Witam, mam problem z zadaniem z EL, jeżeli ktoś jest na tyle kumaty aby mi pomóc, z góry dziękuję. Moje pytanie jest następujące: Czy da się obliczyć w tym obwodzie wskazanie woltomierza Vo ... oczywiście rozpatrujemy obwód prądu zmiennego ...

Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereQuarz wrote:|UL| = (√2/2)•100V≈70,711...V,
krzyjak wrote:Dobrze kombinujesz
Dodano po 54 [sekundy]:
Tylko nie masz ani UR2 ani UR1
-=Kenzoo=- wrote:Quarz wrote:|UL| = (√2/2)•100V≈70,711...V,
Quarz - to jest prąd zmienny więc napięcia na L i na R2 są identyczne ale w sumie (algebraicznie) nie dają U. Więc chyba nie możesz obliczyć UL w sposób taki że to jest U/2 ?
-=Kenzoo=- wrote:OK. ale mogę je w łatwy sposób policzyć. np. Z1= √(R1²+XC²), nastepnie Ic=U/Z1, potem UR1=Jc*R1... Podobnie UR2.... czyż nie?
Quarz wrote:
Poprawiłem; 2007.01.11, godz. ok. 01:04, ponieważ w moich pamięciowych obliczeniach nie uwzględniłem uprzednio czynnika •√2, który jest w wyrażeniu na wartość napięcia |U|.
Quarz wrote:Witam,
Tobie zaś proponuję Prawa Kirchhoffa i sumowanie harmonik, ponieważ te napięcia nie są ze sobą w fazie, wobec tego nie można ich dodawać (odejmować) algebraicznie.
Pozdrawiam
krzyjak wrote:Quarz wrote:Witam,
Tobie zaś proponuję Prawa Kirchhoffa i sumowanie harmonik, ponieważ te napięcia nie są ze sobą w fazie, wobec tego nie można ich dodawać (odejmować) algebraicznie.
Pozdrawiam
Quarz o co Ci chodzi z tym "sumowanie harmonik" i fazami ? Co ma jedno do drugiego ?
krzyjak wrote:Dodano po 2 [minuty]:
A tak w ogóle patrząc na te "wywody" to proponuje zajrzeć do książki z podstaw elektrotechniki
krzyjak wrote:Quarz nie rozumiem jak ma się ten post do którego wstawiłeś link do tego o co ci chodzi z tym "sumowanie harmonik" i fazami. Proszę o szersze wyjaśnienie.
krzyjak wrote:Ja Ciebie nie pytam o co ogólnie chodzi w elektrotechnice, ale pytam o co Tobie chodzi.
krzyjak wrote:Z tego co wiem harmoniczne mają zastosowanie przy sygnałach niesinusoidalnych a ja w tym układzie takich sygnałów nie widzę. A Ty wyjeżdżasz z tymi harmonicznymi.