Podzespoły:
-AT90S8535
-DS1813 (reset)
-LCD 16*2
-ULN2003(układ wy)
-LM385 (nap. odniesienia)
-LM75 lub DS1820 (temperatura)
-MAX232 (RS232)
-7805 i 7905 (zasilacz)
oraz drobnica
Funkcje użutkowe:
1.Zegar z podtrzymaniem.
2.Sterowanie oświetleniem:
- okres pracy (dzień, noc), dokładność 1 min.
- możlisość wyłączenia "na żądanie"
3.Regulacja temperatury
- nastawa (dzień, noc)
- nastawa min. - uruchamia alarm
- nastawa max. - uruchamia alarm, chłodzenie, wył. grzałkę
4.Pomiar Ph
- nastawa (dzień, noc) - uruchamia CO2
- nastawa min., max. - uruchamia alarm
- skalowanie czujnika
5.pomiar Redox
- nastawa min., max. - uruchamia alarm
- skalowanie czujnika
- Pamięć nastawionych parametrów
- Sygnalizacja załączenia urządzeń - LED
- Osobny bezpiecznik dla kazdego gniazda
- Cztero przyciskowa klawiatura
Jeśli uda się napisać wystarczająco mały program to bez problemu zmienię procka na mniejszy. Z drugiej strony dodatkowa kość z pamięcią czy zewnętrzny zegar wychodzą drożej niż procesor.
Czy to jest jakiś projekt komercyjny ?
Nie widzę sensu stosowania układu resetu.
Układ RTC, wbudowany w AVRa AT90S8535 nie posiada podtrzymania bateryjnego (chyba, że masz jakiś sposób) a jedynie wyjście na rezonator 32.768 kHz.
Po co w układzie zastosowałeś układ napięcia odniesienia (wystarczy podłączenie AREF do VCC poprzez dławik) ?
Czy możesz przesłać mi na protonplus(malpa)wp.pl schemat tego sterownika ?
Odpowiedzi po kolei:
-Nie jest to żaden projekt komercyjny - po prosu mam akwarium i chcę żrobić "fajny" sterownik. Jak uzbieram doświadczenia to zacznę chodować rybki morskie.
-Przy mojej "skromnej" wiedzy z zakresu programowania sądzę, że powinien być. Zawsze można nie wlutowywać scalaka. W oryginalnej płytce AVT-2550 autor go zastosował.
-Całe zasilanie procka puszczę przez diodę i w to miejsce podłączę zasilania rezerwowe.
-ukłąd napięcia odniesienia również znajduje się w oryginalnym kicie AVT. Sądzę, że podczas mierzenia Ph i Redox może się przydać takie źródło. Jeżeli będzie dobrze chodzić bez to zrezygnuję z niego.
-schemat i płytki mam w Protel-u 99 więc jeżeli masz ten program to mogę je przesłać.
Coś niedobrego działo się z serwerem "naszego" forum. Mam nadzieję, że teraz bez przeszkód będziemy mogli wymieniać się informacjami.
Nero