Dziekuje bardzo za pomoc przy zakupie zmywarki Ostatecznie zdecydowalam sie na Siemensa SE25E259EU. Nie mam jej zbyt dlugo, ale jak na razie jestem bardzo zadowolona. Testowalam dosc duzo ten program skrocony 35stopnii i sprawuje sie calkiem niezle. Okazuje sie ze faktycznie temp mycia jest 35 st, ale plukania juz 55. Dlatego po otworzeniu zmywarki wszystkie naczynia sa gorace i ladnie domyte - program nie ma suszenia. Na dodatek trwa tylko 30 min co czasem sie przydaje.
Wszystkim zainteresowanym chcacym kupic niedroga zmywarke bez super bajerow polecam ten model.
Myślę nad zakupem zmywarki dla mamy ale czy zmywarki naprawde są takie oszczędne jesli tak to njlesza zmywarka była by 45 cm jakie firmy sa godne polecenia i czy zmywarki kompaktowe też są solidne
Polecam Bosch, Siemens,AEG, Electrolux , pod zabudowę jeszcze Candy raczej nie ma większych kłopotów z tymi firmami. Co do oszczędności to patrz na euroetykietę (pasek z danymi -powinien być umieszczony na produkcie w sklepie) pobór prądu w zmywarkach raczej wiele się nie różni , jednak pobór wody moim zdaniem jest istotny -różnice trzech litrów na zmywaniu między różnymi modelami to nie mało co 4-5 zmywanie na wodzie w tych oszczedniejszych wychodzi gratis . Zmywarka też powinna posiadać potrójną klasę AAA.
... jednak pobór wody moim zdaniem jest istotny -różnice trzech litrów na zmywaniu między różnymi modelami to nie mało co 4-5 zmywanie na wodzie w tych oszczedniejszych wychodzi gratis . Zmywarka też powinna posiadać potrójną klasę AAA.
A jak to wyliczyłeś? Kubik wody to 1000 litrów. Jeśli kubik zimnej wody kosztuje 6 złotych (przykładowo), to jedno zmywanie w zmywarce pobierającej o 3 litry wody mniej na jeden cykl daje mi oszczędność... niespełna 2 groszy w stosunku do tej "rozpasanej". Czyli już nawet licząc, że zmywamy raz dziennie, to wychodzi mi, że po roku za zaoszczędzone pieniądze (sześć złotych z kawałkiem) możemy kupić... osiem tabletek Calgonitu "5 in 1".
Chyba, że coś źle liczę.
Moja rodzina stanęła przed dylematem "jaką zmywarkę kupić"? Cenowo kusi nas model 60 cm do zabudowy GV63320E.
Zastanawia nas jedynie, dlaczego tak mało można przeczytać opinii (zarówno pozytywnych jak i negatywnych) o sprzęcie Gorenje? Czyżby te Siemenso- i Boschopodobne produkty były niezawodne czy po prostu mało popularne? Oglądając te zmywarki w sklepie stwierdziliśmy, że Gorenje muszą pochodzić z tej samej linii produkcyjnej co Bosch, czy Siemens. Z wyglądu, poza panelem sterowania, są po prostu identyczne. Czy różnica tkwi w jakości takich elementów jak pompy, zawory, elektronika itp., czy różnica w cenie jest spowodowana jedynie zmianą znaczka producenta na obudowie?
Bardzo proszę o odpowiedź serwisantów i użytkowników zmywarek tej firmy.
Bosch i Siemens mają teraz promocję 5 lat gwarancji na zmywarki pod warunkiem zakupu w sklepie stacjonarnym.
Ja jednak wolałabym zrobić zakup przez internet,bo u mnie w mieście nie ma dużego wyboru,poza tym ceny w sklepach internetowych są dużo niższe.
Czy można to jakoś obejść?Tzn zrobić zakup przez sieć i mieć te 5 lat?
Skąd Bosch będzie wiedział,że to zakup przez internet?
Z pół roku temu też stałam przed wyborem zmywarki, i choć na początku nie przywiązywałąm wagi co do firmy, w końcu każda jest dobra i daje gwarancje, to po przeczytaniu różnych Forum uznałam, że wybiorę jak większość i skupie się na poszukiwaniu Boscha lub Simensa. Myśle, ze przewaga jest taka, że poproatu jest to nowy sprzęt z którym mamy nie wiele do czynienia. To nie jest lodówka, pralka, kuchanka, kórą każdy w domu posiada i się zna. Zmywarka jest jeszcze u nas nowością i nie każdego stać na taki luksus (bo u nas jeszcze jest luksusem). Na dzień dzisiejszy jestem zadowolona z tej co posiadam, użytkujemy codziennie. Kupując brałam pod uwagę przede wszystkim zużycie wody! Mimo,że toczy się tu dyskusja czy to ma sens czy nie , ja uważam, że jeśli można na czymś zaoszczedzic to trzeba to robić (tu woda, tam energooszczedna żarówka) w końcu przeliczając na rok to sie uzbiera!. W każdym razie lepiej dołożyc nawet 200 zł aby mieć mniejsze zużycie wody. Jeśli mogę podpowiedzieć coś to brałam pod uwagę 1/2 wsadu- jednak nie warto, bo i tak użyłam tego 2 razy... Naczyń jest sporo mimo 3 osobowej rodzinki.
Myślę, że za jakieś 5 lat będzie można rozmawiać o to jaka firma, wtedy dopiero dzisiejszy kupujący będą mieli jakieś spostrzeżenia, doświadczenia. Na dzień dzisiejszy wybierajcie co komu pasuje:-). Nawet Pan który ma Beko jest zadowolony.
Zmywarka jest bardzo dobrej klasy, cichutka, myje bardzo dokładnie.
Też miałem ograniczenie, że nie mogła byc szersza niż 45. Gdyby nie to, to prawdopodobnie wziąłbym 60 cm, ale też Siemensa. Czasem trzeba się nagimnastykowac, żeby wszystko upchnąc
Witam,
Dzięki poradom z forum zdecydowałam się kupić zmywarkę Bosch, model
srs45t62. Mam nietypowe pytanie do użytkowników zmywarek bosch:
w mojej kuchni wysokość między blatem kuchennym a podłogą wynosi 80,50 cm a wysokość zmywarki bosch bez blatu górnego wynosi 81 cm, czy da się tę wysokość zmywarki jeszcze obniżyć za pomocą nóżek, w specyfikacji piszą że nóżki mają regulowaną wysokość ale jak się to ma w praktyce.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Urządzam kuchnię i dzięki tej stronie zdecydowałam,że będzie to Bosch bo z tego co Państwo tu piszecie to warto, ale stoję przed dylematem, którą wybrać jest to zmywarka do zabudowy 60 cm SGI 55M45EU i SGI 45M85EU jestem laikiem w tej kategorii i proszę o podpowiedź, którą wybrać a może jeszcze inną.
Jeżeli ktoś z Państwa posiada i użytkuje jedną z nich proszę o opinię.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Jestem w trakcie podejmowania decyzji o wymianie zmywarki do zabudowy szer. 45cm. Aktualnie posiadam kilkuletnią zmywarkę siemensa/powyżej 8 lat/ i nadszedł czas na wymianę. Z ofert zainteresowały mnie dwie /pod względem ceny i parametrów. 1. AMICA - ZZA 6428I i 2. WHIRLPOOL - ADG 689/2 IX. Proszę o opinie dotyczące tych zmywarek gdyż ich ceny są zbliżone różnica ok 80 zł.
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Przeczytaj kilka stron tego tematu, nie jestem pewien, czy to zrobiłeś.
Ja bym się skłaniał do Boscha albo Siemensa. Chyba dobrze ci służył, prawda?
Firm jak Amica i Whirpool ja się wystrzegam, chyba, że za kilka lat coś zmienią. Whirpool to chyba nawet to samo co Polar.
Moi znajomi mają kuchenkę gazową z Amici - po pół roku odpadł minutnik i jego pokrętło. Nie działa termoobieg. Zdarza się kopnięcie obudowy w trakcie zapalania.
2 moim znajomym padły lodówki Amica - a to wyciek gazu, a to elektronika siadła.
Tym samym znajomym, którym padła kuchenka poszła też pralka Whirpool /miesiąc po gwarancji/-poszedł elektrozawór.
Teraz sam się zastanów. Jednak Siemens/Bosch to niemiecki wyrób, co widać. Tak samo np. lodówki Liebherr.
Czy warto do niej dopłacić ze wzgledu na VarioSpeed, wymiennik ciepła i wieksza mozliwośc składania półek w obydwu koszach? Róznica cenowa to 538 i 441 zł od modeli wymienionych wyżej...
Jak w ogóle ma się to AEG Favorit (to chyba koncern electroluxa) jeśli chodzi o potencjalna awaryjność i ewentualny serwis (koszty i jakość)?
Co myslicie na temat zmywarki candy 4015s. Chyba 5 temperatur, 60-tka, połowa wsadu. Do bosha jestem zrażona z powodu pralki( mam od 5 lat pralke bosha i 2 razy naprawiana-nie z mojej winy:(, a o elektroluxach słyszałam, że lepsze robią odkurzacze. Ta candy jest w promocji i wiem,po długim zastanowieniu, że skorzystam z tych funkcji, które ma.
Co o niej sądzicie??
Hej, po przebrnięciu przez wszystkie strony niniejszego wątku nie mam innego wyjścia jak zdecydować się na zakup zmywarki Bosch lub Siemens i to bezwarunkowo 60cm .
Musi to być koniecznie model srebrny i koniecznie wolnostojący - to już moje prywatne założenia . Naczynia mam raczej średnio trudne do zmywania, bo głównie kubki, szklanki, talerzyki i sztućce. Garnki z rzadka, a i to raczej po parówkach niżli pieczeni . Jak mi się zdarza coś bardziej brudzącego robić to używam i tak garnków teflonowych, więc ręczne zmywanie i tak mnie czeka.
W zasadzie zdecydowałam się na model Bosch SGS45E18EU:
no, ale postanowiłam zadzwonić do dystrybutora coby się dowiedzieć o możliwościach wykupienia (bo w promocji w przypadku wolnostojących przedłużają gwarancję tylko na Siemens) gwarancji 5-cio letniej, no i trafiłam na Pana technika, który mi tak namieszał w głowie, że postanowiłam jednak przemyśleć zakup modelu Siemens SE 25M577 EU:
Pytanie moje brzmi czy warto dopłacać 800zł. (taka jest różnica pomiędzy ceną w jakiej mogę w Krakowie kupić ww. Bosch'a i Siemens'a) i kupić Siemensa, który i owszem zdecydowanie jest wyższym modelem (pytanie czy ja w ogóle to wykorzystam) i ma 5-cio letnią gwarancję, za to nie ma 1/2 wkładu? Kwestie wyglądu pomijam.
W porównaniu do Boscha , o którym piszesz ma mniejsze zużycie wody i jest cichsza -nie ma 1/2 wsadu - ale z tego nie korzysta się często zwłaszcza, że zuzycie wody i prądu niewiele mniejsze niz przy całym załadunku...
Różnica średniego rocznego zużycia wody (wg producenta) dla bosch'ów SGS45E18EU (3520 l) i SGS56M08EU (2640l) to 880 litrów
co do Siemensa, o którym piszesz, tez myślałam - ale stwierdziłam ze różnica w cenie jest zbyt duża. Tamta ma co prawda wymiennik ciepła i więcej składanych elementów w koszach, ale przy takiej różnicy w cenie chyba nie warto Varioospeed, skraca czas programu, ale za to zwiększa zużycie energii
Przejrzałam na stronach Bosch i Siemens instrukcje obsługi i wyszło, że kupię boscha SGS56M08EU Polecam czytac tez instrukcje skróconą, tam sa opisane programy ze wzgl na zużycie wody i energii
Do czytajacych ten watek i szukajacych rady co do wyboru sprzetu....
Moja krotka opinia (moze sie Wam przyda)
Zmywarka jest dobrze wykonana, materialy uzyte do jej produkcji sa naprawde przyzwoitej jakosci.
Latwa w czyszczeniu (dobrej klasy powloka lakiernicza).
Jest stosunkowo cicha i dzieki systemowi koszy (VarioPlus i RackMatic) naprawde pojemna
Kosze gorne jak i dolne maja skladane polki (pionowe grzebienie na talerze) dzieki czemu lepiej mozna wykorzystac powierzchnie koszy.
Po polozeniu tych uchwytow niedosc, ze mamy duzo wiecej miejsca na gary to jeszcze polozone uchwyty dzialaja jak gesta kratka, dzieki czemu na dno koszy mozemy polozyc drobne przedmioty.
W pelni mobilny koszyk na sztucce z mozliwoscia rozdzielenia go na dwie czesci. Rewelacyjny pomysl !!!
Zmywarka jest banalnie prosta w uzytkowaniu a instrukcja PL napisana wzorowo.
Uchwyt do mycia długich noży, znajdujacy sie w gornym koszu, mozna spokojnie zamenic miejscami z uchwytem na dlugie kieliszki.
Fajna sprawa (ja z niej skorzystalem) poniewaz uchwyt do mycia dlugich nozy nie podnosi sie maksymalnie pionowo - lecz tylko uchla (opiera sie na gornej uszczelce) moze to przeszkadzac w swobodnym ukladaniu szklanek i kubkow.
Wszystko zalezy z ktorej strony zmywarki stoimy podczas jej zaladunku.
Program AUTO sprawdza sie idealnie.
Maksymalny czas zmywania na tym programie wynosi 146min. (na poczatku mnie to przerazilo).
Lecz dzieki systemowi "AquaSensor III" czas potrzebnego zmywania znacznie sie skraca (przy srednio brudnych naczyniach +- 70 min.).
Program AUTO = oszczednosc na pradzie i wodzie !!!!!!
Ostatnie 15min. pracy zmywarki (program AUTO) to suszenie.
Zmywarka w tym czasie nie halasuje poprosu na wyswietlaczu odlicza sobie minutki i w ostatniej minucie pompa wypomopwuje reszki wody.
Po tej czynnosci program sie konczy i mamy naprawde suche naczynia.
Lecz jest jeden warunek.... Naczynia typu garnki, patelnie i miseczki musza byc ulozone pod delikatnym kontem aby woda mogla dokladnie z nich splynac.
Natomiast podczas najkrotszego programu "Skroconego" trwajacego zaledwie 29 min. zmywarka nie suszy naszyn !!!
To jest rowniez jedyny program z ktorym nie dziala funkcja "VarioSpeed" - lecz co tu skracac ))
Co do funkcji "VarioSpeed" - znacznie przyspieszy zmywanie naczyn, lecz nie ma nic za darmo...
Odbije sie to na wiekszej ilosci zuzytej wody jak i pradu !!!
Dostep do filtra na resztki idealny. Latwy w czyszczeniu i prosty w zalozeniu.
BOSCH to praktycznie to samo co SIEMENS, wiec opis bedzie adekwatny do wielu modeli tych producentow.
To chyba juz wszystko.
Mam nadzieje, ze tym opisem komus pomoge w wyborze nowego kuchennego pomocnika
Dzięki za radę Aniu, ale ja jednak jeśli mam wybrać Bosch'a to zostanę przy swoim modelu. Zastanawiałam się nad Siemens'em głównie ze względu na wymiennik ciepła (rada technika dystrybutora) oraz 5-cio letnią gwarancję. Ponieważ proponowany przez Ciebie model Bosch'a tych dwóch rzeczy i tak nie ma to chyba wybiorę po prostu najtańszą opcję .
@anna_dab - skoro zalezy Ci na srebrnej zmywarce to moze przypasuje Ci produkt Bosch-a model SGS 56M08EU
Jest raptem 200 PLN drozsza od mojej (na ceneo znalazlem ja za 1800 PLN).
Za te roznice w cenie dostajesz:
- zmywarke w (wymarzonym) kolorze srebrnym
- dodatkowo Program "mycie wstepne" - lacznie 5 programow
- oraz srebrny kolor koszy
Z opisu wynika rowniez, ze SGS 56M08EU zuzyje Ci o 1L wody mniej na kazdym zmywaniu (w porownaniu z moja), oraz odrobine mniej pradu.
Wiec roznica w cenie zakupu w koncu Ci sie zwroci.
Brak w niej jedynie funkcji koszy "VarioPlus" - (w gornym koszu nie zlozysz uchwytow na plasko).
Podpowiem Ci, iz istotne jest to, ze w dolnym koszu mozna je zlozyc !!!!!
Gorny nie jest az tak wazny, poniewaz i tak po ich zlozeniu mieszcza sie w nim tylko rondelki - No chyba, ze obnizy sie wysokosc calego gornego kosza, lecz wtedy z kolei w dolnym jest mniej miejsca
No ale widocznie producent wymyslil sobie, ze musi byc cos za cos
W kazdym razie masz w czym wybierac.... Napewno znajdziesz cos dla siebie.
Hej,
jednak ostatecznie zdecydowałam się na model Siemens SE25M577EU. Stwierdziłam, że w końcu taki sprzęt kupuje się na parę dobrych lat, więc jakoś się ta kwota różnicy w cenie rozkłada, a jednak funkcje ma nieporównywalne do wybranego przeze mnie Bosch'a.
A jest szansa, że przestanie mnie prześladować wizja buchającej w twarz dziecka pary z otwieranej przez niego pracującej zmywarki
Dziękuję wszystkim za rady, wątek ten bardzo mi pomógł w podjęciu decyzji o zakupie.
Pozdrawiam i jak tylko zmywareczka do mnie dotrze i zacznie działać to podzielę się opinią.
Z opisu wynika rowniez, ze SGS 56M08EU zuzyje Ci o 1L wody mniej na kazdym zmywaniu (w porownaniu z moja), oraz odrobine mniej pradu.
O tym było kilka razy.
1L wody to 0,001m3
1 m3 wody to powiedzmy 2zł
1 m3 ścieków to powiedzmy 3zł
razem 5 zł
1 litr wody to 5zł/1000 = 0,005zł czyli pół grosza.
200 zł /0,005zł = 40000 czyli 40 tysięcy
Jeśli przyjmiemy 2 zmywania dziennie to otrzymujemy
40000/730 = 54
Czyli zwraca sie ale po 54 latach.
A zmywarka będzie działać ile lat?
20? 25?
@serwal Ale pewnie i na to jakas wyliczanka sie znajdzie Wiem natomiast co na tym zyska... Srodowisko - czyli MY !!!
Pozdrawiam.
O środowisku była rozmowa i napisałem co myślę o takich oszczędnościach.
(moderator to pewni gdzieś przeniósł - poproszę o linka gdzie to jest)
Ten litr nie znaczy tyle by wdawać na coś 12% więcej a oszczędności w zużyciu energi możesz sobie sam wyliczyć.
Odpowiedz warto kierować sie tymi "oszczędnościami" przy zakupie?
200 złotych to dobry markoway czajnik bezprzewodowy lub 120 butelek piwa.