Witam, mam vermone regent 1060, i mam problem z tym półprzewodnikien oznaczenia schematowe to d504(znajduję się tuż obok kondensatora 470/63), to jest jakaś dioda, ale jaka, jakiś zamiennik, zapodaje schematy,
p.s. jeszzce mam pytanie o d510, to też chyba jakaś dioda, co za to wstawić
chyba ja źle czytam schematy ,dioda VD504 siedzi w panelu końcówki mocy,w colektorze tranzystora T509.Dioda to SA403 i jej parametry są w necie.Ale myśle ,że nie o tych diodach mówimy ,napisz w którym module to siedzi lub zaznacz.
lechu12 ,ty dalej nie rozumiesz problemu.Jeżeli dokładnie tego czegoś dioda/tranzystor/!!!!!! dokładnie nie umiejscowisz ,to nikt ci nie pomoże.Zaznacz to cudo lub dokładnie określ w którym module to sie znajduje.
Chociażby 1N4148?
Tak się składa, że te diody pracują w zabezpieczeniu przeciążeniowym wzmacniacza i jeśli juz przez nie płynie jakiś prąd to jest to kilka/kilkanaście mA. To co podałem powinno spokojnie wystarczyć.
VT504 to jest oznaczenie tranzystora a VD504 diody. Może być tak, że dioda figuruje na schemacie pod symbolem VD504 a w module jako "D504". Sprawdź tylko (porównując sąsiednie elementy), czy aby to ten sam element. Czasami sprzęt ewoluuje i stad powstają różnice w oznaczeniach (jak również w schematach).
Lechu 12 , odnoszę wrażenie że temu wzmacniaczowi to najlepiej zrobi porządny serwis . Bo jeśli tabela zamienników nic nie daje to lepiej nie wkładaj tam palca.
Dla niespostrzegawczych , błędnie jest zrobiony opis elementów na płytce i schemacie.