Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Websto Thermo Top T dziwna usterka...

radeknet 09 Jan 2007 03:28 4788 15
Automation24.pl
    radeknet
    Level 10  
    Witam.Posiadam webasto jak w temacie na benzynke i po włączeniu załącza się pompka paliwa podaje paliwo i następuje zapłon i leci dym. Grzeje około jednej minuty i włącza się chłodzenie ale dalej grzeje bo leci dym z rury i po chwili słychać zgaśnięcie płomienia,zaraz potem chłodzenia i cyknięcie przekaźnika od dmuchawy.Spaliny są gorące podczas działania natomiast webasto jest zimne oczywiście bo pompka obiegu działa.Moje pytanie brzmi: Dlaczego webasto wyłącza się?? Czujnik płomienia sprawdziłem i wyczyściłem i mam drugi na podmianke i jest tak samo więc odpada, świeca jest nowa. Co to moze być?? Może czujnik temperatury świruje tylko niebardzo wiem który to jest w sterowniku ale podejrzewam że biały dwupinowy którego sie przypina blaszką do krućca wystającego przy montarzu sterownika. Jak go sprawdzić miernikiem oraz jak sprawdzić czujnik płomienia?jaką powinny posiadać rezystancje jak są zimne??Proszę o pomoc.
  • Automation24.pl
    radeknet
    Level 10  
    TYle jest postów na temat webasto a tu co nagle ekspertów zabrakło??Napewno ktoś wie!!!
    JACU626

Level 27  
    Ten model postadia diagnostyke i to najszybszy sposób zlokalizowania usterki.
    daro_md
    Level 1  
    Musisz kolego sprawdzic czy dziala sterownik,najlepiej przez diagnozę komputerową.Tego nie można zrobic miernikiem.
  • Automation24.pl
    lgy1
    Level 21  
    Zanim zaczniesz szukać dziury w całym sprawdz czy nie zapowietrza ci się układ paliwowy
    SP7SEC
    Level 28  
    jacuś to ty nie możesz sobie poradzić,,,,, podjedz do mnie i wszystko będzie grało podejrzewam czujnik płomienia ale od czego mamy komputery niech się wykażą
    skylark
    Level 25  
    Cięzko z tych opowieści wywnioskować coś konkretnego. Jeśli nie komputer, to niech chociaż posłucha go fachowiec. Powinien jakieś wnioski wysnuć.
    olsiwch
    Level 12  
    kolego a przy wlaczonym silniku jest taki sam objaw
    hstas
    Level 2  
    jesli to starszy model to masz pecha bo wypalil sie palnik wewnatrz jesli jest nanim twarda skorupa
    radeknet
    Level 10  
    Witam.A więc po wielu testach i próbach i przejrzeniu oraz czyszczeniu wszystkiego odkryłem że: Tak jak w pierwszym poście gdy odpale webasto po nocy odpala sie na chwile a potem włącza się chłodzenie i gaśnie.Natomiast jak odpale silnik i włącze webasto to odpala i potem zaczyna startować czyli "kręci" sie coraz szybciej az osiąga pełną moc i działa. Jak zgasze sielnik gdy juz sie "rozkręci" to działa cały czas aż nagrzeje wnętrze. I co to może być? może jakieś za małe napięcie albo może pompka od cyrkulacji wody za wolno działa?? Pomóżcie...
    bohdanek
    Level 13  
    To wyglada na problem ze spadkiem napiecia na zbyt cienkich przewodach [ gdy silnik pracuje napiecie jest wyzsze i jest o.k.] Sprzedawcy na allegro oszczedzaja i sprzedaja zestawy z taka "cienka" instalacja. Glowne zasilanie musi byc min. 2,5mm²
    mm32
    Level 15  
    Miałem kiedyś podobny problem z hydronic'em firmy eberspacher,przyczyną była wadliwa pompa cieczy chłodzącej,która po podaniu jej zasilania nie kreciła się tylko brzęczała,ale jak się nią potrząsło lub popukało w nią to się odwieszała i wszystko było OK.Tak samo było gdy był załączony silnik w samochodzie-przepływ wody powodował 'rozruszanie' łopatek tej pompki i po wyłączeniu silnika pompka kręciła się dalej.
    radeknet
    Level 10  
    Co do pompki to jak ją podłącze na krótko to śmiga i cyrkulacja wody jest.Podałem niższe napięcie takie jakie jest przy wyłączonym silniku i pompka pracuje. Co do instalacji to jest oryginalna webasto i niesztukowana. Czy ktoś może wie jakie jest graniczne napięcie żeby webasto pracowało i odpalało normalnie przy wyłączonym silniku??
    bohdanek
    Level 13  
    Ponizej ok. 10V wylacza sie, Musisz to zmierzyc przy samym sterowniku wtedy gdy wlacza sie swieca zarowa.
    radeknet
    Level 10  
    Ale gdzie dokładnie to zmierzyć w sterowniku?? Rozumiem ze jak włączam webasto przy zgaszonym silniku i startuje i po minucie włącza się chłodzenie i webasto sie wyłącza to znaczy ze sterownik dostał informacje przy starcie ze napięcie jest za małe tak??
    bohdanek
    Level 13  
    Nie musisz w sterowniku, tylko jak nalblizej sterownika, bo wiadomo,ze napiecie bedzie tam najnizsze. Sam mialem podobny problem i wystarczylo, ze zdublowalem przewod + glownego zasilania i Webasto chula az milo. Zaznaczam jednak, ze dotyczy to problemow z instalacja.