Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z PonyProg

03 Wrz 2003 14:29 2256 13
  • Poziom 13  
    Witam Wszystkich!
    Mój problem polega na tym, że programując kość PCI16F84-04 programator wpisuje w wierszu 00800 pewną liczbę (chyba 6505 – nie pamiętam dokładnie). Dzieje się tak również, gdy chcę wpisać czysty bufor. Zawsze po weryfikacji wykazuje błąd.
    Komputer: P166 MMX
    PonyProg 1.17e (sprawdzałem też wcześniejsze wersje)
    Czy coś mam źle ustawione? Jakieś zabezpieczenia czy komputer coś nie tak?
    Ten sam programator na znacznie szybszym komputerze i oprogramowaniu PonyProg 2000 wpisuje wszystko O.K.
    Jeśli ktoś wie, co z tym zrobić to proszę o pomoc, bo ja nie jestem mocny w te klocki.
    Pozdrawiam!
  • Poziom 42  
    sertk napisał:
    00800 pewną liczbę (chyba 6505 – nie pamiętam dokładnie). Dzieje się tak również, gdy chcę wpisać czysty bufor. Zawsze po weryfikacji wykazuje błąd.
    Ta liczba jest tam na STAŁE i ona oznacza typ procesora (każdy model ma inną wartość) Ta liczba znajduje się obszarze konfiguracji procesora, obok numeru seryjnego i ustawien oscylatora (i takich tam).
  • Poziom 34  
    Ja też używam Pony do PICa,
    czy robiłeś kalibrację??

    ________
    co oznacza CZYMKOLWIEK może masz złe dane
    sprawdź przewody
    w setup zmień na SI Prog API, wszystkie pola odznaczone
    nie pamiętam różnicy ale chyba kupiłeś 16f84A i taki ustaw w progu

    ja mam wersję 2,05
  • Poziom 13  
    Dzięki za zainteresowanie!
    Jak w takim razie zprogramować by było "Write successful"
    Po zaprogramowaniu samymi zerami lub czymkolwiek, jast w tym wierszu jedynie różnica. Może mam źle skonfigurowaną weryfikację?
    Ps.
    Kalibracja i test pokazuje O.K.
  • Poziom 42  
    sertk napisał:
    Może mam źle skonfigurowaną weryfikację?
    A są jakieś opcje do weryfikacji? o ile pamiętam na początku obszaru są dane konfiguracji a kod identyfikacji serii na końcu.
  • Poziom 16  
    A próbowałeś Icprog'iem?
    Ja jego używam i bez problemów
  • Poziom 34  
    a ja właśnie z ICProgiem miałem problem;)
    najlepiej niech zacznie od zmiany softu na min2.XX
  • Poziom 13  
    Witam!
    No i po problemie.
    Instalowałem wszystkie dostepne mi wersje PonyProga. Wersje z V2xx zawieszały komp. po wczytaniu programu.
    Wszystko dobrze poszło dopiero na wersji V1.17h . Wiersz 000800 teraz też się różni, ale po weryfikacji jest O.K. No i najważniejsze: procek w układzie poprawnie działa.
    Przepraszam że narobiłem szumu :oops: Dziękuję za odpowiedzi.

    Pozdrawiam!
  • Poziom 20  
    A ja mam problem z IC progiem i PONY progiem ten sam błąd w weryfikacji przy zapisywaniu kości 93xx.Przy odczycie i zapisaniu tego samego pilku jest ok. a przy innych zgłasza błąd weryfikacji. Może ktoś
    przerabiał ten temat.
  • Poziom 27  
    a nie jest to kwestia numeru seryjnego? Pony Prog z tego co pamiętam ma możliwość automatycznego wpisania numeru seryjnego procka pod wskazany adres. Może to jest przyczyną? Tą opcję oczywiście można wyłączyć - sprawdźcie to.
  • Poziom 42  
    GENERATOR napisał:
    Przy odczycie i zapisaniu tego samego pilku jest ok. a przy innych zgłasza błąd weryfikacji.
    To jak miałby strzelać to bym powiedział że wogóle się nie programuje.
  • Poziom 20  
    Dobrze ELEKTRYK wnioskujesz wogóle nie programuje- co robić?
  • Poziom 42  
    GENERATOR napisał:
    Dobrze ELEKTRYK wnioskujesz wogóle nie programuje- co robić?
    Może pamięc jest zablokowana?
  • Poziom 37  
    Jeśli ta kość 93xx to pamięć microwire to ICprog ją programuje i błędy weryfikacji będą jeśli wybierzesz w ustawieniach złą organizację tej pamięci ,może być 16 bit lub 8 bit.