Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Cewki w Tarabanie-liczba zwoji!!!

Błażej_Radom 28 Gru 2006 20:46 1593 13
  • #1 28 Gru 2006 20:46
    Błażej_Radom
    Poziom 12  

    Witam! potrzebuje liczbe zwoji w cewkach L3 i L4 w radioodbiorniku Taraban! Pozdro

    0 13
  • Pomocny post
    #2 29 Gru 2006 06:40
    plustek
    Poziom 31  

    Witam.
    Cewka L3 ma 2 zwoje a L4 3 zwoje DNE0.4 mm, średnica cewek 4mm, powietrzne.
    Pozdrawiam.

    0
  • #3 29 Gru 2006 15:04
    Błażej_Radom
    Poziom 12  

    Moglbys jeszcze podac jaka jest L2 bo w moim tarabanie ktos je zniszczyl nie moge go przestroic do konca

    0
  • #4 29 Gru 2006 22:48
    plustek
    Poziom 31  

    Akurat z tym będzie problem, bo tą cewkę wylutowałem. W tej chwili jestem w pracy, jak rano będę w domu to poszukam, powinienem ją znaleźć i ci podam.
    Pozdrawiam.

    0
  • #5 03 Sty 2007 00:59
    plustek
    Poziom 31  

    Niestety cewki nie udało mi się odnaleźć...chyba pozostaje ci dobranie czegoś metodą prób lub jeszcze ktoś będzie miał ten odbiornik i poda ilość.
    Pozdrawiam i powodzenia.

    0
  • #6 04 Sty 2007 16:12
    Błażej_Radom
    Poziom 12  

    A masz moze jakas alternatywe dla ul1481 bo slaba jakosc dzwieku jest z niego , chodzi mi o jakis nowszy odpowiednik , lepsza jakosc ,

    0
  • #7 04 Sty 2007 18:47
    plustek
    Poziom 31  

    Witam. Jedyne co mi przychodzi do głowy to TBA810AS, UL1481P (ten ma radiator lutowany do druku) i UL1440. Ten pierwszy jest ścisłym odpowiednikiem, zaś ostatni ma większą moc - 10W, ale wymaga wyższego napięcia zasilania. Co do jakości to bym się sprzeczał, te układy swego czasu (i do tej pory) bardzo ładnie grały. Sugeruję wymienić elektrolity przy wzmacniaczu - zwłaszcza C91, ponadto C83 i C87, bo przez tyle czasu raczej na pewno wyschły i stąd może być niska jakość dźwięku. Nie zaszkodzi wymienić kondensatora w zasilaczu C93.
    Poniżej masz noty katalogowe do układów:
    http://alfa.iele.polsl.gliwice.pl/elenota/CEMI/ul1481.pdf
    http://alfa.iele.polsl.gliwice.pl/elenota/CEMI/ul1440.pdf
    Mały offtop: w dawnych czasach do Tarabana wmontowałem stereodekoder na UL1621 i wzmacniacz na 2 x UL1440. Grało to naprawdę przyzwoicie.
    Pozdrawiam i miłego odbioru.

    0
  • #8 04 Sty 2007 19:28
    Błażej_Radom
    Poziom 12  

    Wszystkie elektrolity juz dawno wymieniłem! Elektrolit zasilacza też, dałem nawet 15000uF/25V bo nie miałem innego. A problem polega na tym że jak podgłosze do połowy to głośnik zaczyna harczeć głośno basem. Myślałem że to źle przestrojone radio, ale podłączyłem pod wejście magnetofonowe odtwarzacz CD i jest to samo! Zastanawiam sie czy nie zaaplikować tam jakiegos kitu Jabela czy cos podobnego o podobnej mocy! Co radzisz?

    0
  • Pomocny post
    #9 04 Sty 2007 21:30
    plustek
    Poziom 31  

    Ja to bym zaczął od sprawdzenia toru audio, czy na ślizgaczu potencometru głośności sygnał nie jest już zniekształcony. Możesz to zrobić za pomocą dowolnego wzmacniacza lub szukacza np z tej strony http://www.republika.pl/tom5555/pliki/projekty/szukacz/index.htm
    Jeśli sygnał będzie już zniekształcony, to do sprawdzenia poprzedzający układ przedwzmacniacza na tranzystorze T5, w przypadku sygnału niezniekształconego możesz mieć uszkodzony sam układ UL1481 lub głośnik. Możesz się wpiąć z zewnętrznym sygnałem na wejście końcówki celem jej bezpośredniego sprawdzenia (nie wiem czy podłączałeś głośnik zewnętrzny i czy na nim też zniekształcało). Kit możesz zastosować jak się okaże że masz uszkodzony scalak i będziesz miał problem z jego dostaniem.
    Pozdrawiam.

    0
  • #10 05 Sty 2007 15:10
    Błażej_Radom
    Poziom 12  

    Uszkodzna byla koncowka , dzieki za pomoc , nie dostalem tego ul1481 wiec kupilem kit jabela j67 i gra piekniutko , ale mam jeszcze jedno pytanie , otoz zamierzam zainstalowac inny wzmacniacz i nie wiem do jakiego maksymalnego napiecia moge to podlaczyc aby nie uszkodzic tunera , zastanawiam sie nad jakims kitem o mocy 10-20 wat , mam trafo 18V/1,5A i co za tym idzie zainstalowal bym samo trafo plus wzmacniacz nie budujac osobnego zasilacza wykorzystujac prostownik i filtry ktore tam sa a chce mocniejszy wzmacniacz poniewaz wlozylem do radia glosnik samochodowy tonsila 20W/4ohm dwudrozny (fabryczny byl uszkodzony mechanicznie ) wiec pytanie brzmi : czy tuner pracuje tylko na takim napieciu jakie ma fabrycznie

    0
  • Pomocny post
    #11 05 Sty 2007 16:05
    plustek
    Poziom 31  

    No fajnie że w końcu zagrało. Na początek pomyślałem o wykorzystaniu taniego i dostępnego wzmacniacza samochodowego TDA2005. Przy połączeniu mostkowym ma on moc ok 20W przy 4Ω i zasilaniu 14,4V http://www.elenota.pl/pdf/STMicroelectronics/1451.pdf
    Musiałbyś jednak obniżyć mu napięcie zasilania do ok. 14V. Możesz to zrobić na stabilizatorze 7815 podpierając go jakimś tranzystorem np. BD911 i całość montując na kawałku radiatora. Przeglądałem noty katalogowe innych scalaków audio, jednak wymagają one napięcia symetrycznego, co wiąże się z wymianą transformatora i modyfikacji zasilacza. Część odbiorcza Tarabana nie jest stabilizowana, napięcie zasilające 13V jest uzyskiwane wskutek spadku napięcia na rezystorze R45. Teraz nasuwa mi się pytanie czy ci się skrzynka nie rozleci :D
    Pozdrawiam.

    0
  • #12 07 Sty 2007 10:23
    Błażej_Radom
    Poziom 12  

    Jednak doszedlem do wniosku ze zaloze tam kit ne 011 na tba810 zasilanie na 12 v daje jakies 12w wiec w radiu przy tym trafie uzyskam kolo 5 w i to mi wystarczy , poza tym gdzies na forum wyczytalem ze wymiana ul 1211 na 1219 poprawia jakosc odbioru , co myslisz o tym by go tam zaaplikowac

    0
  • Pomocny post
    #13 07 Sty 2007 10:40
    plustek
    Poziom 31  

    TBA810 to jest dokładnie to samo co UL1481, nie musisz montować kitu tylko wlutować w miejsce starego bez obniżania napięcia. http://alfa.iele.polsl.gliwice.pl/elenota/STMicroelectronics/tba810.pdf
    Co do UL1219, to się z nim nie spotkałem i nie znalazłem nic w necie na jego temat, tak że w tym przypadku pomóc nie mogę. Jeśli źle odbiera to świadczy jedynie o złym dostrojeniu obwodów po przestrojeniu (właśnie przypomniała mi się nieszczęsna L2 - może w tym jest problem). Bez odpowiednich przyrządów jest to żmudne ale wykonalne. Jak się już uporasz z końcówką będziemy działać dalej z odbiorem.
    Pozdrawiam.

    0