Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

pralka ARDO S1000X nie chce wylewać wody

piotr 72 02 Jan 2007 12:05 2851 14
    piotr 72
    Level 10  
    mam problem z pralką ARDO S1000X NR FABRYCZNY 20004619508 nie wylewa wody .Czasami wylewała czasami nie, a teraz koniec. Nie wiem czy to elektronika czy programator?
    Krzychu7
    Level 40  
    Witam. Zacznij od sprawdzenia pompy.
    rychomuch
    Level 29  
    Witam.
    Proponuje wymienić pompę. Po takim przebiegu pracy pompa jest "wyrobiona" na ułożyskowaniu i dlatego czasami się zacina.
    MPMSERWIS
    Level 14  
    Na początek może by tak sprawdzić czy coś do niej nie wpadło, drobna moneta może co jakiś czas blokować śmigiełka.
    technolo
    Level 14  
    moze zanim zaczniesz cokolwiek wymieniać to sprawdź samo sitko czy nie jest zawalone syfem
    piotr 72
    Level 10  
    podłączyłem pompę bezpośrednio pod sieć i działa, bez problemu wylewa wodę z pralki
    kradynaj
    Level 12  
    Coś mi się wydaje że jest uszkodzony triak w module sterujący pompą po zwarciu jego styków roboczych mozna mieć bardziej wyrobione zdanie
    piotr 72
    Level 10  
    mam ogólne pojęcie o elektronice ale brak mi doświadczenia czy mógłbym prosić bardziej szczegółowo?
    kradynaj
    Level 12  
    To nie elektronika zajżyj od spodu po położeniu pralki na lewy bok, odkręć bok bok prawy/ z tyłu 4 wkręty z przodu jeden na dole - pompa jest przymocowana do filtra / czarne okrągłe zprzodu nadole po lewej stronie - dasz radę
    anbe
    Level 12  
    Miewam podobne problemy w pralce zerowat spazio 33 cm. Rozbieram pompę, wyciagam wirnik, wylewam wodę z dolnego łozyskowania, smaruję WD, składam i parę tygodni chodziło. Wydaje mi się, że winę ponosi gumowa uszczelka na wirniku pompy. Ostatnio użyłem dodatkowo silikonu do uszczelnienia i odpukać chodzi już pół roku. Pozdrawiam. Anbe
    piotr 72
    Level 10  
    Pompa wody w mojej pralce działa bez zarzutu, brak napięcia na jej zaciskach to jest problem.Nie wiem czy może to być wina modułu, czy programatora. Jak sprawdzić moduł, czy można go naprawić. Jak rozoznać usterkę programatora
    delta_110
    Level 20  
    Witam, cociaż nie jestem specem od pralek to wydaje mi się że moduł służy do załączania wirnika (bębna) regulacja obrotów i kierunku, natomiast pozostałymi funkcjami zajmuje się programator. Prawdopodobnie masz uszkodzone styki (nadpalone) co jest przyczyną niedomagania. Ostatnio trafiła mi się pralka Ariston-a gdzie pseudospec powiedział że uwalony jest moduł (pralka nie odwirowywała - ale prać prała, ponadto nie zawsze wypuszczała wodę) , zbadałem moduł i ten okazał sie być sprawnym, natomiast programator po rozbiórce okazał się być nieźle "poprzypalany". po wyczyszczeniu kowadełek styków i złożeniu programatora - pralka ruszyła jak nowa.
    Znajdź przewody biegnące od pompy do .... zapewnie bezpośrednio do programatora i będziesz wiedział co jest grane.
    Pozdrawiam
    nie mam irdy bo bym wrzucił fotki programatora po rozbiórce.
    Anonymous
    Level 1  
    piotr 72
    Level 10  
    Badałem napięcie na zaciskach pompki pod czas wylewania, było różnie oscylowało w okolicach zera, ale skakało do 198V
    kradynaj
    Level 12  
    Nie znam dokładnie modułu w tym modelu ale podejrzewam że są tam co najmniej dwa triaki ten na radiatorze do silnika i poza radiatorem do pompy a może i trzeci do sterowania silnika programatora