Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

komputer nie widzi napędów optycznych

29 Gru 2006 22:51 2849 14
  • Poziom 11  
    Problem występuje w następującej konfiguracji kompa:

    - płyta główna AMD AM2 Asus M2N32-SLI Delux Wriles
    - procesor AMD S-AM-2 Sempron 2800+
    - system operacyjny WIN XP SP2
    - podłączony kontroler PCI IDE Ultra ATA/133 Raid (Ze względu iż na płycie jest tylko gniazdo do podłączenia dysków)

    Menadzer urządzeń wykrywa i poprawnie identyfikuje kontroler

    Niestety napędy podłączone do niego są niewidoczne dla komputera.

    Czy ktoś wie jak można naprawić zaistniałą sytuację?
  • Poziom 19  
    na początku sprawdź tasiemki i zworki przy napędach.
  • Poziom 11  
    vacpan napisał:
    na początku sprawdź tasiemki i zworki przy napędach.


    Tasiemki są sprawdzone, zworki również

    podłączyłem dwa napędy, każdy na oddzielnej taśmie
    1. nagrywarka CD Samsung
    2. nagrywarka DVD LG

    Jeden jest ustawiony na Slave drugi na Master

    Jesli byłaby to sprawa zworek, to przynajmniej jeden napęd powinien być znaleziony
  • Poziom 17  
    a BIOS je widzi??
  • Poziom 18  
    zacznijmy czy te napędy sa dobrze podłączone i czy tasmy sa sprawne ?tzn czy próbowałes na innej taśmie ?
  • Poziom 11  
    GALILEO napisał:
    zacznijmy czy te napędy sa dobrze podłączone i czy tasmy sa sprawne ?tzn czy próbowałes na innej taśmie ?


    Sprawdzałem na innej taśmie

    [/quote]

    Dodano po 1 [minuty]:

    Elektronick napisał:
    a BIOS je widzi??


    W Biosie nie mogę znależć napędów, być może nie umiem ich znależć ;(
  • Spec Overclocking
    Nie wszystkie kontrolery działają z optykami, niektóre mogą działać tylko z hdd.
    Poza tym, wytłumacz proszę, dlaczego do płyty tych optyków podłączyć nie możesz, bo to mnie dziwi.
    Napisz dokładną nazwę tego kontrolera, przy czym jeśli to któryś z FastTrak-ów to zapomnij o optykach.
  • Poziom 19  
    skoro to jest kontroler pci to w biosie napędów nie znajdziemy. Sprawdź czy wszystko ok jest ze sterownikami. Możliwe że poprostu kanały ide z kontrolera są wyłączone. Konfigurację sterownika znajdziesz zapewne w menedżerze urządzeń -> Kontrolery IDE ATA/ATAPI
  • Poziom 11  
    iron64 napisał:

    Poza tym, wytłumacz proszę, dlaczego do płyty tych optyków podłączyć nie możesz, bo to mnie dziwi.


    Płyta główna ma jedno złącze na tasiemkę, a do podłączenia mam 2 dyski twarde i 2 napędy

    iron64 napisał:
    Napisz dokładną nazwę tego kontrolera, przy czym jeśli to któryś z FastTrak-ów to zapomnij o optykach.


    Kontroler PCI IDE ULTRA ATA/133 RAID firmy Mint na chipsecie Silicon Image Sil0680
  • Poziom 18  
    najprościej dac defult biosu i wtedy sprawdzić na jednym napędzie ,
  • Poziom 26  
    A czy na tym kontolerze dzialaja inne urzadzenia? Czy podlaczony do niego dysk twardy jest wykrywany?
  • Poziom 11  
    arkolesz napisał:
    A czy na tym kontolerze dzialaja inne urzadzenia? Czy podlaczony do niego dysk twardy jest wykrywany?


    Przed chwilą sprawdzałem, dysku nie widzi po podłączeniu do kontrolera
  • Poziom 26  
    Czyli wiadomo - cos nie tak z kontrolerem. Teraz pytanie czy to sprawa sprzetowa czy jedynie programowa. Jedyne co moge teraz poradzic to odinstalowanie sterownikow, przelozenie kontrolera w inny slot PCI i ponowne jego zainstalowanie i sprawdzenie.
    Mozna jeszcze sprobowac uruchomic kontroler w innym komputerze i zobaczyc jak sie zachowuje.
  • Poziom 11  
    Po odinstalowaniu i zmianie gniazda PCI

    Dalej jest tak samo, w menadzerze urządzeń sprzet zgłasza się jako

    Kontrolery SCSI i RAID
    - Silicon Image SiI 0680 ATA/133 Controller
    - Silicon Image SiI 3132 SATALink Controller

    Jak na mój gust rzeby to był problem sprzętowy, to Windows nie wykrywałby sprzętu i nie instalował sterowników.
  • Poziom 11  
    Problem rozwiązany.

    komputer nie widzi napędów optycznych

    Napędy wystarczyło podłączyć pod niebieski port, oraz skonfigurować odpowiednio Bios płyty głównej.

    Czerwone gniazdo jest tylko do matrycy Raid