Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podpięcie zestawu NOKI pod radio VW

wachowicz 28 Dec 2006 21:10 3377 12
    wachowicz
    Level 10  
    Witam ma taki problem posiadam radio vw w passacie B5 chodzi mi dokładnie o podłączenie zestawy głośnomówiącego NOKI mój problem polega na tym że zestaw jest już zamontowany w aucie ale przy nodze pasażera był głośnik od tel. musiałem go zdemontować bo został połamany u poprzedniego właściciela i chcę podłączyć tak zestaw żeby było słychać rozmowę tel. w głośnikach sam. do tamtego głośnika dochodziły kabelki podpowiedzcie mi jak je podłączyć do kostki ISO w radiu :?:[/quote]
    SlaweK
    Level 43  
    Proścej będzie poszukać nowego głośnika zewnątrznego i ukryć go po plastikami auta. Te radia nie mają wejścia na które mógłbyś wejść sygnałem z wyjścia głośnikowego zestawu a tylko wyciszanie gdy dzwoni telefon.

SławeK
    wachowicz
    Level 10  
    ale mój znajomy ma tak podłączone w passacie i ma podobny zestaw i radio hm.
    SlaweK
    Level 43  
    Są zestawy głośnomówiące z mocniejszym wzmacniaczem i odłączają one głosniki od radia na czas rozmowy i dołączają je do zestawu głonomówącego, ale efekt średni, cząsto głośniki auta zbyt dudnią by dźwięk rozmowy było dobrze zrozumiały, lepszy jest zwykły głośniczek-krzykacz.

SławeK
    Nawigator
    Level 33  
    Nowe radia niektóre z gniazdem quadlock do vw maja piny opisane TEL+/- ale jak sie je podpina nie wiem a skoro wachowicz nawet nie zna typu radia to można tylko spekulować.
    Pozdr. N.
    wachowicz
    Level 10  
    Typ radia to jest vw BETA a jeszcze zauważyłem coś takiego jak podłączę tel. i dzwonie na niego to wycisza mi radio ale na wyświetlaczu NOKI 6310i powinien się pojawić samochodzik i tel. powinien się zacząć ładować ale się nic nie dzieje z tel.
    SlaweK
    Level 43  
    Albo Twój zestaw mimo pasującego uchwytu nie jest kompatybilny z telefonem, może być od Nokii 51/61, albo masz zabrudzone złącze w telefonie albo zostaw jest źle podłączony(brak zasilania). Brak ładowania świadczy o tych dwóch ostatnich przypadkach. A radii VW o nazwie BETA znam ze 30 modeli...

SławeK
    wachowicz
    Level 10  
    w instrukcji od radia tylko pisze RADIO BETA serien-nr vwz2z2xxxxxx

a radio jest z passata b5 z 1999r
    wachowicz
    Level 10  
    zapoznałem się z linkami podanymi przez ciebie i ja nie mam takiego radia jakie mi podąłeś podam ci link z radiem który posiadam

http://www.erta.ru/base/vw/beta5.shtml

Dodano po 1 [godziny] 48 [minuty]:

znalazłem opis złącza radia zamieszczam je poniżej
    A: Zasilanie
    1. GA (Gala)
    2. MUTE
    3. K-BUS
    4. S-Komt (+12V za stacyjką)
    5. + (patrz uwaga)
    6. Podświetlenie
    7. UB+ (+12V z akumulatora)
    8. Masa (-)

B: Głośniki
    1. RR+ (*)
    2. RR- (*)
    3. RF
    4. RF -
    5. LF
    6. LF -
    7. LR+ (*)
    8. LR- (*)

C: Zmieniacz / Wyjścia liniowe
    1. line out LR (*)
    2. line out RR (*)
    3. COM. (*)
    4. line out LF (*)
    5. line out RF (*)
    6. sterowanie +12V (*)
    7. Tel+
    8. Clock (*)
    9. Data (*)
    10. Ena (*)
    11. Rem-C
    12. Tel-
    13. Data In
    14. Data Out
    15. Clock
    16. UB+ (wyjście 12V niewyłączane)
    17. wyjście +12V wyłączane
    18. COM (masa)
    19. AF-L
    20. AF-R

I mam takie pytanie złącze tel + i tel - to na moje rozumienie to właśnie powinno być podłączony kabelek +/- co szedł do głośniczka tzw. papugi żeby słyszeć rozmowę tel. w głośnikach
    SlaweK
    Level 43  
    Dodam że radia w tej serii dla VW robił Grundig, Blaupunkt, Philips, Sony, Technisat, Panasonic i chyba Clarion jeszcze. Z przodu nie różniły się poza zdejmowanym panelikiem ale miały inną elektronikę i niekiedy dodatkowe funkcje, tak że opis złącza musi być do dokładnie tej wersji. Ty masz wersję Grundiga na co wskazuje VWZ2Z2, blaupunktowska wersja miała numer VWZ1Z2....

SławeK
    Nawigator
    Level 33  
    Wg. schematu Beta5 Grundiga Tel+/- czyli C7/C12 jest to wejście zewnętrzne do radia. Wygląda to na wejście różnicowe przemostkowane rezystorem 4k7 i 2 kondensatory do procesora ale Tel- jest na procesorze fonii opisany jako TEL-GND czyli można dać na masę. Aktywacja prawdopodobnie zwarciem MUTE (czyli A2) do masy. Nie sprawdzałem osobiście a schemat wzięty z Elektrody. Czyli głośniczek wychodzi na pewno z zestawu Nokii a do radia musi iść jakiś inny kabelek.
    Pozdr. N.
    wachowicz
    Level 10  
    czyli spróbuje podłączyć te kabelki od głośniczka do kostki ( TEL - / + ) a jeszcze jedno coś mnie nie pokoi wkładam tel. pojawia się samochodzik na wyświetlaczy i z znika ale przejdę do konkretów jeżeli bateria jest na niskim poziomie to powinna się ładować a u mnie się nie ładuje ale dwa razy zaczął ładować i nie wiem co jest z tym grane a po drugie jak powinien ktoś dzwonić to powinien mi wyciszyć radio a nie wycisza ale jak zdejmie tel. razem z słuchawką z zamocowania to wtedy radio się wycisza hmmmmmmmmmm