Dziś prezentuje jeden z moich projektów który jak żaden inny pretenduje do miana projektu "za trzy grosze" a mianowaicie jest to prosta stacja lutownicza z regulacją mocy.
Na pomysł zbudowania czegoś takiego wpadłem ponad rok temu kiedy w moim lokalnym sklepie pojawiły się kolby lutownicze przystosowane do zasilania z instalacji samochodowej (można je zobaczyc na jednej z fotografii a także podobne na allegro) a że były dość estetycznie wykonane (żelazowany grot,toczone i tłoczone elementy ze stali nierdzewnej, ceramiczna grzałka) i wyglądały prawie identycznie jak produkty SOLOMONA postanowiłem od razu zaopatrzyć się w kilka sztuk (7zł za sztukę). Początkowo zasilałem je z transformatora 12V do halogenów ale szybko okazało się że potrzebna jest regulacja mocy. Zwarta konstrukcja lutownicy uniemożliwiała jednak poprowadzenie przewodów do jakiegoś czujnika temperatury w grocie ,przez co musiałem zrezygnować z regulacji temperatury.
Pozostało mi jedynie użycie prostego generatora zmieniającego wypełnienie przebiegu w zakresie od 0 do 95% w takt którego otwierany był klucz z mosfeta N, reszty chyba tłumaczyć nie trzeba.
Co do części mechanicznej to postanowiłem nie wysilać się finansowo , wykorzystałem to co miałem z demontażu:
- Obudowa zasilacza ATX Codegen, wiatrak, okablowanie i przewód zasilający z komputera
- transformator 60W i oprawka bezpiecznika ze starego zegara ciemniowego
- potencjometr i zaciski laboratoryjne ze starego miernika Mera albo lavo
- "chasis"z kawałka płyty pilśniowej
- stojak dla lutownicy wykonany ze złomu aluminiowego pochodzącego z własnego warsztatu (oprócz nitów)
- przełącznik przerabiany z 12V na 220 poprzez wymiany żarówki na neonówkę
- inne elementy elektroniczne to trudmo powiedzieć ale na pewno nie kupione
- płytkia drukowana zaprojektowana w eagle.
Mogę jeszcze powiedzieć że całość doskonale spisuje się do dzisiaj. Może logiczniejsze byłoby zastosowanie zamiast zacisków z miernika gniazda zapalniczki ale w założeniu stacja miała zasilać nie tylko lutownice.
przepraszam za zdjęcia niskiej jakości ale mój telefon lepszych już nie zrobi.
Cool? Ranking DIY