logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napędy optyczne niewidoczne na Asus M2N32-SLI z kontrolerem PCI IDE RAID

tanatos001 29 Gru 2006 22:51 3218 14
REKLAMA
  • #1 3384970
    tanatos001
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Problem występuje w następującej konfiguracji kompa:

- płyta główna AMD AM2 Asus M2N32-SLI Delux Wriles
    - procesor AMD S-AM-2 Sempron 2800+
    - system operacyjny WIN XP SP2
    - podłączony kontroler PCI IDE Ultra ATA/133 Raid (Ze względu iż na płycie jest tylko gniazdo do podłączenia dysków)

Menadzer urządzeń wykrywa i poprawnie identyfikuje kontroler

Niestety napędy podłączone do niego są niewidoczne dla komputera.

Czy ktoś wie jak można naprawić zaistniałą sytuację?
  • REKLAMA
  • #3 3385129
    tanatos001
    Poziom 11  
    vacpan napisał:
    na początku sprawdź tasiemki i zworki przy napędach.

Tasiemki są sprawdzone, zworki również

podłączyłem dwa napędy, każdy na oddzielnej taśmie
    1. nagrywarka CD Samsung
    2. nagrywarka DVD LG

Jeden jest ustawiony na Slave drugi na Master

Jesli byłaby to sprawa zworek, to przynajmniej jeden napęd powinien być znaleziony
  • REKLAMA
  • #4 3385159
    Elektronick
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    a BIOS je widzi??
  • REKLAMA
  • #6 3385181
    tanatos001
    Poziom 11  
    GALILEO napisał:
    zacznijmy czy te napędy sa dobrze podłączone i czy tasmy sa sprawne ?tzn czy próbowałes na innej taśmie ?

Sprawdzałem na innej taśmie

[/quote]

Dodano po 1 [minuty]:

Elektronick napisał:
    a BIOS je widzi??

W Biosie nie mogę znależć napędów, być może nie umiem ich znależć ;(
  • REKLAMA
  • #7 3385211
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Nie wszystkie kontrolery działają z optykami, niektóre mogą działać tylko z hdd.
    Poza tym, wytłumacz proszę, dlaczego do płyty tych optyków podłączyć nie możesz, bo to mnie dziwi.
    Napisz dokładną nazwę tego kontrolera, przy czym jeśli to któryś z FastTrak-ów to zapomnij o optykach.
  • #8 3385223
    grito
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    skoro to jest kontroler pci to w biosie napędów nie znajdziemy. Sprawdź czy wszystko ok jest ze sterownikami. Możliwe że poprostu kanały ide z kontrolera są wyłączone. Konfigurację sterownika znajdziesz zapewne w menedżerze urządzeń -> Kontrolery IDE ATA/ATAPI
  • #9 3385229
    tanatos001
    Poziom 11  
    iron64 napisał:

Poza tym, wytłumacz proszę, dlaczego do płyty tych optyków podłączyć nie możesz, bo to mnie dziwi.

Płyta główna ma jedno złącze na tasiemkę, a do podłączenia mam 2 dyski twarde i 2 napędy

iron64 napisał:
    Napisz dokładną nazwę tego kontrolera, przy czym jeśli to któryś z FastTrak-ów to zapomnij o optykach.

Kontroler PCI IDE ULTRA ATA/133 RAID firmy Mint na chipsecie Silicon Image Sil0680
  • #11 3385291
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    A czy na tym kontolerze dzialaja inne urzadzenia? Czy podlaczony do niego dysk twardy jest wykrywany?
  • #12 3385311
    tanatos001
    Poziom 11  
    arkolesz napisał:
    A czy na tym kontolerze dzialaja inne urzadzenia? Czy podlaczony do niego dysk twardy jest wykrywany?

Przed chwilą sprawdzałem, dysku nie widzi po podłączeniu do kontrolera
  • #13 3385332
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Czyli wiadomo - cos nie tak z kontrolerem. Teraz pytanie czy to sprawa sprzetowa czy jedynie programowa. Jedyne co moge teraz poradzic to odinstalowanie sterownikow, przelozenie kontrolera w inny slot PCI i ponowne jego zainstalowanie i sprawdzenie.
    Mozna jeszcze sprobowac uruchomic kontroler w innym komputerze i zobaczyc jak sie zachowuje.
  • #14 3385485
    tanatos001
    Poziom 11  
    Po odinstalowaniu i zmianie gniazda PCI

Dalej jest tak samo, w menadzerze urządzeń sprzet zgłasza się jako

Kontrolery SCSI i RAID
    - Silicon Image SiI 0680 ATA/133 Controller
    - Silicon Image SiI 3132 SATALink Controller

Jak na mój gust rzeby to był problem sprzętowy, to Windows nie wykrywałby sprzętu i nie instalował sterowników.
  • #15 3388243
    tanatos001
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany.

Napędy optyczne niewidoczne na Asus M2N32-SLI z kontrolerem PCI IDE RAID

Napędy wystarczyło podłączyć pod niebieski port, oraz skonfigurować odpowiednio Bios płyty głównej.

Czerwone gniazdo jest tylko do matrycy Raid

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył niewidoczności napędów optycznych podłączonych do kontrolera PCI IDE Ultra ATA/133 RAID (Silicon Image SiI 0680) w komputerze z płytą główną Asus M2N32-SLI Deluxe i procesorem AMD Sempron 2800+ na systemie Windows XP SP2. Menedżer urządzeń poprawnie wykrywał kontroler, jednak napędy (nagrywarka CD Samsung i nagrywarka DVD LG) nie były widoczne ani w systemie, ani w BIOS-ie. Sprawdzono poprawność podłączenia tasiemek i ustawienia zworek, a także działanie na różnych taśmach. Ustalono, że kontroler PCI nie jest widoczny w BIOS-ie, co jest normalne, a problem mógł wynikać z konfiguracji sterowników lub sprzętu. Po odinstalowaniu sterowników i zmianie slotu PCI problem pozostał. Ostatecznie rozwiązaniem było podłączenie napędów do niebieskiego portu kontrolera oraz odpowiednia konfiguracja BIOS-u płyty głównej, gdyż czerwone gniazdo służyło wyłącznie do macierzy RAID. Dzięki temu napędy zostały poprawnie wykryte i działały prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA