Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy na każdym stabilizatorze mogę zbudować regulator?

komornik12 06 Jan 2007 20:27 1641 15
NDN
    komornik12
    Level 21  
    Cześć
    Jak w temacie mam małe pytanko.
    Czy na każdym stabilizatorze mogę zbudować lepszy lub gorszy regulator np. obrotów silniczka czy świecenia żarówki według zamieszczonego schematu?
  • NDN
    Dar.El
    Level 41  
    Witam
    Za małe pytanie abym mógł zrozumieć o co Ci chodzi.
    komornik12
    Level 21  
    Jak robiłem zasilacz regulowany to stosowałem zamieszczony schemat (przed tym regulatorem jeszcze prostownik) i stabilizator LM317. Chciałbym się dowiedzieć czy zamiast LM317 mogę wstawić inny stabilizator.
    Dar.El
    Level 41  
    Możesz wstawić LM350 , który ma lepszą wydajność prądową a wszystkie 78... w tym układzie nie będą prawidłowo działać, nie wymagają rezystorów bo mają na stałe określone napięcie wyjściowe. Nie zapomnij o kondensatorach 100nF podłączonych blisko wejścia i wyjścia stabilizatora do masy.
  • NDN
    komornik12
    Level 21  
    Ale czy zasilacz na 78... bedzie chociaż trochę regulowany przy tym podłączeniu. Proszę o wskazówki.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Witam

Zacznijmy od tego że schemat który kolega przytoczył jest błędny, prosze zapoznać sie z notą katalogową LM317.

Żaden układ serii 78XX nie da sie regulować w taki sposób, można jedynie troche przeciągnąć napicie za pomocą diod włączanych w obwód nóżki GND.

Również prosze zapoznać sie z notami układów rodziny 78XX

Pozdrawiam
    the_wizard
    Level 17  
    Witam!
    W swoich zbiorach znalazłem coś, co może zainteresować autora tematu.
    Czy na każdym stabilizatorze mogę zbudować regulator?
    Źródło - "Praktyczny Elektronik" 2/1992
    Pozdrawiam!
    Anonymous
    Anonymous  
    bialymaly
    Level 15  
    Ja mam książkę z której uczyłem się elektroniki dla początkujących( chociaż nadal jestem początkujący) ale mogę umieścić skana z tej książki:
    bialymaly
    Level 15  
    Mogę dac jeszcze skany zasilacza regulowanego na Lm317... dam może komuś się przyda(ale chyba prawie wszyscy sami umieją go zbudować)

jeśli ktoś nie widzi napisów trzeba sobie zbliżyć

Mam jeszcze schemat i wzór płytki prostego zasilacza laboratoryjnego dla totalnych laików takich jak ja:D i jeszcze kilka stron z których tacy jak ja mogą się uczyc elektroniki jak ktoś chce to mogę udostępniac ale pisac na pw albo na gg: 605195
    Anonymous
    Anonymous  
    bialymaly
    Level 15  
    Ale taki drobiazg można samemu dorobić nie jestem pewien ale chyba takie 33pf by stykły??

A już ten zasilacz laboratoryjny już nie jest na pająka:)
    ale powiem szczerze że trochę się z tej książki nauczyłem
    np. o bramkach OR i AND

Dodano po 2 [minuty]:

a po za tym wszystko można przenieść na PCB tak mało skomplikowany schemat nie jest trudno przenieść na PCB
    Anonymous
    Anonymous  
    bialymaly
    Level 15  
    Zapłaciłem za nią 35zł na wolumenie za nową a na ich stronie kosztuje ponad 40 więc opłaciło mi się... tylko to jest część druga pierwszej nie mam ale mam zamiar kupic i pierwszą i 2części książki:"sztuka elektroniki" Paula Horwitza i Winfielda Hilla z uniwersytetu Harvarda
    może to mnie chociaż trochę zbliży do elektroniki...

a w tej książce jest dobrze bo jest dużo zdjęć i to mi bardzo pomogło... np do warsztatu zrobiłem sobie centralkę alarmową do której podłączyłem detektor wilgoci, czujnik zbliżeniowy bramkę OR(zapalało się światło jak zostaną otwarte drzwi) i syrenę alarmową a wszystko to z tej książki tylko całą moją prace i wysiłek pochłonęło spięcie w sieci... bo sąsiadowi pompa od wspomagania siadła jak wyjeżdżał z podwórka tak mocno walnął w słup że się zgrzały kable i był efekt pioruna... a wszystko było w fazie testów... dodatkowo spalił mi się monitor...
    Anonymous
    Anonymous  
    bialymaly
    Level 15  
    O jak ostatnio na strychu wybuch mi stary monitor to myślałem że mnie zabiją... ale trochę elektroniki z tego wyciągnąłem warto było, teraz chcę zorganizować sobie miejsce pracy oscyloskop, zasilacze, itd...