Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki przewód do kolumny głośnikowej? Jaką powinien mieć średnicę?

adolfone 06 Jan 2007 22:44 9889 27
    adolfone
    Level 13  
    Witam serdecznie:]
    Bardzo prosiłbym o doradzenie w wyborze srednicy przwodu do klumny glosnikowej z przetwornikami GDN-25-100-4-SC + GDWT-9-150-4-PJ
  • Helpful post
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Witam

Głośnik ma 100W, myśle że nie trzeba grubszego przewodu niż 1.5mm

No chyba, że miałby on ze 100m długości :)

Pozdrawiam
    adolfone
    Level 13  
    NIe mysle ze 4-5 m max:]
  • Helpful post
    endriu.kom
    Level 24  
    Im grubszy przewód tym mniejsze straty mocy.Ja zawsze stosuję w miarę jak najgrubsze,ale takie aby swobodnie wchodziły w gniazda głośnikowe :).
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Spokojnie możesz kupić przewód 1.5mm, ja na takim mam podłączone głośniki 200W i jest wszystko ok.

Pozdrawiam
  • Helpful post
    krzych.k
    Level 15  
    Jak przewody mają mieć długość np. 3 - 5 m to 4 mm² będą w sam raz.
    adolfone
    Level 13  
    4mm aż tak dużo??
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Witam

Zauważ że ja podałem średnice, a kolega Krzych przekrój, nie chce mi sie teraz tego przeliczać.

Kup 1.5mm średnicy i będzie ok.

Pozdrawiam
    adolfone
    Level 13  
    Wiem zauwazyłem dopiero pozniej ale wiem oco chodzi:)
  • Helpful post
    krzych.k
    Level 15  
    Ja podzielam te poglądy według których lepiej więcej niż mniej - jeżeli chodzi o kable. Pewnie, że 1,5mm² też będzie dobrze grało, ale 4mm² w impulsach może conieco lepiej.
    Anonymous
    Anonymous  
    Artur k.
    Admin of Audio group
    krzych.k wrote:
    Ja podzielam te poglądy według których lepiej więcej niż mniej - jeżeli chodzi o kable.

Co za dużo to nie zdrowo :)

Nie ma najmniejszego sensu ładować takich grubych przewodów to głośników 100W, na odcinku 5m nie odczujesz różnicy w brzmieniu, za to w cenie przewodu już tak.

Pozdrawiam
    Tomash_ek
    Level 15  
    Nie mówiąc o rozjechaniu sopranu i podbiciu basu ze względu na dużą pojemność przewodu. Przy tak grubych przewodach przydaje się trzeci jako ekran xD.
    Pozdr.

Ja mam 1,5mm^2 do 150W i gra bardzo dobrze. Zwróć uwagę na jakość przewodu a nie grubość.
    Miedź beztlenowa, najlepiej srebrzona.
  • Helpful post
    Mery84
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jakos dwa przewody po 5m 1mm^2 przekroj z miedzi beztlenowej do pary Altusow140 mi spokojnie wystarczaja wiec nie rozumiem po co wyczyniac i wydawac nieprzecietne pieniadze na super kable skoro w domowych warunkach na przecietnej Unitrze/Diorze i Tonsilach i tak nie uslyszymy roznicy tylko poczujemy cienszy portfel.
  • Helpful post
    Jectiv
    Level 17  
    Mery21 u ciebie w Altusach 140 należy zacząć od wymiany kabli wewnątrz kolumny na dużo grubsze, będzie bas mniej dudnił. Fabryczne są śmiesznie cienkie.
    Mery84
    Heh a jaki ma wplyw przekroj kabla na pasmo przenoszenia glosnikow? Wyjasnij mi zaleznosc przekroju kabla wzgledem dudnienia. Wiem ze fabryczne kable wewnatrz kolumny wygladaja jak przewodziki montazowe. Osobiscie sam kiedys wymienilem wszystkie przewody wewnatrz (dla GDN 1mm^2 dla GDM 0,5mm^2 dla GDWT zostal oryginal) i jakos nie uslyszalem zadnej roznicy w brzmieniu kolumny.
    Anonymous
    Anonymous  
    Mery84
    Ja wymienilem te przewodziki na przyzwoite jak podalem wyzej ze wzgledow technicznych a nie bo slyszalem roznice. Zreszta mi i tak slon nadepnal na ucho wiec tak jak s_z_a_m_a_n niewiele uslysze roznicy ale bede mial wygodniej do ewentualnego lutowania ;)
  • Helpful post
    MAYDAYDEEJAY
    Level 17  
    Witam :)
    Panowie....szkoda że nie kazaliście koledze kupić przewodów HV o przekroju 250mm2 !!
    tak dla porównania chcę przytoczyć przykład przewodów estradowych, gdzie do zestawów 2kW RMS stosuje sie przewody 4mm2 !! i to nie rzadko przy długościach nawet 10m !!
    Więc analogicznie rozumując... to przy mocy 100W rms i długości kabla 5m nie ma zasadności stosowanie kabla grubszego niż 1,5mm2...

Z góry przepraszam tych z was którzy mają SŁUCH PODKOROWY i usłyszą różnicę w kablach....PROSZĘ WYSTĄPIĆ jeśli tacy tutaj są :)

pozdrawiam maras
    Artur k.
    Admin of Audio group
    MAYDAYDEEJAY wrote:

Z góry przepraszam tych z was którzy mają SŁUCH PODKOROWY i usłyszą różnicę w kablach...PROSZĘ WYSTĄPIĆ jeśli tacy tutaj są :)

Ja słysze :), jak mi ktoś ględzi ze wydałem ileś tam PLN na kawałek przewodu :).

Z resztą Twojej wypowiedzi sie absolutnie zgadzam.

Pozdrawiam
    Jectiv
    Level 17  
    Jedni słyszą różnicę inni nie słyszą.
    Większość nie zada sobie trudu żeby sprawdzić jak jest naprawdę.

Komu będzie się chciało podłączyć najpierw kolumny i wszystkie głośniki wewnątrz nich zwykłym kablem elektrycznym 0,5 lub 0,75 mm², posłuchać tak muzyki przez tydzień żeby dobrze zapamiętać jak to gra. Później zamienić te wszystkie kable np. na 4mm² z miedzi beztlenowej po kilka złotych za metr, nie po kilkaset jak niektórzy wymyślają.
    Oczywiście źródłem dźwięku powinien być normalny CD, nie mp3 z komputera a do tego jakiś prawdziwy wzmacniacz nie od zestawu komputerowego. Różnicę będzie słychać nawet na średniej klasy sprzęcie.

Łatwiej wymyślać jakieś śmieszne uwagi niż napisać rzeczowy argument.

A dla najbardziej zajadłych teoretyków drobna uwaga - podstawowe prawo Ohma ma zastosowanie dla prądów stałych. Wyliczenia spadku napięć na kablach głośnikowych dla prądu stałego nijak się mają do tego jak to gra.

Jeżeli ktoś zrobi taki test to zapraszam do rzeczowej dyskusji.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Witam

Kolego Jectiv

Kiedyś miałem podobne teorie, jak Ty ale przekonałem sie że to sie nadaje o kant (wiadomo czego) potłuc.

W przypadku przebiegów zmiennoprądowych mamy doczynienia z impedancją, a więc elementami RLC. W gre wchodzą trzy czynniki:
    -Pojemność między żyłami przewodu
    -Indukcjyjność przewodu
    -Rezystancja własna przewodu

Jak wiadomo wartości tych 3 czynników rosną, wraz ze wzrostem długości przewodu. Jednak na długości 5m jak w temacie nie odegrają większej roli, ponieważ pojemność oraz indukcyjność przewodu będą pomijalne dla częstotliwości akustycznych (20Hz - 20Khz) - nie wierzysz, sprawdź specyfikacje dowolnego przewodu z miedzi beztlenowej (nie mówie o elektrycznych).
    Powyżej pewnej średnicy przewodu nie ma sensu jej dalej zwiększać !!.

Kolejna kwestia jest prosta, co nam po przewodzie 4mm, jeśli we wzmacniaczu od tranzystorów końcowych do zacisków kolumnowych prowadzą ścieżki o dużo mnejszym przekroju, przecież nie da sie nadrobić 10cm za pomocą 5m przewodu.

Równie dobrze można użyć przewodów takich jakie są używane w trakcjach energetycznych, tylko co to zmieni ??.

Mp3 wcale nie musi być gorsze niż CD, moge sie założyć że nie usłyszysz różnicy pomiędzy mp3 320kbps, a CD (zresztą żaden dźwięk "cyfrowy" nie jest idealny). Można używac przeróżnych odtwarzaczy z róznymi rozdzielczościami przetworników i co z tego skoro każda płyta CD ma rozdzielczość 16 bitów.

Pozdrawiam
    Mery84
    @Jectiv
    Moze i masz racje ze niektorzy nie zadadza sobie trudu zeby sprawdzic. Ja wymienilem swego czasu przewody w jednej kolumnie a po paru dniach (z braku czasu) w drugiej. W miedzyczasie sluchalem muzyki dosc duzo i nie slyszalem roznicy miedzy oryginalnymi przewodami a "lepszymi". Wzmacniaczem byl wtedy Radmor5412 ktory super jakoscia i pasmem nie dysponuje ale sa duzo gorsze od niego. Obecnie w obu kolumnach sa nowe przewody dluzsze (o ok 25cm. dla wygodniejszego wyjmowania glosnikow) i wszystko dobrze dziala i to jest najwazniejsze.
    Co do poprawy brzmienia to bardziej zastanawiam sie nad wypelnieniem kolumn pianka stozkowa ale nie bardzo wiem jaki to moze przyniesc efekt i chcialbym poznac jakies opinie na ten temat.
    Jectiv
    Level 17  
    Mery21
    Wytłumienie kolumny wewnątrz jest jak najbardziej pożądane.
    Jednak ile dać tego wytłumienia trzeba sprawdzić w praktyce.
    Za duże wytłumienie może powodować zbyt miękki i nienaturalny bas.
    Można testować z różnymi materiałami: gąbka, filc, inne.

W poprzednim poście pisałem o zmianie całego okablowania, wewnątrz kolumny i do wzmacniacza również. Wykonywanie zmian etapami może spowodować że nie zauważymy kolejnych drobnych różnic mimo tego że efekt końcowy będzie się różnił od początkowego.

Artur k.
    Ty miałeś teorie a ja mam oprócz teorii praktykę.

"...co nam po przewodzie 4mm, jeśli we wzmacniaczu od tranzystorów końcowych do zacisków kolumnowych prowadzą ścieżki o dużo mnejszym przekroju, przecież nie da sie nadrobić 10cm za pomocą 5m przewodu.."

Nikt nie broni dać grubszych przewodów również zamiast tych cienkich ścieżek we wzmacniaczu. Dla informacji we wzmacniaczach wyższej klasy od końcówek mocy do wyjść głośnikowych połączenia są wykonywane grubszymi przewodami.

"...Mp3 wcale nie musi być gorsze niż CD, moge sie założyć że nie usłyszysz różnicy pomiędzy mp3 320kbps, a CD (zresztą żaden dźwięk "cyfrowy" nie jest idealny). Można używac przeróżnych odtwarzaczy z róznymi rozdzielczościami przetworników i co z tego skoro każda płyta CD ma rozdzielczość 16 bitów..."

Akurat słychać różnicę między mp3 320kbps a CD, szczególnie na muzyce klasycznej, sam robiłem próby. mp3 to format stratny CDA to bezstratny. Typowy pop-music nagrywany jest tak żeby dobrze brzmiał na boomboxach i miniwieżach, na dobrym sprzęcie niewiele więcej w tych nagraniach da się usłyszeć. Ale wystarczy odtworzyć muzykę z instrumentów akustycznych: jazz, klasyka.
    W mp3 brakuje wybrzmień instrumentów, gorsza lokalizacja źródeł pozornych, dźwięk płaski, zamazany ze słabszą przestrzennością.
    Odtwarzacze CD różnią się jakością dźwięku mimo tego że format to tylko 16bitów. Jest jakiś powód że jeden CD kosztuje 200zł a inny 5000 i nie jest to tylko marketing.
    Techniczna jakość nagrania poszczególnych płyt CD to już całkiem odrębny temat.

Argument o kablach energetycznych traktuję jako żart.

Pozdrowienia
    malutki0157229
    Level 15  
    Pozwólcie że zamieszcze małą tabelkę w której to są podane średnice przewodów (w lewej kolumnie), w następnej kolumnie maksymalny prąd jaki może zostać puszczony przez dany kabel o danej średnicy. Zakładamy że przewód nie powinien mieć rezystancji większej niż 10% impedancji głośnika. po prawej stronie są zawarte rezystanje kabli (obu żył) i zaznaczone na zółto maksymalne długości przewodów jakie mogą być stosowane przy głośnikach 4Ω, a na pomarańczowo maksymalne długości kabli dla głośników 8Ω.[/youtube]
  • Helpful post
    malutki0157229
    Level 15  
    Ja osobiście bym ci polecał 2x1.5mm², jak weźmiesz większy to napewno nic złego się nie stanie, przy mniejszych już może być inaczej.
    Anonymous
    Anonymous