Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Spawarka Migomat OZAS Opole-problem

gajart 31 Sie 2003 13:52 33440 11
  • #1 31 Sie 2003 13:52
    gajart
    Poziom 13  

    Witam
    Mam problem ze spawarką jak wyżej.
    Działa blok podawania drutu spawalniczego natomiast nie działa układ sterowania 6 tyrystorów wpiętych w mostek prostowniczy.
    Blok sterowania składa się z 4 płytek elektronicznych, w tym trzy jednakowe i jedna całkiem inna.
    Te trzy sterują tyrystorami a ta czwarta nie wiem jakie spełnia zadanie przypuszczalnie zadaje parametry prądu spawania i podaje na układy regulacji tyrystorów.
    Nie ma napięcia na wyjściu z mostka prostowniczego (tyrystory nie są włączane)
    Nie posiadam schematu ani żadnych info o tej spawarce.
    Mam zamiar wymienić wszystkie kondenzatory elektrolityczne i układy scalone takie jak UCY 7400, ULY 7741, UL7523
    ale niestety okazało się że nie tak łatwo je kupić. Diody i tranzystory jakoś da się sprawdzić przez wylutowanie i prosty pomiar natomiast jest problem z układami scalonymi ULY 7741, UL7523 bo nie znam ich parametrów ani funkcji pełniących w omawianym układzie.
    Nie ma możliwaści pomiarów na dziąłającym sprzęcie bo płytki są schowane w kasecie.
    Może ktoś z szanownych bywalców tego forum podpowie coś ciekawego lub przynajmniej prześle info o układach ULY 7741, UL7523
    A może jakaś info gdzie te układy można kupić w Krakowie
    Pozdrowienia niech moc będzie z nami

  • #2 31 Sie 2003 15:13
    elbob
    Poziom 32  

    Witam.

    ULY 7741 to uniwersalny wzmacniacz operacyjny.
    Odpowiednik to np.: UM 741, LM 741 itp.
    http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl/data/Fairchild/docs/lm741.pdf

    UL 7523 to regulator napięcia.
    Odpowiednik to np.: UM 723, LM 723 itp.
    http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl/data/National_Semiconductor/docs/lm723.pdf

    Układy te powinieneś kupić bez problemu w Krakowie w sklepie z częściami elektronicznymi lub na giełdzie oczywiście elektronicznej.

    Możesz również zamówić np. tutaj:
    http://www.radiohobby.com.pl/
    http://www.tme.com.pl/
    http://www.cyfronika.com.pl/

    Pozdrawiam.
    elbob

  • #3 31 Sie 2003 21:07
    stasiekm
    Poziom 29  

    ucy7400 - 4 nandy ttl =sn7400
    lub 4011 cmos

  • #4 02 Wrz 2003 08:17
    pijak
    Poziom 2  

    Mam schematy do tej spawarki, lecz niestety nie dysponuje skanerem. Zrobiłem dwie fotki aparatem cyfrowym schematów do interesujących cię płytek. Niestety jakość schematów + technika "skanowania" dała dość słaby efekt. Jeśli się nie rozczytacz to mogę Ci zrobić ksero i podesłać tradycyjną pocztą.

    Załączniki:
  • #5 02 Wrz 2003 17:20
    gajart
    Poziom 13  

    Serdeczne dzięki koledzy, a szczególne podziękowania dla pijak-a :D jak będzie wolna chwila to spróbuję poszukać uszkodzenia
    Co do wysłania schematu pocztą to jak nie dam rady naprawić to bardzo poproszę.
    Jeszcze raz dzięki
    Pozdrowienia z Krakowa
    Artur

  • #6 07 Wrz 2003 08:32
    kavma
    Poziom 21  

    Jeśli mogę podpowiedzieć w sprawie naprawy spawarki to:
    Te trzy płytki które sterują tyrystorami są identyczne i różnią się tylko nastawami potencjometrów. Można je "awaryjnie" przekładać między sobą w celu sprawdzenie pracy pary tyrystorów. Jest mało prawdopodobne by uszkodzeniu uległy wszystkie elementy na płytkach. Proponuję sprawdzić obecność wszystkich napięć zasilających. Można to zrobić mierząc je z tyłu płytek na końcówkach gniazd wtykowych. Powodzenia Kavma

  • #7 07 Wrz 2003 13:19
    gajart
    Poziom 13  

    Dzięki Kavma za odp.
    Na jednej płytce ozn TE101 znalazłom scalaka UCY7400 który był padnięty ale po wymianie ustrojstwo dalej nie chce odpalić.
    Dzięki "Pijakowi" i jego zeskanowanym schematom mam trochę jasności co do idei pracy ale dlaczego dalej nie działa to nie wiem mimoże napięcia zasilające są OK a tyrystorki nie zapalają się.
    Przestawianie płytek TE200 nic nie dało praca na jednej też nic w następnym tygodniu jeszcze zaglądnę do sprzętu narazie
    Dzięki za info.
    Pozdrówka
    Artur

  • #8 18 Wrz 2003 22:10
    tomek_t
    Poziom 10  

    Trzeba sprawdzić płytkę z przełącznikami zakresów i potencjometrami,
    miałem kiedyś taką usterkę nipewnie łączył przełącznik zadawania (zdalne - miejscowe) . Oczywiście zakładam że stycznik zasilajacy obwody mocowe łapie.
    pozdr Tomek_t

  • #9 28 Wrz 2003 15:36
    gajart
    Poziom 13  

    Dzięki za pomoc wszystkim.
    Udało mi się naprawić ten sprzęcik ale wydatnie pomogły schemaciki przesłane przez 'Pijaka" jeszcze raz dzięki jak możesz doślij resztę tego schemaciku.
    Po długich poszukiwaniach stwierdziłem przy pomocy osc. że jak ruszam plytkami to niekiedy pojawiają się impulsy sterowania tyrystorów.
    Więc dalej lutownicę w ruch i wszystkie luty na płytce zbiorczej poprawiłem
    Spawareczka odpaliła i pracuje. Nie wiem czy do końca dobrze podłączyłem zasilanie sterownika do tyrystorów w stosunku do trafa. spawalniczego- chodzi o zgodność faz.
    Jakby ktoś mógł schemat tego podłączenia podesłać to będę wdzięczny
    Pozdrowienia

  • #10 24 Wrz 2004 13:30
    adwokat
    Poziom 2  

    mam spawarke ozas 400 z podajnikiem zp2 jezeli ktos ma schemat podajnika prosze podesłac na maila instalator23(malpa)wp.pl z góry bardzo dziekuje

  • #11 15 Paź 2005 13:14
    158820
    Usunięty  
 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME