Mam prośbe do kolegów tzn speców od wzmacniaczy, mam wzmacniacz unitry i zmieniłem obudowe przełożyłem wszysttkie elementy i je podłączyłem prawidłowo, wzmacniacz chodzi poprawnie ale jest duży szum, nie wiem jak tę usterke usunąć, prosze o pomoc podkreślam że jestem początkującym, z góry dziękuje
ale podłączenie masy do czego ??, pozatym owa obudowa jest cała aluminiowa razem z gałkami od potencjometów i jak chce zmienić ustawienie dzwięku (tzn jak dotykam obudowy) występuje jeszcze większy szum.
Witam! No w takim razie napewno masz źle podłączoną mase. Obudowe podłącz do masy wszystkie potencjometry tzn ich obudowa wejście sygnału no wszystko co się da! I jeszcze jedna rzecz przypominam że we wzmacniaczach wszystkie połączenia z wyjątkiem zasilania i wyjścia na głośniki MUSI być wykonana przewodem ekranowanym a masa połączona!! pozdrawiam
Masą jest wspólny punkt C501,502, minus C 504,510 itp.Obudowa wzmacniacza i obudowa potencjometrów,obudowa gniazd wejściowych musi był połączona z masą i oczywiście jak pisali poprzednicy ekranowane przewody.Ten "szum" to chyba chodzi o buczenie,warkot
ale ten przewód ochronny zupełnie nas nie interesuje. nie ma schematu dlatego podam dwie opcje. W zasilaczu masz transformator i po jego stronie wtórnej masz mostek za mostkiem masz + i - gdzie minus to włąsnie ta masa do której masz się wpiąć. Ewentualnie masz zasilanie symetryczne gdzie jest +, - i masa i właśnie o tę mase chodzi do niej się podłącz. Pozdrawiam
ale jeżeli nie wiesz nic z tego co napisałem to rysunek raczej też nie pomoże. masz transformato później mostek prostowniczy i elektrolity. podejżewam że zasilanie jest symetryczne wiec masz dwa duże elektrolity są połączone w jednym miejscu gdzie jeden jest wlutowany plusem a drugi minusem i to miejsce to własne masa. Zresztą kolega LeDy pisał w którym miejscu masz te mase. Odkreć płyte z obudowy i od strony ściezek bedzie to jedna z największych. Zresztą wyjscie na głośniki masz wpiete do sygnału i do masy masz już tylko dwie możliwości. Tylko zanim przylutujesz to zastanów się kilka razy żeby nie zrobić zwarcia. pozdrawiam
Masą jest wspólny punkt C501,502, minus C 504,510 itp.Obudowa wzmacniacza i obudowa potencjometrów,obudowa gniazd wejściowych musi był połączona z masą i oczywiście jak pisali poprzednicy ekranowane przewody.Ten "szum" to chyba chodzi o buczenie,warkot
Miejsca masy podałem ci w tamtym poście,nawet kilka. Do tego schemat nie jest potrzebny bo masz podane kąkretne oznaczenia wg. schematu
Witam.
W tym amplitunerze z zasilacza podawane są następujące napięcia: +15V, +27V oraz symetryczne +/-20V (24V). Napięcie symetryczne realizowane jest na uzwojeniu 2-1-3 transformatora i poprzez diody D501 - D504 pobierane z wyprowadzeń +/- kondensatorów C503 i C504 (zamkniętych w jednej obudowie (2x4700µF/30V) . "Poglądowy" wygląd tego kondensatora oraz jak ewentualnie zastąpić go dwoma kondensatorami na rysunku w załączniku do tego postu. Schemat dostępny pod tym linkiem https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic603135.html motyl22 Ostatni raz proszę o nie wprowadzanie Kolegów w błąd. Nie ma tutaj dwóch dużych kondensatorów elektrolitycznych - są dwa ale w jednej obudowie. Jeżeli udziela Kolega porad proszę nie pisać "co ślina na język przyniesie" tylko opierać się na konkretnych schematach, a jeżeli ich Kolega nie posiada to prosze odszukać i ściągnąć.
Schemat ten można również nie tracąc punktów znaleźć tutaj http://www.google.pl/search?hl=pl&inlang=pl&ie=ISO-8859-2&q=schemat+zodiak&btnG=Szukaj&lr= Pozdrawiam.
Witam! Dziękuje za link ze schematem. Ale czy może mi Pan Jaś Kula wyjaśnić skąd ja mam wiedzieć ze elektrolity są w jednej obudowie? Na schemacie tego nie widać. A może się myle? Pozdrawiam
Dodano po 2 [minuty]:
i jeszcze "co slina na jezyk przyniesie" chciałem koledze wytłumaczyć najprościej gdzie ma tą mase. Kolega LeDy podał konkretne punkty i nie pomogło. Nie rozumiem w czym tkwi problem?
Dodano po 1 [minuty]:
i prosze jeszcze zobaczyć komu kolega dziekuje za pomoc Pozdrawiam
Ale czy może mi Pan Jaś Kula wyjaśnić skąd ja mam wiedzieć ze elektrolity są w jednej obudowie? Na schemacie tego nie widać.
No cóż, ponieważ pytanie zostało zadane publicznie, więc odpowiem w tym temacie, chociaż zakrawa to już na tak zwany off- topic. Krótko - po męsku:
jeżeli nie jesteśmy pewni porady, nie naprawialiśmy danego modelu urządzenia nie posiadamy schematu i wiedzy o jego budowie to po prostu nie bierzemy udziału w dyskusji i nie nabijamy sobie licznika postów bezsensownymi wiadomościami.
Proszę wybaczyć szczerość, ale porady Kolegi już w jednym z tematów mogły narazić proszącego o pomoc na utratę zdrowia a może i życia (linku do tego tematu nie będę podawał, obydwaj wiemy o co chodzi i co mi zostało osobiście przez Kolegę na PW obiecane).
Szanuję osoby które pomagają innym, ale pod warunkiem że pomoc ta jest sensowna i skuteczna. Nie można pomagając w tym dziale w pewnym momencie napisać
motyl22 wrote:
ale jeżeli nie wiesz nic z tego co napisałem to rysunek raczej też nie pomoże...
Trzeba wiedzieć że można mieć do czynienia z zupełnie "zielonym" użytkownikiem i jednocześnie rozważyć czy potrafimy mu naprawdę pomóc w naprawie danego urządzenia a nie w dewastacji. Czy sami posiadamy odpowiednią wiedzę i potrafimy ją tu, na Forum przekazać i czy mamy odpowiednie narzędzia do przekazania tej wiedzy i jeszcze czy osoba prosząca o pomoc będzie potrafiła z tej pomocy bezpiecznie skorzystać.
Myślę że nie ma sensu dłużej ciągnąć na Forum tej dyskusji - może wypadałoby to omówić jak to ktoś określił w innym miejscu "przy bezalkoholowym"... Prosiłbym tylko jeszcze Kolegę woltronix o podanie dla potomnych co było powodem usterki i jak została usunięta, oraz o zamknięcie tematu.
Powodem usterki była zmiana obudowy(obudowa była cała aluminiowa i najprawdopodobniej pontencjonometry były powodem tej feralnej i nieszczęsnej usterki dlatego iż były montowane bezpośrednio do ubudowy a bałki od potencjonometrów też były aluminiowe dlatego warkot i straszny szum sie nasilał przy dotyku). Usterke usunełem poprzes przylutowanie ekranowanego przewodu do masy kondensatorów C503 i C504, a drugi koniec przewodu na aluminiową abudowe .