Bardzo mi sie podobają takie pomysły odkurzania różnych staroci i chwalenia się tym innym , szczególnie kolegom z branży ( moja zona nabija sie ze mnie) , ostatnio reaktywowałem radio mojej babci Syrena ( na lic. Pioniera )znalezione na strychu , po odkurzeniu z odchodów myszy , pajęczyn i innego syfa , włączyłem , o dziwo zadziałało tj . szum i wycie ale co tam , złapałem tylko PRI W-wa na długich , najważniejsze , że lampy działają ( magiczne oko to jest bajer , to jest coś) mój wnuk gapi sie w to , jak sroka w kość , jak znajdę jakiś generator to wezmę się za przestrojenie . Ok to tyle . Zodiak i Tosca też zajmują eksponowane miejsce w moim mieszkaniu.
Piszę pytanie do wszystkich młodych ale może bardziej do starszych serwisantów pamietających telewizory z lat 70 i 80 ubiegłego wieku - Grundig , Telefunken , Loewe ,Nordmende , szwedzko-fińskie Luxor , Salora , Luna itp. Chodzi mi o to ,że były TV , które wyświetlały czas na ekranie , nie odbywało się to jak dzisiaj w ramach TXT czy też jakiejś formy OSD , tylko klasycznie , w TV była płytka zegara i wjakiś sposób sygnał z zegara był zmiksowany z sygnałem wizyjnym i wyświetlany. Mam taką płytkę ( znalazłem w piwnicy) z TV Grundig ( takie sa stickery) nie mam pojęcia z jakiego . Pamietam na 100% ,że widziałem to na schematach ( w latach 80 pracowałem w serwisach RTV w Szwecji) i nawet miałem te schematy ale po kilku przeprowadzkach pozbyłem się różnych rzeczy ( szkoda) . Chciałbym spróbować , czy da się to jakoś zaadoptować do obecnych TV , na płytce są dwa układy scalone których nijak jest znaleźć ich aplkacji ; []są to TMS 3850 i TMS 3865 [/b], ten pierwszy to chyba zegar , a drugi dzielnik F , jest generator kwarcowy na kwarcu 2 do potęgi 21 ( 2097152 Hz) . Czy ma ktoś w swoich zasobach stare schematy takiego TV z takimi układami , bo tak albo zrobić zegar na ekranie albo w ostateczności normalny zegar na zabytkowym układzie , Ledów i VFD mam kilka.
Dołączam zdjęcie modułu . Są tylko stickery Grundiga i jakiś napis na płytce Bst043.01 , a ztyłu "kpl. 29301-177.01
-179.01 (09)"