Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem przy włączaniu kompa

matbla 04 Jan 2007 20:39 1208 8
  • #1
    matbla
    Level 12  
    tak wygląda normalnie moj pulpit, jednak kiedy właczam kompa i loguje sie do windowsa (tylko za pierwszym razem) to na ikonce avasta jest czerwone przekreslone koleczko, nie pojawia sie tapeta pulpitu i ikonka polaczenia lokalnego, a na dodatek nie moge uruchomic niczego. po minucie lub dwoch wszystko sie prawidlowo uruchamia. Problem nie pojawial sie, dopoki nie zainstalowalem internetu radiowego, a problem wystepuje do momentu, kiedy pojawi sie ta ikonka polaczenia lokalnego, czyli internetu radiowego. Wtedy juz wszystko chodzi normalnie. Prosilbym o pomoc w naprawieniu tego, abym nie musial czekac przy wlaczaniu kompa, bo prawie zawsze bardzo mi sie spieszy, itp, itd. Czekam na wasze rady i z gory dziekuje.

    PS. dodam jeszcze tylko, ze moze tutaj chodzi o to, ze to polaczenie lokalne "Odnawia adres IP". moze temu trzeba zapobiec i wiecie jak?
  • #2
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nie ma jak "temu zapobiec".

    Uruchomienie połączenia radiowego trochę trwa a adres musi pobrać z serwera DHCP aby działał dostęp do Internetu.
  • #3
    maczko
    Level 11  
    Wtrace jeszcze swoje 3 grosze.

    Sprawdz czy na pewno adres jest przypisany przez serwer dhcp czy nie jest to czasem adres alternatywny przypisany recznie (wtedy jest tak ze najpierw wyszukuje przez ok minute adresu z serwera dhcp a dopiero po uplywie tego czasu przydziela alternatywny).

    Jezeli to nie to, tylko faktycznie dlugo trwa przydzielanie adresu z dhcp (zreszta dlugo to pojecie wzgledne - pozdrawiam uzytkownikow commodore 64) to jeszcze pozostaje hibernacja. Wystarczy po kliknieciu na wylacz komputer i wcisnieciu shift wybrac hibernacje - wtedy komp zrzuca wszystko na dysk i po ponownym uruchomieniu odpala wszystko tak jak bylo poprzednio (kompowi "wydaje sie" ze nie zostal wylaczony, wiec nie ma ponownego pobierania adresu).

    daj znac jak sie z tym uporales

    pozdrawiam
  • #4
    matbla
    Level 12  
    jak sie sprawdza czy adres jest przypisany przez serwer hdcp czy nie jest adres alternatywny?

    Dodam jeszcze coś takiego, że po tym odnawianiu adresu IP, keidy kursorem najade na to polaczenie lokalne, to widnieje napis:

    Połączenie lokalne
    Szybkość: 100,0 Mb/s
    Stan: Ograniczenie lub brak łączności
  • #5
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Opisany stan oznacza, że jest ustawione pobieranie adresu z DHCP (ustawienia automatyczne) i tego adresu nie dostał.
    Ustawia wtedy sam adres APIP typu 169.254.x.x
  • #6
    matbla
    Level 12  
    to jak moge zrobic aby nie pobieral adresu z DHCP i ustawial automatycznie adres APIP?

    sadze ze to by rozwiazalo moj problem
  • #7
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ustaw ręcznie takie same parametry jak dostajesz z serwera DHCP
    IP, maska, bramę i DNS.

    Nie sądzę jednak aby to było źródłem problemu.
  • #8
    matbla
    Level 12  
    A jednak ;)

    otworzylem wirsz polecen, wpisale ipconfig, nastepnie dalem wlasciwosci poleczenia lokalnego, pozniej wlasciwosci protokol internetowy (TCP/IP) i wpisalem dane z wiersza polecen i wlacza sie piknie ;]

    dzieki wielkie za pomoc

    PS. wiesz moze jak teraz zrobic, abym byl polaczony od wlaczenia komputera?
  • #9
    maczko
    Level 11  
    przyjrzalem sie temu zdjeciu co zalaczyles i widze ze jestes podlaczony do 2 sieci. widac ze jeszcze masz podlaczony kabel do sieciowki i to wlasnie ta karta ma problem z uzyskaniem adresu ip a nie radiowka. wyglada na to ze po kablu nie uzyskuje adresu z serwera dhcp.

    do czego uzywasz sieci po kablu? jezeli nie uzywasz wcale to odlacz kabel albo ustaw jakis staly ip zeby nie wyszukiwal dhcp.

    na polaczeniu internetowym (radiowym) lepiej ustaw automatyczne uzyskiwanie adresu, bo dostawcy czasami lubia zmieniac to i owo i mozesz miec pozniej klopoty (uzyskanie adresu z serwera dhcp to kwestia 2-5 sek wiec tyle chyba mozesz odczekac :))