Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Alcatel OXO R1.1 - brak mozliwosci polaczenia LOLA

02 Sty 2007 12:04 1823 5
  • Poziom 12  
    Witam,
    Mam taki problem chcialbym "sfleszować" centrale lecz gdy probuje wbic sie programem LOLA to wyskakuje komunikat: "BOARD ERROR MSG SEND".
    Wykluczam iz jest to problem sprzetowy (laptop) lub software-owy gdyz ta sama lola i softem udalo mi sie ja raz sfleszowac a teraz wyrzuca juz tylko taki komunikat..
    Jest to CPUe wraz CoCPU i nie zaznaczylem Voice OVER IP i Internet Access i nie wykrywa teraz karty CoCPU.
    Z centralka mozemy sie normalnie laczyc i dawac "ładowanie oprogramowania" lecz nie mozemy wgrac oprogramowania LOLA.
    Na tym CPUe probowalem zakladac inny HDD dla "testów" i zastanawiam sie czy nie jest to z tym zwiazane??
    Podobny problem mam z inna centralka gdzie rowniez uszkodzeniu ulegl dysk (zreszta ten o ktorym pisze powyzej) tam rowniez nie umie polaczyc sie z centralka LOLA i jej sfleszowac. Wyskakuje tam komunikat "BOARD ERROR MSG SEND" oraz " MISSING FILE BOOT/config.rc" dodatkowo po zdjeciu dysku dziala tam same CPU oraz modul rozszarzen a nie dziala zaden ze slotow w module glownym??! Nie jest to wina "backpanel-u" ani zasilacza po przekladalem CPU i zachowuje sie tak samo w innej obudowie.
    Moze jest to uszkodzenie BIOSU?? W jaki sposob mozna usunac te dwa problemy??
    Bede bardzo wdzieczny za pomoc
    Pozdrawiam

    Dodano po 5 [minuty]:

    PS.
    Oczywiscie zmieniam zworke gdy probuje wbic sie lola..
    A te drugie CPU to CPU2 i soft 3.1

    Pozdrawiam

    Dodano po 2 [minuty]:

    Probowalem tez zaladowac jeszcze raz oprogramowanie przez PM5 z zaznaczeniem "Załaduj wszystkie pliki" ale niestety to rowniez nic nie pomoglo dalej nie moge sfleszowac centralki LOLA.
  • Poziom 21  
    Czy objaw jest taki na procesorze że po ciepłym resecie "gubi" ustawienia??

    Bonmis
  • Poziom 12  
    Nie centralka nie "gubi" ustawien po cieplym resecie. Działa "normalnie" tylko że nie widzi żadnej z kart wsadzonych do głównego modułu.
    Dzisiaj udalo sie sfleszowac ta centralke z CPU-e innym laptopem z Windowsem XP Prof. Czy ma to znaczenie ze Windows jest Home Edition lub Profesional??
    Ja wczesniej probowalem zawsze na laptopie z zainstalowanym XP Home Edition - w dodatku nie dawno bo nie całe 2 miesiace temu byl formatowany, może jakieś programy blokują działanie Loli??
    A może trzeba udostępnić w Windowsie dostęp do plików z softwarem lub Lola na dysku??
    Jutro sprawdzę czy uda się sfleszować tą drogą centrale z CPU-2 gdzie nie działają karty wsadzone do głownego modułu.
    Pozdrawiam
  • Poziom 38  
    Cytat:
    A może trzeba udostępnić w Windowsie dostęp do plików z softwarem lub Lola na dysku??

    Tak trzeba jak również zmodyfikować rejestr zgodnie ze wskazówkami w helpie.
  • Poziom 12  
    Witam,
    dzięki za pomoc, sfleszować się udało również i CPU-2 soft R3.1, niestety nic to nie dało :( Dalej nie widać kart wsadzonych do modułu głównego poza CPU.
    Może ktoś spotkał się z takim problemem? Cpu działa poprawnie wszystkie karty wsadzone do modułów rozszerzeń działają poprawnie. CPU się nie wiesza ani nie traci ustawień po ciepłym restarcie. Niestety w pojedyńczej obudowie nie widzi żadnej z kart wsadzonych do slotów (w podglądzie sprzętu w PM5 na każdym ze slotów - brak płyty) nie jest to wina ani obudowy ani zasilacza gdyż w innej zachowuje się tak samo.
    Co można jeszcze spróbować zrobić?? Co mogło ulec uszkodzeniu??
    Cały problem zaczął się od założenia dysku i z powodu złych ustawień w Windowsie braku możłiwości sfleszowania centrali. Dysk w tej chwili i tak jest zdjęty ale problem występuje nadal pomimo sfleszowania centralki.
    Bardzo proszę o pomoc
    Pozdrawiam
  • Poziom 21  
    Prawdopodobnie przy zakładaniu HDD coś zostało uszkodzone mechanicznie.Obejrzyj dokładnie złącze procesora (to do backpanela) i całą płytę CPU czy nie jest urwany jakiś element.
    Pozostałe moduły widzi bo są one sterowane innym interfejsem.

    Bonmis