Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Płyta: Asrock 775Dual-VSTA: czarny ekran

10 Sty 2007 12:58 2500 4
  • Poziom 10  
    Witam.

    Bardzo proszę o pomoc.
    Modernizuję komputer.
    Problemem jest płyta główna (jak w tytule).

    To już trzecia płyta (taka sama), którą wymieniam. Po podłączeniu podzespołów komputer nie wstaje (wszystkie podzespoły są obsługiwane przez płytę).
    Dopóki miałem dostęp do ustawień BIOS (AMI Bios 1.90) ustawiłem mu właściwe parametry: dysk non-RAID, grafika AGP itd.
    Po wielu próbach Windows w końcu się uruchomił. Niestety po wyłączeniu i dodaniu modemu (jakaś Motorola) już nie chce wstać.

    - Modem odłączyłem - nie wstaje.
    - bios zrestartowałe zworką i wyjęciem baterii - nie wstaje.

    Bardzo proszę o pomoc ponieważ już prawie miesiąc próbuję stabilnie postawić komputer na tej płycie i nic z tego.

    W pierwszej płycie padł prawdopodobnie jakiś system zarządzania energią: nie widział zintegrowanej karty graficznej a po podłączeniu czegokolwiek pod USB pojawiał się czarny ekran śmierci. Myślałem, że to wina zasilacza więc wymieniłem: Tracer HELLFIRE SILENT 400W na nowy: Warrior Amacrox AX400-PFN 350W (Peak 400W). Ciekawostka: Mimo, że płyta na gwarancji odmówili naprawy ponieważ stwierdzili jakieś uszkodzenie mechaniczne socketu i producent odmówił naprawy lub wymiany- zgodnie z zasadą jak nie kijem go to pałką. Rozmowy w toku czekam na zwrot płyty...

    Kupiłem drugą, taką samą płytę (ale już w innym miejscu). W drugiej płycie niestety nie działał pierwszy bank pamięci DDRII. Reszta działała (ale też po wielu próbach i kombinacjach). Zwróciłem do sklepu, wymienili mi od ręki na nową.

    Od wczoraj próbuję postawić komputer na trzeciej płycie, na razie bezskutecznie. Ponieważ wstał na chwilę i widział poprawnie procesor i pamięci (nawet w dual channel) uważam, że w końcu trzecia płyta jest sprawna.

    Po tych miesięcznych doświadczeniach nie jestem już takim laikiem jak na początku, ale potrzebuję pomocy. Żeby chociaż tylko mi się uruchomił BIOS, dalej sobie poradzę :) Niestety tylko czarny ekran (nawet dźwięku z bipera nie ma). Wiatraczek na procesorze się kręci, LCD na obudowie świeci się, ale komputer nie uruchamia się. Próbowałem w różnych konfiguracjach:
    - odłączyłem napędy - nie wstaje,
    - wyjąłem jedną kość DDRII - nie wstaje,
    - zamieniłem bank dla kości DDRII - nie wstaje,
    - resetowałem BIOS - nie wstaje...

    Będę wdzieczny za pomoc.
    Nie wymienię płyty na inną, zaprzyjaźniłem się z nią ;)

    Konfiguracja:

    - Płyta: Asrock 775Dual-VSTA (AMI Bios 1.90)
    - Procesor: Pentium 4 (630) 3.00 GHz/ 2 MB/ HT/ 64 bit
    - Pamięć: DDRII PC2-5300: 2 x TwinMos 512 MB/667 MHz (Dual Channel)
    - Grafika: AGPx8: HIS ATI Radeon 9550 128 Mb/ 128 bit
    - Dysk: 250 GB Samsung SATA II (zworka ustawiona na 150 Mb/s) - ograniczenie płyty.
    - Nagrywarka: DVD-RW Lite-On
    - Napęd: DVD Toshiba
    - Zasilacz: Warrior Amacrox AX400-PFN 350W (Peak 400W)
    - Obudowa: TRACER XENO
  • Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
  • Poziom 14  
    Skoro ćwiczyłeś płytę na różne sposoby i niewiele to pomogło, to może spróbuj podmienić procesor.
  • Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
  • Poziom 10  
    Witam,

    dzięki za zainteresowanie tematem.

    Wczoraj rozłożyłem ponownie komputer na części. Wyczyściłem styki, oczyściłem procesor z pasty, nałożyłem świeżą, uruchomiłem w minimalnej wersji (katya graficzna, min. ram, dysk i procesor) i komputer ruszył. Pozmieniałem co trzeba w biosie, dodawałem stopniowo pozostałe akcesoria i podzespoły i komputer chodzi :)

    Boję się tylko modem podłączyć w obawie, że znowu komputer zamilknie. Narazie nie jest mi niezbędny, ale znając siebie wcześniej czy później wcisnę go do komputera.

    Jak myślicie dlaczego komputer tak reaguje na włożenie modemu?
    Może to wina modemu (jakiś stary modem wyciągnięty z poleasingowego Compaqa z procesorem Pentium II 450 MHz). Może kupię jakiś nowy modem i zaryzykuję włożenie go do komputera.
  • Poziom 14  
    Witam !!

    na allegro sprawny modem np. Pentagram HEX kupisz za 5-10 zł. ale i stary działać powinien chyba że jest uszkodzony.
    Zastanawia mnie jedno piszesz ze na pierwszej płycie nie widział zintegrowanej karty grafiki? 775DUAL-VSTA nie ma zintegrownej grafiki więc to chyba dobrze ze jej nie widział???
    http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=775Dual-VSTA&s=n
    [/url]
  • Poziom 10  
    Witam,

    słuszna uwaga :)

    Pomyliłem kartę dźwiękową z kartą graficzną (tzn. myślałem o dźwiękowej a napisałem graficzna).

    Sorry za pomyłkę i zamieszanie.

    Płyta nie widziała karty dźwiękowej (choć wcześniej ją widziała). Miało to związek z zarządzaniem energią na płycie. Zaraz potem dołączenie czegokolwiek przez usb powodowało czarny ekran śmierci.