Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Głośnik do skrzyni. Skrzynia ma ok 60 litrów. Wcześniej był GDN 25/60/1.

_mazur_ 28 Dec 2006 19:46 3080 25
    _mazur_
    Level 14  
    witam, mam skrzynie o wymiarach 0,33m x 0,28m x 0,65m czyli jakies 60 litrów.
    Czy glosnik Alphard HW-1000 8Ω 25cm 150W nadawal by sie do tej skrzyni jako glosnik niskotonowy?
    http://www.centrumelektroniki.pl/sklep/product_info/n/Glosnik_Alphard_HW_1000_8_937_25cm_150W/cP/537_13_173/pId/12572.html
    Wczesniej siedzial w niej Tonsil GDN 25/60/1.
    (jest to skrzynia trojdrozna).
    Myslalem tez o wsadzeniu tam Alpharda LW-1000 8Ω Omega 25cm 200W ale sklep nie ma w chwili obecnej tego modelu.
    A moze moglibyscie cos zaproponowac?

Byl bym wdzieczny.
    Pozdrawiam
    Mery84
    VIP Meritorious for electroda.pl
    W zadnym wypadku nie waz sie wkladac do tej skrzyni zadnego Alpharda!! To skrzynka z Mildtona i jesli sredni i wysoki sa sprawne i masz w srodku oryginalna zwrotnice to zainwestuj w oryginalnego GDN25/60/1 i przywrocisz tej kolumnie swietnosc!! Natomiast jesli masz stary GDN (wogole to nie piszesz czemu chcesz wymieniac co sie stalo staremu? spalony? zerwane zawieszenie??) to regeneruj i bedzie doskonale sluzyc dalej.
    _mazur_
    Level 14  
    sredniotonowy nie jest sprawny,
    co do niskotonowego, to byl juz 1 regenerowany przeze mnie, ale ulegl uszkodzeniu, musialem go calego rozebrac, poniewaz przy podklejaniu dolnego zawieszenia cewka sie przykleila do magnesu, gorna czesc z magnesu odkleilem i oczyscilem, i teraz musze ja wycentrowac poniewaz do tej czesci kosz jest przykrecany. i tak liczac za naprawe zaplacilbym okolo 40 zl ( jesli dobrze zloze ) i zastanawiam sie nad kupnem nowego,

mam 2 takie kolumny, a zdjecie jest tej sprawnej poniewaz 2 stoi w garazu, napedzane sa Diora ws 440, a raczej jest wersja Crown.

i sadze ze za mocny to jest wzmak na te tonsile niskotonowe, wiec to jest 2 powod dlaczego mysle nad kupnem nowego mocniejszego glosnika.

Dodano po 3 [minuty]:

zaciekawil mnie takze glosnik http://www.allegro.pl/item151323161_tonsil_altus_mildton_gdn25_gdn_25_80_extreme.html

Dodano po 1 [minuty]:

oraz http://www.allegro.pl/item152078473_gdn25_80_60_40_zamiennik_tonsil_gumowe_zawieszenie.html

Dodano po 29 [minuty]:

oraz http://www.allegro.pl/item153237337_glosnik_vk_1039n_25cm_300w_8ohm_mocny_bass_nowy.html
    DJ Volt
    Level 25  
    Ten wzmacniacz nie jest za mocny. Śmiem twierdzić, że Tobie coś nie wyszło przy regeneracji i było coś nie tak.
    Anonymous
    Anonymous  
    Mery84
    DJ Volt ma racje musiales cos mocno sknocic bo znam bardzo dobrze Mildtony i wiem ze to nieprzecietne kolumny i pod moca estradowej Vermony Regent 1020 2x200W (sinus nie jakies RMS itp itd to wzmak z RFN z poczatku 80lat :)) dawaly rade to pod WS440 tez sobie smialo beda radzic. Odpusc sobie jakies VK, Extreme i inne smieszne dziadostwo zainwestuj w Tonsile - kup regenerowane z Allegro zregeneruj jeszcze raz lub kup nowe i zobaczysz ze Mildton ma bardzo ladne brzmienie. Wszystkie dziwne smieci z allegro maja najczesciej marna skutecznosc i wysokie ci zaglusza niskie a w te 300W tez nie wierz bo slyszalem niejedne Dibeisi i inne wynalazki jak pod moja Tosca303 2x25W wolaly pomocy przy polowie voluma bo cewki i zawieszenia byly na skraju wytrzymalosci.
    M-ej
    Level 12  
    Kiedys kolega przyniosl domnie Altusy 110 na Alphardach to nieprzekraczałem połowy na wzmaku i sie wypierdziały a ponoc mialy 80w mocy. A w swoich Atusach 110 mam orginalne nowe GDN 25/40 i pompują dobrze :) Lepiej pozbieraj na spokojnie kase i wstaw wnie orginalne Tonsilowskie głosniki. NIE POŻAŁUJESZ daje ci słowo :)
    _mazur_
    Level 14  
    no to chyba zaczne regenerowac tamten glosnik, a co do wczesniejszej regeneracji to bylo dobrze :) tylko po jakims czasie dolne zawieszenie sie zaczelo odklejac i chcialem je dokleic, i cewka sie przykleila do magnesu :P

dzieki za opinie
    a polecilibyscie moze jakis sklep w ktorym kupic czesci do regeneracji czy moze allegro?
    i jak wycentrowac magnes? bo czesc do ktorej przykrecany jest kosz jest odklejona od magnesu .
    i macie jakies rady co do samej regeneracji :>?
    pozdrawiam

a i jeszcze jedno, patrzylem w sklepie internetowym czesci, i np. byly 3 rodzaje wykonania cewki, jakas specjalna musi byc? bo tak samo wszystkie czesci do gdn 25/60/1 sa w roznych wydaniach
    np. 3 rodzaje wykonan cewek http://www.umifon.pl/cewki.html
    2 rodzaje wykonan resorow dolnych http://www.umifon.pl/resory.html
    2 rodzaje wykonan resorow gornych http://www.umifon.pl/zawieszenia.html

jak bym zamawial czesci to musze pomierzyc wszystko, ale np otworu na cewke nie zmierze bo jej nie mam, jesli mialbym zamawiac to zmierzylbym srednice czesci na ktora idzie cewka,

czy sa moze gdzies wszystkie dane tak zebym nie musial mierzyc do gdn 25/60/1 ?

i jeszcze jendo pytanie? co by dalo jakbym wkleil membrane estradowa a nie zwykla?

pozdrawiam

Dodano po 6 [minuty]:

patrzac dalej, kopulki sa pod roznym katem do poziomu, od 25 stopni do 55, jak dobrac je do danych membran?

Dodano po 4 [minuty]:

i do tego sporo drozej niz na allegro, membrana 25 cm z zawieszeniem gornym - 26.50 :D to duzo drozej
    _mazur_
    Level 14  
    wentylowane glosniki sa chyba lepsze od zwyklych skoro takie zaczeli produkowac, a te GDN 25/60/1 nie sa wentylowane. CZy mozna je jakos rozwiercic? czy nie bardzo? bo zdarzalo sie ze sporo czasu graly, nawet do 9 h bez przerwy, wiec lepiej jakby byly wentylowane :roll:
  • Helpful post
    Mery84
    W zadnym przypadku nie kombinuj z wierceniem magnesow. Znam jeden przypadek i skonczylo sie to ze kumpel pozegnal glosnik w smieciach. Jesli fabrycznie gralo dobrze i wytrzymywalo 9h to znaczy ze nic im sie nie stanie. Moje Altusy140 tez nie sa wentylowane a wierz mi przeciagly od popoludnia do bialego rana na malutkiej dyskotece i nadal maja sie dobrze.

Co do GDN 25/60/1 to prosze bardzo wymiary:
    Głośnik do skrzyni. Skrzynia ma ok 60 litrów. Wcześniej był GDN 25/60/1.

i wszystko inne co moze ci sie na jego temat przydac:
    Impedancja - 8 [Ohm]
    Pasmo przenoszenia - 60 - 5 000 [Hz]
    Moc nominalna - 60 [W]
    Moc maksymalna - 120 [W]
    Efektywność - 92 [dB]
    Częstotliwość rezonansowa FS - 37 [Hz]
    Rezystancja cewki - 7 [Ohm]
    Wysokość cewki - 13.5 [mm]
    Średnica rdzenia cewki - 48 [mm]
    Wysokość szczeliny - 8 [mm]
    Szerokość szczeliny - 1.5 [mm]
    Średnica zewnętrzna magnesu - 120 [mm]
    Średnica wewnętrzna magnesu - 60 [mm]
    Wysokość magnesu - 18 [mm]
    Waga magnesu - 0.76 [kg]
    Indukcja w szczelinie B - 0.81 [T]
    Energia w szczelinie - 486.7 [mJ]
    Materiał magnesu - ferryt
    Materiał membrany - celuloza
    Materiał zawieszenia - pianka
    Materiał korpusu cewki - nomex
    Materiał cewki - miedź
    Materiał kosza - blacha stalowa
    Objętość ekwiwalentna VAS - 0.11 [m^3]
    Dobroć mechaniczna QMS - 2.76
    Dobroć elektryczna QES - 0.42
    Dobroć całkowita QTS - 0.36
    Całkowita masa ruchoma MMS - 0.026 [kg]
    Podatność mechaniczna zawieszeń CMS - 71.3x10^-5 [m/N]
    Wskaźnik siły BI - 10.2 [Tm]
    Powierzchnia czynna membrany SD - 0.033 [m^2]
    Waga głośnika - 2.6 [kg]

Co do membrany estradowej to jesli byla zwykla na piance to taka wklej nie ma sensu kombinowac tak zaprojektowali i bylo dobrze wiec tak zostaw :)
    Pozdrawiam
    _mazur_
    Level 14  
    co do piankowych to mowie NIE :D wykruszaja sie szybko, te mailem na gumowych po regeneracji i bylo git :) a jakies rady co do centrowania?
    DJ Volt
    Level 25  
    Co do gumowych to my mówimy nie :P! Dzisiejsze pianki są lepsze. Moje Altusy 140 mają koło 14 lat, a pianki wciąż są świetne, spokojnie mogę chwycić palcem i nic jej się nie dzieje.
    MlodyAmator
    Level 13  
    Witam.

Ja może nie mam zbyt dużo praktyki z centrowaniem cewki, ale gdzieś przeczytałem, że dobrze jest włożyć cewkę na miejsce i między środkowy trzpień a cewkę wsunąć papier, tak żeby wszedł z lekkim oporem [w załączniku jest rysunek podglądowy, przepraszam za jakość ale to moja niecierpliwość do plastyki i paint ;) ]. Trzeba ją jeszcze wycentrować pionowo, tzn. ja brałem suwmiarkę/dobrą linijkę i mierzyłem wysokość zwoi i dzieliłem ją na pół, następnie tak z 3-5mm w górę i w tym miejscu pokrywa się z wysokością trzpienia. Zrobiłem w ten sposób tylko dwa głośniki, ale działają do dzisiaj i jak na moje ucho nie zauważyłem różnicy w dźwięku... ;)

Pozdrawiam,
    Piotrek.
    -------------------
    Szczęśliwego Nowego Roku!
    Mery84
    Ja osobiscie tez nie ufam poprawianiu producentow. Jesli byla pianka to ma tam byc pianka a nie guma. Choc przyznaje ze smutkiem ze mam Altusy140 na gumach. Takie kupilem bo mialem blisko do kolegi za blok cena byla przystepna i stan bardzo dobry i sluza znakomicie. Nadal jednak korci mnie zeby przywrocic im pianki ale nie wiem czy warto ingerowac boje sie ze jak dzialaja dobrze i zaczne grzebac to posypia sie problemy.
    _mazur_
    Level 14  
    to moze zostawie te pianki :)

ale jest jeden problem. przed chwila jak rozdzielalem dolny nabiegunnik od magnesu, magnes mi pekl na 2 rowne czesci, prawie tak jakby go ktos przecial, da sie go zlozyc normalnie ze widac tylko pekniecie, czy to nie przeszkadzalo by ze magnes pekl? ciut kleju miedzy te 2 czesci oraz samo przyciagnie sie magnesow powinno byc dobrze wedlug mnie, czy to ma znaczenie ze on pekl?

a co do centrowania to chodzilo mi o centrowanie nabiegunnika gornego do ktorego przykrecony jest kosz z magnesem i dolnym nabiegunnikiem, ale i tak dzieki, w koncu cewke tez mudze centrowac :)

pozdrawiam

Dodano po 4 [minuty]:

a znacie jakis dobry i wiare tani sklep w ktorym mozna kupic czesci do glosnikow?
    prosze piszcie :)

pozdro

Dodano po 3 [godziny] 50 [minuty]:

no to jak z tym magnesem jest :?: :twisted:
    DJ Volt
    Level 25  
    Teraz to sobie już możesz czatować na allegro na jakieś GDN ;). Sam tego nie złożysz, nie wspomne o pękniętym magnesie.
    _mazur_
    Level 14  
    ale moglbys napisac czemu tak sadzisz, czy magnes nie moze byc pekniety czy poprostu we mnie nie wierzysz :P , juz raz skladalem glosnik prawie od podstaw i chodzi do tej pory :|

Dodano po 6 [minuty]:

czy taki gdn bylby dobry ? http://www.nowyelektronik.pl/opisy/opis.php?nr=56325

Dodano po 47 [minuty]:

pomoglibyscie cos wybrac?
    bo teraz mam problem :(
    co myslicie o tych glosnikach :
    http://www.allegro.pl/item152592801_nowe_gdn_25_150_8_ss_wl_szklane_25_cm_150w_8ohm.html
    http://www.allegro.pl/item151323161_tonsil_altus_mildton_gdn25_gdn_25_80_extreme.html
    http://www.allegro.pl/item153662002_gdn_25_100_zaminnnik_tonsil_z_mocniejszym_basem.html
    http://www.allegro.pl/item153704456__gdn_25_75_zaminnnik_tonsil_altus_mildton_150w.html
    http://www.allegro.pl/item153724284_koppa_lk1000_25_cm_10_bezkonkurencyjne_8_ohm.html

i szkodzi ten pekniety magnes? bo wolalbym sam zrobic ten glosnik bo lubie majsterkowac :D jakbym wypoziomowal ten nadbiegunnik

Dodano po 8 [minuty]:

a tak mysle moze nie kupywac glosnika tylko jak sie trafi sam kosz do GDN 25/60/1 Tonsila,

doradzcie :)
    Mery84
    Ehhh i w kolo macieju znow wrocilismy na poczatek rozmowy...
    Pytales o Alpierdy i inne smieci odradzilismy ci je przekonalismy do regeneracji oryginalnego GDN stwierdzasz ze masz pekniety magnes (ciekawe co go spotkalo bo w zyciu nie slyszalem o peknieciu magnesu z glosnika) i nici z regeneracji i chcesz wpakowac tam Alpierda albo jakiegos Koppa (koppa to ja bym zasadzil producentowi za ta moc 200W :/ pewnie z 40W nie przetrzymaja nie mowiac o skutecznosci). Obecnie jedyne przy czym ja obstaje to albo oryginalny GDN z Allegro (ew. regenerowany) albo nowy zadnej innej opcji nie widze w twoim przypadku.
    _mazur_
    Level 14  
    gorny nabiegunnik odszedl latwo od magnesu, reszte wsadzilem w imadlo i zaczalem postukiwac srubokretem i mlotkiem, i magnes sie rozpadl na 2 krazki, jedna czesc zostala z nadbiegunnikiem a druga sama. ale nic sie nie skruszylo z magnesu i da sie go normalnie zlozyc w 1 czesc i widac tylko pekniecie

magnes pekl poziomo a nie pionowo,

czyli nie da sie tego naprawic?

a w linkach dalem tez GDN tylko ze od STX-a , on takze nie pasuje?
    Mery84
    Mozesz probowac skleic magnes zywica ale nie wiem czy to bedzie proste. Musialbys jakimis zapalkami lub czyms podobnym zrobic rowna szczeline i wogole. Natomiast co do STX`a to na elce sa bardzo rozne opinie jedni je chwala inni twierdza ze sa do d***. Naprawde ciezko mi powiedziec jakie one sa bo nie mialem zadnego ale podobno nie sa to az takie zamienniki jak sie producent zarzeka ale popros o opinie kogos kto mial z nimi wiekszy kontakt niz ja.
    _mazur_
    Level 14  
    hmm. te 2 czesci magnesu sie przyciagaja i potrzebuje troche sily dac zeby je rozlaczyc, wiec nie sadze zeby sie same rozlaczyly, a jeszcze przy dodaniu kleju to calkiem niemozliwe.

tylko pytam czy to nic nie szkodzi?

zalaczam 4 zdjecia z 4 stron tego magnesu, a praktycznie pekniecie jest tylko z 1 i idzie pod skosem i na 2 strone nie dochodzi.
    Mery84
    Wsumie nie wyglada to tragicznie moze faktycznie troche kleju i bedzie ok. Jesli sie nie myle to indukcja w szczelinie sie nie zmieni dopoki magnes bedzie mial takie same parametry a parametry zmienia sie dopiero po zmniejszeniu (ubytek,ulamanie) magnesu czyli magnetycznie glosnik powinien byc nadal ok. Pozostaje sprawdzic cewke czy jest ok i wszystko zlozyc do kupy z nowa membrana na piance.
    Pozdrawiam
    _mazur_
    Level 14  
    prosilbym o opinie jeszcze kilku osob :)
    np. Dj Volt niech swoja napisze tylko uzasadniona bym prosil :)
  • Helpful post
    DJ Volt
    Level 25  
    No więc, zupełnie nie wiem jak na pracę głośnika może wpłynąć pęknięcie magnesu, na pewno nic nie poprawi, więc może tylko pogorszyć sprawę. Potem jest jeszcze kwestia złożenia tego głośnika. To chyba nie jest taka prosta sprawa, obawiam się, że nie wycentrujesz tego nadbiegunnika odpowiednio względem magnesu. Na koniec przedewszystkim poczytaj sobie http://www.akustyka.tk/ . Dużo różnych ciekawych informacji.
    _mazur_
    Level 14  
    co do centrowania to wyobrazam sobie to tak:
    wezme suwmiarke i tak wymierze, zeby z kazdej strony byla taka sama odleglosc od trzpienia do nabiegunnika. narazie tak to sobie wyobrazam, juz biore sie za lekture :)
    pozdro

Dodano po 1 [godziny] 19 [minuty]:

no poczytalem wszystko a to juz wiedzailem , szkoda ze nic nie pisza na temat centrowania nabiegunnika :/ jak to zrobic? czy dobrze mysle? (post wczesniej)

Dodano po 1 [godziny] 50 [minuty]:

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=52&vItemDB=itemdb
    czy ten glosnik dobry by byl na zamiennik?

porownywalnie: ten - tonsil
    Fs: 25,3877 Hz - 37
    Qms: 1,3588 - 2.76
    Qes: 0,5447 - 0.42
    Qts: 0,3888 - 0.36
    Cms: 7.4 - 7.13
    Mms: 52 - 26

w stx maja magnes pasujacy do tonsilow, ale centrowac nabiegunnik i tak trza