Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zniekształcenia J35. Układ bez R3. Dlaczego są zakłócenia?

tomhad 06 Sty 2007 18:04 951 9
  • #1 06 Sty 2007 18:04
    tomhad
    Poziom 9  

    witam
    Zlozylem taki o to ukladzik, podobny do j35 tylko bez zabezpieczen pradowych. Mam taki problem otoz uklad dziala i wszsytko okej, tylko dosc znacznie znieksztalca, tzn slyszalne sa trzaski. Po wylutowaniu rezystora R3 w ukladzie roznicowym sytuacja sie poprawia, nie slychac trzaskow choc dla maksymalnych amplitudach nie gra czysto. Bez sterujacych i koncowych tranzystorow sytauacja jest taka sama, wymienilem pare roznicowa i to samo, wartosc kondensatora 1uF na 22uF i to samo...nie wiem co jest grane, uklad na razie chodzi bez R3 560omow,czyli para roznicowa nie jest symetryczna.Dodam, ze uklad zasilam +-46V, i para roznicowa ma prawie identyczne bety. Jaka moze byc tego przyczyna? pozdrawiam

    0 9
  • #2 06 Sty 2007 18:44
    Dar.El
    Poziom 40  

    Witam
    Ja dołożyłbym rezystory 0,33Ω do emiterów Q7 i Q9, oraz rozwarłbym ich kolektory.

    0
  • #3 06 Sty 2007 19:32
    tomhad
    Poziom 9  

    tak tak, to pomyłka na schemacie, w rzeczywistosci one sa rozwarte.Ale to i tak nie o to chodzi, bo probowalem wzmacniacz na sluchawkach bez sterujacych i koncowek mocy i jest identycznie to samo..uklad probowalem takze z innym Q3, a takze z innym ukladem regulujacym prad i ciagle to samo...

    0
  • Pomocny post
    #4 06 Sty 2007 20:21
    Dar.El
    Poziom 40  

    Dodaj do diody D8 kondensator ceramiczny 100nF i elektrolityczny 100µF. Jeszcze możesz dodać rezystory w szereg z emiterami Q1 i Q2 o wartości 22Ω oraz dodatkowy rezystor 560Ω na kolektor Q2. Teraz możesz dodać układ RC między kolektory tych tranzystorów, poszukaj na innych schematach jakie wartości stosuje się.

    0
  • #5 06 Sty 2007 22:28
    tomhad
    Poziom 9  

    Wstepnie dodalem 100uF i ceramike 100nf jak i 1nf i sytuacja sie nei zmienila. Zauwazylem, ze po wylaczeniu z gniazdka sprzet jeszcze gra, ale te "chrapania i znieksztalcenia" prawie zanikaja. W zasilaniu mam mostek Greatza 25A/ 2x 10 000uF /50V, i 2x 100nF ceramika, ale to dziwne bo bez 560 w R3 nie ma znieksztalcen. Dodam jeszcze ten 560Omow w drugiego kolektora. Dzieki za pomoc..

    0
  • #6 07 Sty 2007 13:18
    tomhad
    Poziom 9  

    Dodalem to kolektora Q2 ten rezystor 560ohm, jest podobnie...zauwazylem ze jesli piosenka leci, przy odpowiednich czestotliwosciach sa tego typu brum brum, przy niskich glosnosciach, gdy wrzuce stop w winampie czasami pozostaje ten pomruk, (probowalem na 2 kompach i 2 przewodach)....wydaje mi sie, ze moga to byc zaklocenia z komputera. Poza tym te zabiegi, raczej odrobine polepszyly ta jakos glosu. Co najlepsze w momencie pauzy winampa, gdy jest pomruk w glosnikach odpinam mini jacka i cisza w glosnikach. Zaraz uklad podepne pod mp3 playera.pozdrawiam

    0
  • #7 07 Sty 2007 14:13
    Dar.El
    Poziom 40  

    A czy dodałeś rezystory 22Ω do emiterów?

    0
  • #8 07 Sty 2007 18:03
    Goraca Niunia
    Poziom 11  

    Sytuacja sie poprawia w przypadku mp3playera, w taki sposob ze raz sa te mruczenia, choc malo slyszalne a raz nie.Nie wlutowalem jeszcze tych rezytorow gdyz nie mialem ich gdzie kupic, mam 100 lub 150 omow na zbyciu. pozdrawiam

    0
  • #9 07 Sty 2007 18:35
    Dar.El
    Poziom 40  

    Dodaj trochę kondensatorów na zasilaniu 100nF i 1mF i ważne jest prowadzenie masy tak żeby małe sygnały nie były zakłócane przez te wysoko prądowe.

    0