Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

NT1 - wprowadzanie numerów na porty analogowe

regdos 03 Jan 2007 13:56 2163 9
    regdos
    Level 12  
    Podczas normalnej pracy poprzez szynę U podłączony jest kabel z centrali a następnie można ustawić żeby numery MSN były wyprowadzane na port analogowy lub są one dostępne na szynie S.

A czy możliwa jest sytuacja, że do szyny U nic nie jest podłączone a jakieś urządzenie jest urządzeniem "nadającym" coś na szynę S i to sobie wyprowadzamy na port analogowy ?
    Frogi_71
    Level 12  
    Witaj!
    Opisz wyraźnie problem bo sposób w jaki go opisałeś jest zatrważający, nie sil się na opis głęboko techniczny
    (szyny U, S itp.), opisz co chcesz uzyskać?
    Pozdrawiam
    regdos
    Level 12  
    Hmmmm
    No dobra to może tak: jest jedno NT1 podłączone do centrali z numerem MSN następnie łączę go do drugiego NT1 poprzez szynę S i chciałbym na tym drugim NT1 podłączyć telefon analogowy i odbierać oraz dzwonić z numer MSN z centrali.
    cooltygrysek
    Conditionally unlocked
    Nie rozumie!!!! to tak jakbyś chciał na jednej wiązce podłączyć dwa zakończenia isdn czyli NT1 i rozmawiać pomiędzy nimi? ale po co skoro do NT1 można podłaczyć dwa tele analogowe i dwa isdn a mając kilka numerów MSN można dzwonić pomiędzy telefonami podpiętymi do NT1 Morzna jeszce inaczej podpinając do NT1 centralke isdn z portami analogowymi np SIEMENS GIGASET2060 ISDN ma 8 portów bezprzewodowych i 2 porty analogowe...... albo centrala PLATAN BETA PLUS ma 10 portów analogowych i dwa isdn lub 1 do konsoli dyrektorskiej....
    regdos
    Level 12  
    cooltygrysek wrote:
    Nie rozumie!!!! to tak jakbyś chciał na jednej wiązce podłączyć dwa zakończenia isdn czyli NT1 i rozmawiać pomiędzy nimi?

O właśnie mniej więcej o takie coś chodzi. Czyli taki "przedłużacz" poprzez szynę S. Da się czy nie ? (inne rozwiązania mnie nie interesują)
    Frogi_71
    Level 12  
    Jak daleko ma być ten telefon analogowy wyniesiony przez szynę S?
    Tak jak kombinujesz nie za bardzo się da, zamiast tego drugiego NT1 musisz podpiąć jakiś konwenter S0 na porty analogowe czyli coś w rodzaju centrali telefonicznej może to być też SIEMENS GIGASET2060 ISDN z wyjściem analogowym (model już niedostępny jako nowy), odległość tego konwentera (centralki) nie może w zasadzie przekraczać 600m zaleznie od konfiguracji i typu NT, rozumiem że chcesz mieć porty analogowe w dwóch miejscach i więcej niż 2 ?

Grzegorz
    regdos
    Level 12  
    Frogi_71 wrote:
    Jak daleko ma być ten telefon analogowy wyniesiony przez szynę S?

1-2 m :) ale po prostu mam taką potrzebę i już.

Frogi_71 wrote:
    Tak jak kombinujesz nie za bardzo się da, zamiast tego drugiego NT1 musisz podpiąć jakiś konwenter S0 na porty analogowe czyli coś w rodzaju centrali telefonicznej

No właśnie zamiast centralki chciałem skorzystać z drugiego NT a z uwagi, że to ma mi w domu służyć to ma być rozwiązanie tanie a NT się za grosze kupi na allegro.

Można po prostu podłączyć telefon isdn do szyny S ale telefony analogowe można dostać od rodziny za free lub za grosze kupić
    Jack14
    Level 38  
    To może ja wrzucę swoje trzy grosze.
    Z centrali telefonicznej do abonenta po jednej parze przewodów jest doprowadzony "sygnał" cyfrowy (tzw.styk U)
    Na jego zakończeniu najczęściej instaluje się tzw. zakończenie sieciowe typu np.: NT1 +2a/b firmy Aethra, które po "przekonwertowaniu" sygnału U daje nam do dyspozycji dwa gniazda RJ45 z "sygnałem" cyfrowym typu S0 do których możemy podłączyć np.: telefony ISDN-owe, centralkę telefoniczną wyposażoną w linię miejskie ISDN-owe (styk T) itp. oraz dwa gniazda typu RJ11 do których można podłączyć dowolne urządzenia analogowe.
    Teraz moje pytanie jeśli np.: wykorzystujesz jedno wyjście analogowe z NT do centralki to pozostaje jeszcze drugie wyjście które możesz wykorzystać do podłączenia dodatkowego telefonu analogowy.
    Jeśli do podłączenia centralki wykorzystujesz styk cyfrowy S0 to wówczas pozostają dwa wolne porty analogowe do wykorzystania ale nie będziesz miał możliwości wykonywania połączeń (darmowych) pomiędzy centralką a portami analogowymi i odwrotnie.

ps

pisałeś że masz numery MSN więc domyślam się że łącze ISDN pracuje w dostępie P-M-P bo jeśli nie MSN-a a DDI (P-P) to zapomnij o wykorzystaniu portów analogowych.
    Na styku U może być podłączone tylko jedno urządzenie tak więc zapomnij o podłączeniu do niego dwóch NT1
    Nie jest również możliwe podłączenie NT1 do NT1 ponieważ jak już pisałem wyżej terminale te pracują na styku U.

Połączenie jednego NT na linii i poprowadzenie szyny S (dwie pary) do drugiego NT nic Tobie nie da (drugi NT nie będzie działać).

Pozdrawiam
    PICIA
    Level 33  
    regdos wrote:
    Podczas normalnej pracy poprzez szynę U podłączony jest kabel z centrali a następnie można ustawić żeby numery MSN były wyprowadzane na port analogowy lub są one dostępne na szynie S.

A czy możliwa jest sytuacja, że do szyny U nic nie jest podłączone a jakieś urządzenie jest urządzeniem "nadającym" coś na szynę S i to sobie wyprowadzamy na port analogowy ?

jakie NT masz zainstalowane??
    witek_p
    Level 16  
    Jack14 wrote:
    ... Na jego zakończeniu najczęściej instaluje się tzw. zakończenie sieciowe typu np.: NT1 +2a/b firmy Aethra, które po "przekonwertowaniu" sygnału U daje nam do dyspozycji ........ dwa gniazda typu RJ11 do których można podłączyć dowolne urządzenia analogowe......

Jack14 a czy wiesz i jesteś w stanie napisać co muszę zrobić żeby te 2 porty analogowe działały jednocześnie ?
    Podpinam 2 zwykłe telefony, jeden do ab1 a drugi do ab2 i tam gdzie podniosę wcześniej słuchawkę mam sygnał, na drugim tel. głucho.
    Rozmawiam już chyba z 5x z Blue line żeby to przekonfigurowali, ale jakoś nie bardzo im to wychodzi.
    Czy posiadając zwykły telefon analogowy ja jako użytkownik mogę to jakąś prostą kombinacją klawiszy zmienić ?
    Możesz podać jak jeżeli wiesz ?
    Pozdrawiam
    Witek

EDIT: Mam właśnie tą Aethe założoną na końcu.

EDIT2 Nieaktualne, okazało się że NT jest walnięte, już mam nowe i działa OK.