Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

chłodziarko zamrażarka polar-zamarzanie rurki przy sprężarce

Henio10 08 Jan 2007 20:45 3550 21
    Henio10
    Level 11  
    Niedawno odebrałem swojego polara z naprawy, według serwisanta była wymieniona sprężarka, wszystko działa ok tylko niepokoi mnie to że w czasie pracy jedna z rurek która jest doprowadzona do sprężarki zaczyna sie dosyć mocno obladzać a gdy sprzęt przestaje pracować bo zamrożeniu to przez kilka minut słychać specyficzne bulgotanie.
    Czy to jest coś poważnego z czym powinienem się zgłosić do reklamacji albo to raczej nic poważnego i mogę spokojnie spać ? Co może być powodem takich objawów ?
    cezet
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Za dużo czynnika chłodzącego. Zgłoś do reklamacji na dłuższą metę tak nie może być.
    Henio10
    Level 11  
    co może się stać i jakie mogą być efekty jeśli lodówka będzie pracować mając za dużo gazu ?
    miron_102
    Level 15  
    Agregat pracuje niepełną mocą, zachodzi też możliwość uderzenia cieczowego.
    Henio10
    Level 11  
    więc jeśli "fachowiec " napełnił by trochę mniejszą dawką gazu to sprzęt pracowałby wydajniej ? jeśli możesz to wyjaśnij mi co to uderzenie cieczowe .
    Anonymous
    Anonymous  
    miron_102
    Level 15  
    Do uderzenia cieczowego może dojść w tedy, gdy sprężarka zassie nierozprężony gaz, czyli ciecz. Jak wiesz ciecz jest nieściśliwa i może dojść do uszkodzenia blaszki zaworowej lub korbowodu.
    Henio10
    Level 11  
    Nie znam się na chłodnictwie ale czy jest możliwe że napełniono lodówkę celowo większą ilością gazu żeby np. uzyskać lepsze efekty chłodzenia ?
    miron_102
    Level 15  
    Raczej mizerniejsze, zgłoś reklamacje.
    Pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    Henio10
    Level 11  
    Więc mam rozumieć że przepełnienie gazem wiążę się z mniejszą wydajnością ?
    miron_102
    Level 15  
    ,, jak zwał tak zwał''.
    Płytkę jest ciężko uszkodzić w ten sposób. :D
    Henio10
    Level 11  
    wiesz miron_102 chciałbym po prostu wiedzieć na czym stoję i trochę się przygotować do rozmowy z "fachowcem" że cokolwiek wiedzieć i nie stać jak kołek jak będzie mi wciskał kit bo pewnie od reklamacji będzie się chciał wymigać
    miron_102
    Level 15  
    Powiedz że Ci panele odeszły i nie wiesz dlaczego. :D
    Henio10
    Level 11  
    Tylko ten skubaniec widział że mam w kuchni płytki hahahaha
    Czy jeśli powiem że zauważyłem że sprzęt jest mniej wydajniejszy i dłużej chodzi żeby zamrozić to nie strzelę gafy ?
    Anonymous
    Anonymous  
    Henio10
    Level 11  
    Więc lepiej nie mówić że wolniej schładza ?
    Anonymous
    Anonymous  
    Henio10
    Level 11  
    chłodziarko zamrażarka polara, typu właśnie nie mogę powiedzieć bo od jakiegoś czasu nie ma w środu tablicy znamionowej ( nie wiem dlaczego ale zerwana ) może dlatego fachowiec nie mając danych uzupełniał gaz na oko bo wcześniej ktoś napisał że tam powinno być napisane ile gazu powinno być

Dodano po 1 [minuty]:

U góry jest komora chłodziarki, u dołu zamrażarnik na 2 szflady, wysokość sprzędu około 160 cm, nie wiem co więcej mogę podać, acha- jednosprężarkowa
  • Helpful post
    miron_102
    Level 15  
    Powiedz jak jest.

1) woda się leje
    2) szron na rurce
    3) głośno pracuje

Trzy powody do reklamacji, to wystarczy.
    Henio10
    Level 11  
    Ok , dziękuję za porady. Jutro zadzwonię i się przekonam czy te trzy powody dla "niego" to wystarczająca ilość . Jeszcze raz dzięki.
    Anonymous
    Anonymous