Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z kotłem Buderus Logamax U124

stawi 04 Jan 2007 10:50 6440 4
Computer Controls
    stawi
    Level 12  
    Witam!
    Panowie czy miał moze ktoś stycznośc z takim przypadkiem:
    na UBA wyświetla bląd 6C - "sygnał jonizacji pomimo pomimo braku płomienia"
    Kocioł po resecie uruchamia się i pracuje normalnie.Temperatura na ERC ustawiona 17.5 stp (w trybie ręcznym) i po jakimś czasie znowu bląd 6C.
    Kiedy ustawiłem temperaturę na 19-20 stp (ERC) to kocioł pracuje bez zastrzeżeń. Znowu kiedy poniżej np.18 stp to za jakiś czas złapie 6C.
    Wynika z tego ze im częsciej załącza się kocioł w tryb grzewczy w celu utrzymania zadanej temperatury to nie łapie błedu.
    Po resecie uruchamia sie i pracuje ok.
    I tak:
    1. Palnik, elektroda zapłonowa i elektroda jonizacyjna - czysta
    2. Prąd jaki zmierzyłem w czasie trybu grzewczego od 150 do 200uA
    3. Napięcie stałe na armaturze gazowej 22V DC.

Czy jednak pomimo wartości z elektrody joznizacyjne > 2uA moze powodować że pojawia się błąd 6C?
    Dodam jeszcze że problem pojawił się po tym jak w domu "wyrzuciło" mi zabezpieczenie po zwarciu w lampkach choinkowych.
    Moze jakieś przepiecie poszło na UBA i cos strzeliło?
    Nie mierzone było cisnienie w poszczególnych punktach kontrolnych z instrukcji konserwacji.
  • Computer Controls
    DonRomano
    Level 34  
    Sprawdź jeszcze czy na przewodzie ochronnym nie masz przypadkiem napięcia, albo odłącz ten przewód na jakiś czas (na czas testów).
  • Computer Controls
    stawi
    Level 12  
    Na przewodzie ochronnym brak napięcia, ale odłączyłem.Zobaczymy
    Dodatkowo doszło coś takiego:
    - był slyszalny "swiergot" (wydaje mi się ze nazbyt glosny jak na układ elektroniczy - UBA), który przy dociskaniu trafa w UBA prawie zanikał.
    Tak więc teraz zobaczę czy przy nizszych nastawach na ERC znowu bedzie pojawiał się bład 6C.

(dodam ze na pewno bezpieczniki sprawne a elektroda jonizacyjna ustawino ok 3mm od plyty palnikowej)
    DonRomano
    Level 34  
    Co z tym kotłem, działa czy nie?
    Kubag
    Level 10  
    Witam,
    Ciągnąc temat Logamax'ow:
    Czy ktoś może podesłać na priva do mnie wykaz kodów usterek modelu U-122? ( mam na myśli cyferki i literki po naciśnięciu klawisza serwisowego)
    Z góry dziękuję
    Kuba