 3373552
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    bębna nie czepiałbym się w tej maszynie jest bęben selenowy
    po pierwsze maszynę trzeba konserwacji (takiej fachowej)
    po drugie to jet maszyna developerowa prawdopodobnie jest za mało toneru w wywoływaczce , jeżeli nie masz doświadczenia z kopiarkami zleć do dla człowieka który się zna , zepsuć to nie sztuka
    może mieć spokojnie 1milion 200 tys. a nawet 2 miliony dla tej maszyny to nie problem , teraz to już zabytek części już nie ma , nie opłaca się już babrać w nich
  • #4 3374750
    nefarious
    Poziom 11  
    Skoro i tak nie warto nic w nich robić, to zawsze mogę się pouczyć. Jutro powinniennem wyczyścić optykę i prześlę nowe foty. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie.
  • #5 3376301
    nefarious
    Poziom 11  
    Oznacza to, że nie mam co szukać części do tego ksera? Potrzebował bym rolki podajnika papieru czystego jak i podajnika dokumentów do kserowania.
    Macie może pojęcie gdzie dostać sprężyny dociskające blachę na, której leży czysty papier w podajniku? Za wszelkie podpowiedzi serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
  • #6 3378003
    anty35
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Sprężyny dociskające blachę, je się rozciąga a blacha musi byś prosta ,często trzeba regulować docisk listwy zbieraka bębna lub ją wymienić ,a regulacje zaczernienia
    1-częste dozowanie ręczne tonera
    2-jak nie robiłeś tych maszyn to masz problem z nastawami ,są trochę skomplikowane.
  • REKLAMA
  • #7 3381218
    nefarious
    Poziom 11  
    "często trzeba regulować docisk listwy zbieraka bębna lub ją wymienić" - co przez to Pan rozumie? Mówi Pan o listwie czyszczącej bębna światłoczułego? Dziś wyjęłem bęben w celu znalezienia owej listwy. Niestety nic nie znalazłem :(. Czy należy nadal szukać? Wszystkie elementy wyjmowalne z modułu bębna wyjąłem (tzn. obie elektrody). Może podsunie mi Pan pomysł w którym miejscu ona się znajduje? ( wiem , że powinna znaleźć się bezpośrednio przed elektrodą ładującą w pobliżu zbieraka brudnego tonera). Swoją drogą zastanawiam się czy ta regulacja jest konieczna. Po wyczyszczeniu elektrod (za pomocą płynu do mycia okien bo nie miałem izopropanolu) kserówka wygląda już bardzo ładnie. Mianowicie proszę zerknąć na poniższy link:

http://nefar.fm.interia.pl/str3.jpg

Widoczne są minimalne odbicia tekstu, ale myślę, że po wyczyszczeniu izopropanolem powinno i to zniknąć. Nie mniej takie ładne ksera wychodzą jedynie przy wyłączonym trybie auto i przy największej jaskrawości. Co może być tego przyczyną?

Nie mniej jednak największym utrapieniem są dla mnie rolki dociskowe papieru ( tak jak już pisałem zarówno tego czystego jak i dokumentów do skserowania z podajnika). Spróbowałem je wyczyścić silnym detergentem i na chwilkę pomogło. Puki rolki były wilgotne wszystko pięknie śmigało. Gdy znowu wyschły to niestety nie zbierały już prawidłowo papieru. Może istnieje jakaś regulacja? Albo ktoś ma pomysł, jak na stałe zmiękczyć gumę, albo wie gdzie takie gumki można było by zamówić? Bardzo proszę o wszelką pomoc, bo jest to jedyny mankament mojego ksera. [/youtube]
  • #8 3381386
    lesmir
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Jeśli kupiłeś na allegro kolego to dlaczego nie naprawisz również na allegro.:D
    Może chcesz kupić jakiegoś starego grata, mam tego pod dostatkiem.
    Chłopie jeśli nie masz zielonego pojęcia o tego typu sprzęcie to nie kupój na allegro.
    Na allegro to mogę kupić ja ze względu na 10 lat doświadczenia.

Do tej kopiarki jest wszystko drogie i nic nie ma w zamienniku.
  • #9 3382122
    nefarious
    Poziom 11  
    W takim bądź razie skoro ma Pan tyle "gratów" u siebie to może znajdzie Pan rolki do w/w modelu. Bo mówiąc mi, że na niczym się nie znam, ani nic Pan nie wprowadza do tego tematu, ani mi też Pan nie pomaga(raczej próbuje mnie Pan obrazić). Gdyby miał Pan ochotę chociaż zerknąć na zamieszczone na linkach skany, to zobaczył by Pan co już jest zrobione. A zależy mi tylko na rolkach podających papier. Swoją drogą to może na przyszłość napisze Pan, jakie modele warto kupować bo są do niego części ( najlepiej tanie ) i jeszcze może są łatwe w naprawie ( albo są do niego dostępne serwisówki ) ?
  • REKLAMA
  • #10 3383091
    lesmir
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Napisałem prawdę, a że prawda czasami potrafi zaboleć więc i Pana zabolała.
    To forum jest dla ludzi z branży i tak je traktuję.
    Nie zamierzam uczyć jak się naprawia, reguluje, robi konserwacje, skąd brać części.
    Serwis xeroxa bierze ciężkie pieniądze za naprawy, ja zresztą też, więc nie będę podcinbał gałęzi na której siedzę i nie będę odkrywał tajników zawodu domorosłym serwisantom.
    Pomagam ludziom wtedy kiedy stwierdzę że są obeznani z tematem i od których mogę jeszcze pogłębić swoją wiedzę.

Pański cytat.

"Mówi Pan o listwie czyszczącej bębna światłoczułego? Dziś wyjęłem bęben w celu znalezienia owej listwy. Niestety nic nie znalazłem"

Tutaj ujawnia pan swoją ignorancję dotyczącą budowy kserokopiarek.
    Liczy Pan na wskazanie palcem elementu lub procedury które trzeba sprawdzić lub zastosować aby osiągnąć zadawalający rezultat w postaci czystej kopii, usunięcia problemów z pobieraniem papieru, transportem, utrwalaniem, wywoływaniem, itd itp. naprawdę jest wiele możliwych przyczyn takiego a nie innego zachowania się kopiarki.

Im więcej dostaje Pan odpowiedzi tym więcej rodzi się u Pana pytań, nie wiedząc nawet jak która część się nazywa.

Pozdrawiam
  • #11 3384093
    nefarious
    Poziom 11  
    Widzi Pan, największej pomocy można się spodziewać nota bene od osoby w biedzie. Pan jako serwisant ( nie mówię o wszystkich serwisantach, ponieważ niektórzy napewno pomagają nie dokształconym takim jak np. ja) zarabia relatywnie bardzo duże pieniążki za wyczyszczenie w ciągu 15 minut ksera i pewnie boli to Pana, że ja nie dałem Panu zarobić , albo komuś innemu z Pańskiego fachu.

"nie będę odkrywał tajników zawodu domorosłym serwisantom." - widzi Pan kończę za rok studia na kierunku Automatyka i Robotyka na PG wydz. ETI i zapewniam Pana, że moja kariera nie zakończy się na serwisowaniu takiego sprzętu. Po studiach mam już zapewnioną pracę w Volkswagen-ie w Niemczech. Teraz naprawiając to ksero raczej sprawdzam jak są rozwiązane mechaniczno-elektroniczne aspekty takich urządzeń. Więcej z tego mam nauki niżli kożyści. Dlatego bawi mnie Pańskie podejście jako do osoby, próbującej wykraść Panu pracę, dającą "ciężko" zarobiony chleb.

Może nie potrafię nazwać elementu. Ale skąd osoba niezajmująca się tym ma wiedzieć jak coś się nazywa. Swoją drogą czy może pomyliłem się co do tej listwy? Czy nie o tą listwę chodziło anty35? Czy nie będąc pewnym, nie zapytać się? Tak wykazuję wobec Pana niekompetencję i nie chce Pan z osobą nie dokształconą rozmawiać.

Swoją drogą w jakiś ciekawy sposób ten laik spowodował, że kopie robione przez to ksero są czyste i wyraźne. W jaki sposób to się stało? Przecież jest to niemożliwe ,aby osoba nie znająca nazw elementów ksera mogła je naprawić. A jednak zrobiłem to i czegoś się nauczyłem.

Pozdrawiam, Pana i liczę na zrozumienie takich jak ja.
  • REKLAMA
  • #12 3385487
    amireczek
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    nie za bardzo znam te maszyny ale jesli chodzi o rolki to sprobuj zapytac w arbiko oni maja zamienniki w przystepnych cenach
  • #13 3385559
    nefarious
    Poziom 11  
    Właśnie napisałem do nich maila. Mam nadzieję, że będą mieli. Cieszyłbym się ponieważ to jest bliziutko. Wiesz może jaką tam mają obsługę? Chciałbym w razie czego spróbować coś u nich dobrać. Może się uda.

Pozdrawiam i gorąco dziękuję za przydatną informację.
  • #14 3387482
    amireczek
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    nie wiem dokladnie bo zawsze zamawiamy czesci na ich stronie , do konkretnej kopiarki konkretna czesc ewentualnie zamiennik ale jak juz pisalem xeroxami sie niestety nie zajmuje (niewiele takich maszyn jest w tym rejonie) i nie znam odpowiednikow a na stronie arbiko (rolek) do 5616 nie widzialem ale mozesz jeszcze sprobowac w atronie w krakowie jesli w arbiko sie nie uda - obsluga pelny profesjonalizm moze dalej i pewnie tez troche drozej ale telefonicznie powinienes sie dogadac chyba ze ktorys z kolegow serwisantow i nie mam tu na mysli lesmira podpowie z jakiej nowszej maszyny takie roleczki mozna zastosowac pozdrawiam

Dodano po 5 [minuty]:

sorry w poprzednim poscie popelnilem czeski blad chodzi oczywiscie o ARTON w krakowie www.arton.krakow.pl
  • #15 3391425
    KRZYBA

Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam. Co do dolnych "łapek" poboru papieru to ja regeneruje je poprzez zerwanie z nich gumek i naklejenie pasków wyciętych np. z grubej dętki samochodowej śmiga spokojnie paredziesiąt tysięcy kopii. Natomiast rolki tacy MMF zakładam po 2 od jakieś Minolty (sprawdzę we wtorek od jakiej) są węższe o połowe od oryginalnej ale pracują bez problemu. Co do poboru z dołu to sprawdż jeszcze docisk papieru do łapek ( wymontuj i rozciągnij sprężyny w kasecie ) .Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    BIUROTON
    Sarbiewo 38, Zwierzyn, 66-500
  • #16 3391637
    nefarious
    Poziom 11  
    Panie Krzyba, bardzo dziękuję za przydatne informacje. Jak tylko moje bierznikowanie siądzie to nakleję nową gumę (już też się nad tym zastanawiałem, ale nie wiedziałem czy guma z dętek się nada ). Czekam z niecierpliwością na informację odnośnie gumek podajnika papieru.

Chciałbym prosić drogich forumowiczów jeszcze o jedną rzecz mianowicie wyjaśnienie mi do czego służą poszczególne kody. ( z szczególnym naciskiem na to czego lepiej nie ruszać ). Kody te znalazłem na pokrywie przedniej ksera.

CODE 20 - FUNCTION INIT

1 REG ADJ 32

EXP 64-99% 32
    2 100% 32
    ADJ 101-156% 32

3 FUSER(STBY) 32

4 FUSER 180 stopni C 32

5 FUSER 190 stopni C 32

6 ILL LEAD EDGE 32

7 ILL TRAIL EDGE 32

8 100% HORIZ 32

9 100% VERT 32

20 EXP VOLT 47

36 L.E. BIAS 20

60 TONER DISP 25

62 ACDC SLOPE 60
  • #17 3394144
    KRZYBA

Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam. Jeżeli chodzi o kody to lepiej ich nie zmieniac. Po wcześniejszych postach wnioskuje że możesz jedynie pobawic się w regulacje ekspozycji (kod 20-2),ewentualnie rejestracje (20-1) i ustawic powiększenia obrazu (przekątnego-20-8 i wzdłużnego 20-9) . Reszty lepiej nie dotykac. Pozdrawiam.
    Konto firmowe:
    BIUROTON
    Sarbiewo 38, Zwierzyn, 66-500
  • #18 3395234
    nefarious
    Poziom 11  
    Za co odpowiada rejestracja ( kod 20-1 )? Czy może, któryś z tych kodów odpowiada za napięcie na elektrach? Zdarza się ( szczególnie jeśli robię ciemne kopie ) , że bęben nie zostaje do końca rozładowany i widać napis, który pojawił się prawidłowo o obrót bębna wcześniej. Być może napięcie na elektrodzie rozładowywującej jest zbyt niskie i dlatego tak się dzieje. Od razu uprzedzam pytanie: elektrody nie wymieniłem na nową, ale pięciokrotnie ją przeczyściłem izopropanolem. Optyka też była czyszczona.
  • #19 3395491
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Witam kolege, w tej kopiarce napięcia reguluje się ręcznie na płycie hv, natomiast efekt jaki opisujesz najprawdopodobniej związany jest ze zużyciem listwy czyszczącej (jak to nazwałeś zabierak starego tonera), ewentualnie można spróbować zwiekszyć docisk tej listwy. Robi sie to za pomocą skrócenia eamienia elektromagnesu z boku modułu, luzuje sie śróbke i lekko przesuwa w jajowatym otworze. Natomiast listwa pewnie i tak jest zużyta, nie jest to duży wydatek, w granicach 30 zł pasuje od kilku innych kopiarek xeroxa, np od 5815, 5026, 5030 itd, natomiast bęben w tej maszynie, jest bardzo mocny wytrzymuje nawet 150 - 200 tys, chyba, że wcześniej zostanie uszkodzony mechanicznie. Kod 20-1. odpowiada za rejestrację kopii, czyli zgraniew wypuszczenia kartki na bęben z ruchem skanera.20-2 regulacja nasycenia kopii.
    pozdrawiam horse
  • #20 3801896
    tjelektronik
    Poziom 11  
    Witam-spróbuj zmienić nastawienie naświetlania oryginału kodem 20-2 -start-przyciskiem 5 ustaw na wyświetlaczu np. 42-start-stop-wyłacz i włącz kopiarkę

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności naprawy kserokopiarki Xerox 5616, zakupionej tanio na Allegro, z przebiegiem około 200 tys. kopii. Problemy obejmują fatalną jakość kopii, prawdopodobnie spowodowaną zużyciem bębna selenowego oraz wywoływaczki. Konserwacja i czyszczenie optyki oraz elektrod może poprawić jakość, jednak wymiana bębna i listwy czyszczącej (zbieraka tonera) jest często konieczna. Regulacja docisku listwy czyszczącej i ustawienia ekspozycji (kod 20-2) mogą wpłynąć na jakość kopii. Wskazano, że bęben w modelu 5616 jest trwały i wytrzymuje do 200 tys. kopii, ale części zamienne są drogie i trudno dostępne, co obniża opłacalność naprawy. Rolki podajnika papieru można regenerować lub zastępować częściami z innych modeli, np. Minolty, a sprężyny dociskające papier wymagają regulacji lub wymiany. Zaleca się fachową konserwację, a dla osób bez doświadczenia naprawa może być trudna. Kody serwisowe na panelu (np. 20-1 rejestracja, 20-2 ekspozycja) pozwalają na regulacje, ale większość ustawień lepiej pozostawić bez zmian. Czyszczenie elektrod izopropanolem poprawia jakość, ale zużycie listwy czyszczącej może powodować niedokładne rozładowanie bębna i powidoki na kopii. Części zamienne można próbować zamawiać w firmach Arbiko lub Arton (Kraków), choć dostępność jest ograniczona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA