logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna MEDION - spalenizna między socketem 478 a portami, co robić?

yung82 09 Sty 2007 16:15 1119 3
REKLAMA
  • #1 3425537
    yung82
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich forumowiczów!!

Jakis czas temu kupiłem na allegro płytę główną MEDION'a. Wszystko na nim poinstalowałem i zacząłem instalować system. W połowie instalacji komputer samoczynnie się wyłączył. Odłączyłem wszystko, odwróciłem płytkę spodem do góry i w okolicach między soketem 478 a wejściami/wyjściami z płyty jest jakby spalenizna :( Kolor płytki jest zielony, a w okolicach spalenizny jest kolor wpadający w żółto-brązowawy. Z drugiej strony płytki nie widać żadnych uszkodzeń (kondensatory wydają się sprawne wizualnie). Czy coś da się zrobić z tą płytką czy do kosza?? Jak tak to prosiłbym mini instrukcje step-by-step. Dziekuje z gory za zainteresowanie i czekam na odpowiedzi.

Pozdrawiam wszystkich
  • REKLAMA
  • #2 3425703
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    W tej okolicy są elementy mocy zasilające procesor.Oprócz przebarwienia ścieżki są przegrzane,przerwane ? Pomierz mosfety.Płyta w ogóle uruchamia się teraz ?
  • REKLAMA
  • #3 3426746
    yung82
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Hmmmm... co do pomiarów to gorzej bo nie mam takowego urządzonka, jednak sciezki nie są wogole poprzerywane; podejrzewam jednak ze sciezki sie powypalaly w głębszej warstwie. Nie ma co jej naprawiac, gdyz juz zabralem sie za wylutowywanie roznych kondensatorow itp ktore moga sie przydac do innych plytek. Btw, jak najlepiej i najprosciej domowymi sposobami odlutować scalaki by ich nie uszkodzic?? Czy wogole warto, mogą zdać sie jeszcze na cos? Przepraszam za odbieganie od tematu.. Po tej odpowiedzi mozna zamknac temat. Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi!!
  • Pomocny post
    #4 3426779
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 130
    Wylutować można na dwa sposoby, tańszy i droższy.
    Tańszy, który testowałem, to suszarka do włosów, całkiem nie źle idzie. To taka ciekawostka.
    Droższy to HOT AIR. Pełny profesjonalizm.
REKLAMA