Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Fujitsu-Siemens 19P2 19" CRT

02 Sty 2007 09:54 2144 4
  • Poziom 12  
    Witam :)
    Pomimo na stronie forum Monitory jest dział : Uszkodzona wtyczka ....
    Zdecydowałem się opisać swój problem tutaj (proszę przenieść temat jeśli nie piszę tam gdzie trzeba,dawno mnie tutaj nie było i muszę ponownie się zaklimatyzować).
    Otóż tak : Monitor w/w sprawował się bardzo dobrze do momentu gdy....no właśnie gdy zaczął mi obraz robić się zielony - wielokrotne odłączanie wtyczki i podłączanie ponowne (serwis komputerowy) spowodowało uszkodzenie przewodu w pobliżu wtyku HD15.Zirytowany sytuacją postanowiłem uciąć wtyk i zastąpić go nowo zakupionym kablem (chciałem przedłużyć kabel).Cóż.....RGB podpięłem dobrze (mam rozpiskę pinów VESA DDC VGA , kabel nowy przedzwoniłem i rozpisałem gdzie powinny znajdować się poszczególne sygnały).Z resztek starej wtyki rozpoznałem pinologię większości z 15 kabelków do niej przylutowanych,lecz chyba nie wszystkie. Podłaczyłem nowy kabel do starego mniej więcej tak jak powinno być (RGB napewno jest dobrze podpięte,uziemnienia również). Problem polega na tym kiedy włączam komputer słychać jak monitor się zapala ale po sekundzie przechodzi w stand by i słychać jak wygasza kineskop (tradycyjne trzaski przy włączaniu i wyłączaniu). Co mogłem zle podłączyć??
    Nadmienię iż po rozkręceniu monitora nie ma oznaczeń przy złączu na płycie głównej gdzie wpina się kabel SVGA.
    Gdy odłączę wtyk od komputera oczywiście pojawia się komunikat o konieczności sprawdzenia podłączenia kabla .

    Co może być nie tak ? Gdzie szukać błędu ? Może polaryzacje mam inaczej podłączone ? Kombinowałem z kablami ale albo się włącza i po chwili przechodzi na czuwanie albo poprostu się wogóle nie załącza i dioda od stand by pozostaje wyłączona całkowicie. POMOCY! To był dobry monitor 1024x768 przy 100Hz i ostrość wyśmienita przy tej rozdziałce i odświerzaniu :(
    Fujitsu-Siemens 19P2 19" CRT
  • PCBway
  • Spec od monitorów
    na pewno coś "pomieszałeś" z kabelkami zwłaszcza pin.12/15
    patrz na podesłany plik *.pdf str.27/ z 29
    ten Simens jest robiony prawdopod. na chasis Samsunga
    ( PG17**/PG19**/PG21** )

    napisz jaki masz FBT/ oraz scalaki
  • PCBway
  • Poziom 12  
    Dziękuję za podpowiedz,sprawdzę to wieczorem jak się dobiorę do monitora.Odnośnie Samsung-ów - zamieściłem dzisiaj w dziale "schematy" schemat do monitorów Samsung PN19MT/MO , PN19IO , x178 , 19P2 . Ten ostatni symbol to oznaczenie fabryczne mojego monitora,przeglądając te schematy mogę stwierdzić śmiało iż mój monitor jest jednym z tych Samsung-ów do których zamieściłem schematy.Wygląd zewnętrzny,rozmieszczenie klawiszy do menu oraz rzut oka na PCB monitora i na schemat potwierdza to ,nawet kineskop w moim jest produkcji Samsung-a .
    Czy istniałaby jakaś metoda na opisanie całego przewodu i jego pinów we wtyku tak bym mógł przelutować poprostu nowy kabel do niego?

    P.S.Dodam iż jestem laikiem w zasadzie w elektronice stąd nie wiem nawet co oznacza napisane przez Pana "FBT".

    Tymczasem sprawdzę potem jeszcze raz płytę w monitorze pod kątem układu sterującego (tudzież jego modelu) .Na bank jest to Samsung z mojego schematu....
  • Poziom 12  
    Naprawdę nikt z forumowiczów nie może mi pomóc (nie spotkał się z podobnym problemem) ? :(
  • Poziom 12  
    Oznajmiam iż temat zamykam.
    Po przeanalizowaniu schematu do tego monitora znalazłem opisy wtyku i kabli wewnątrz monitora co umożliwiło mi podpięcie kabelków wg.rozpiski gniazda HD15 (z instrukcji monitora).
    Pozdrawiam serdecznie :)